用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

係呀, 我都有聽聞你個仔間學校是很少功課的, 學唔學到野就要靠學生自己了。
我都贊成不要太多功課, 學習在付興趣和理解, 不在付"操"!
只要返學返得開心, 家人又關心, 不走上歪路便好了。

2jkidsfather    發表於 23-1-22 13:42

原帖由 ching2009 於 09-9-11 00:42 發表
各位King’s 的家長, 我係隔離St. Paul’s  College中一的家長, 唔知方唔方便係度分
享下開學至今的日子呢?

我個仔開學到而家只有數學一兩版功課,
英文至今書都未教過,上堂只講school rules,中文重教緊第一課,上堂只作過 ...

我唔系要求勁多功課, 勁操果d....
但至少要有d功課俾學生練習番課堂所學既野...
星期六日唔好俾佢地太多空閒時間打機,上網,睇tv啦...

原帖由 hhma 於 09-9-10 22:10 發表
ffhhmama

原來今日選badminton
我仔miss左, 又要學琴
唔知仲有無得補選呢......

我地都miss左藍球呀, 好似未係正式選人架(我都係聽亞仔講)

前一兩日亞仔同我講依家上左中學唔同架啦, 無咁多功課做反而做堂課wor, 所以返到家就無mug 嘢做!!

原帖由 ffhhmama 於 09-9-11 10:08 發表

我地都miss左藍球呀, 好似未係正式選人架(我都係聽亞仔講)

阿仔話放學選乒乓球....點知等左成個鐘都未輪到佢....
趕住練水所以走左唔選...

睇來入校隊都幾難下....

ching2009
welcome welcome
多d入黎分享呀!!

我都明白中學功課量係少左
其實正常黎講, 預習同溫書都會用上不少時間
不過最怕係keep唔到
anyway, 你講得岩, 要信任自己小朋友

想八卦一下, 綠色冷衫個間, 係咩學校?

原帖由 ching2009 於 09-9-11 00:42 發表
各位King’s 的家長, 我係隔離St. Paul’s  College中一的家長, 唔知方唔方便係度分
享下開學至今的日子呢?

我個仔開學到而家只有數學一兩版功課,
英文至今書都未教過,上堂只講school rules,中文重教緊第一課,上堂只作過 ...

我都覺得好難

你仔肯定入泳隊啦

原帖由 samuel89 於 09-9-11 10:29 發表

阿仔話放學選乒乓球....點知等左成個鐘都未輪到佢....
趕住練水所以走左唔選...

睇來入校隊都幾難下....

原帖由 hhma 於 09-9-11 13:08 發表
我都覺得好難

你仔肯定入泳隊啦

佢小學已經系泳隊...應該有豁免卦
不過佢勁鐘意足球(睇波果陣勁投入 )....唔知入唔入到校隊...

又無聽到足球校隊幾時選wor

其實我都幾想佢玩手球/排球
不過我估d人好勁, 又係勁難入, 我仔又唔識玩

原帖由 samuel89 於 09-9-11 13:52 發表

佢小學已經系泳隊...應該有豁免卦
不過佢勁鐘意足球(睇波果陣勁投入 )....唔知入唔入到校隊...

嘩嘩嘩..岩岩睇到個校網終於有野睇啦
快d去襯吓啦

原帖由 hhma 於 09-9-11 13:56 發表
又無聽到足球校隊幾時選wor

其實我都幾想佢玩手球/排球
不過我估d人好勁, 又係勁難入, 我仔又唔識玩

系足球校隊先適合阿仔呢類向橫發展既矮人...

其他果d我諗都唔敢諗啦..

原帖由 hhma 於 09-9-11 13:57 發表
嘩嘩嘩..岩岩睇到個校網終於有野睇啦
快d去襯吓啦

得尋晚簽d通告....到而家都未有內聯網password

samuel89,

你個仔入左學校泳隊未丫?已經開始操水喇!
school intranet是沒有家長的login的.
其實每朝morning assemby時都會有announcement的,會宣佈下一D收人(校隊)或miscelleanous matter, 但有d F1的同學未必明曬,所已份announcement會貼係notice board,同埋upload上intranet,學生可以登入睇番曬所有announcement。好似你地話買PE shirt,校隊選拔,全部一早已出左,可能小朋友無留意。
如果你地想睇番由開學到今日的announcement,直接send email to me la, my son have send those word files to me.

原帖由 samuel89 於 09-9-11 14:11 發表

得尋晚簽d通告....到而家都未有內聯網password

哎呀....返去要狂丙個衰仔先得啦
佢覺得morning assemby D哥哥講吓野, 梗係無留心聽啦

pls check pm

原帖由 violetching 於 09-9-11 15:13 發表
samuel89,

其實每朝morning assemby時都會有announcement的,會宣佈下一D收人(校隊)或miscelleanous matter, 但有d F1的同學未必明曬, ...

原帖由 violetching 於 09-9-11 15:13 發表
samuel89,

其實每朝morning assemby時都會有announcement的,會宣佈下一D收人(校隊)或miscelleanous matter, 但有d F1的同學未必明曬, ...

應該今日交左泳隊表格...昨天好似話學校有練水,阿仔無去到....所以都唔知入左學校泳隊未丫?
我諗阿仔直情唔明又唔問.....
school intranet是沒有家長的login的...但連學生的login都冇呵....

email 我轉頭pm俾你, 謝謝先 !:)

send, see ok or not.

原帖由 hhma 於 09-9-11 15:22 發表
佢覺得morning assemby D哥哥講吓野, 梗係無留心聽啦

原帖由 samuel89 於 09-9-11 15:26 發表

應該今日交左泳隊表格...昨天好似話學校有練水,阿仔無去到....所以都唔知入左學校泳隊未丫?
我諗阿仔直情唔明又唔問.....
school intranet是沒有家長的login的...但連學生的login都冇呵....

email  ...

有la, 我亞仔都有login la, 仲話要改密碼呀

原帖由 hhma 於 09-9-11 15:22 發表

我都係 呀! 一陣返去要丙吓佢

原帖由 ffhhmama 於 09-9-11 15:33 發表

哦...我之前問阿仔,佢話未上電腦堂未有...

咁你就要睇下亞仔比唔比你知la !

原帖由 ffhhmama 於 09-9-11 15:33 發表

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊