用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

原帖由 hhma 於 09-9-8 15:55 發表
屎啦
無買地圖, 無得做功課呀
今晚要仆返去買地圖.....

咁好, 有功課做! 我地都係無呀!

中一上學期係好少功課架, 比學生適應麻!!
不過, 這中學功課真的不多, 學校唔會"操"學生的, 靠學生自己了......

要用八達通, 去申請張"臨時學生八達通"用住先啦!!

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-8 17:48 發表
中一上學期係好少功課架, 比學生適應麻!!
不過, 這中學功課真的不多, 學校唔會"操"學生的, 靠學生自己了......

要用八達通, 去申請張"臨時學生八達通"用住先啦!! ...

問題系:中一上學期真係太少功課架, 阿仔同我都反而唔適應麻!!  阿仔小學都係好少功課架, 但而家系少到無甘劑....

原帖由 samuel89 於 09-9-9 12:11 發表

問題系:中一上學期真係太少功課架, 阿仔同我都反而唔適應麻!!  阿仔小學都係好少功課架, 但而家系少到無甘劑....

真係好唔慣, 對比太大

原帖由 ffhhmama 於 09-9-9 13:04 發表

真係好唔慣, 對比太大mouth:" />

返左成個星期....一份似樣d既功課都冇....再甘"free"落去,阿仔又心思思想打online game啦...

其實有冇渠道俾家長反應下呢....

家長們, 比d耐性啦, 老師同學生都要熱身的!!
我個仔讀咗成年, 都是見過一次家長, 仲好似話中二以後, 派成績表都唔洗見家長了, 除非有主科不及格或有問題才有得見禾, 所以我都唔知有乜渠道可以反映意見了。

唔知係咪官校都係甘呢?
定係中學都係甘, 只係我地唔慣...
shatin官中都係, 羅成績表唔洗見家長

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-9 15:39 發表
我個仔讀咗成年, 都是見過一次家長, 仲好似話中二以後, 派成績表都唔洗見家長了, 除非有主科不及格或有問題才有得見禾, 所以我都唔知有乜渠道可以反映意見了。 ...

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-9 15:39 發表
我個仔讀咗成年, 都是見過一次家長, 仲好似話中二以後, 派成績表都唔洗見家長了, 除非有主科不及格或有問題才有得見禾, 所以我都唔知有乜渠道可以反映意見了。 ...

呢個暑假實左太長la.....
家長教師會可以幫到我地嗎?
你仔仔升左F2 有無咩唔同呀

原帖由 samuel89 於 09-9-9 14:44 發表

返左成個星期....一份似樣d既功課都冇....再甘"free"落去,阿仔又心思思想打online game啦...

其實有冇渠道俾家長反應下呢....

唔好話online game啦, 睇電視夠屎啦

原帖由 ffhhmama 於 09-9-9 17:16 發表

唔好話online game啦, 睇電視夠屎啦

阿仔冇功課.....佢有時間根本無藉口唔俾佢睇電視,玩online game

你仔要操水, 已經比我地少左時間架啦
我地仲hea呀
如果test都少既話, 真係幾難有動力去溫書

原帖由 samuel89 於 09-9-9 17:22 發表

阿仔冇功課.....佢有時間根本無藉口唔俾佢睇電視,玩online game

原帖由 ffhhmama 於 09-9-9 17:15 發表

呢個暑假實左太長la.....
家長教師會可以幫到我地嗎?
你仔仔升左F2 有無咩唔同呀

無乜唔同呀, 功課暫時都不多, 但老師好似嚴咗!
佢放學回家, 有大把時間睇電視, 睇漫畫, 好彩佢唔玩Online game, 佢又無乜課外活動, 所以好悠閒寫意的。
佢小學一樣係官小, 功課很少, 所以習慣了悠閒的, 嘻嘻!!

原帖由 hhma 於 09-9-9 17:25 發表
你仔要操水, 已經比我地少左時間架啦
我地仲hea呀
如果test都少既話, 真係幾難有動力去溫書

甘就死得啦....阿仔就系果d臨渴先掘井既人..... 一d自覺都冇既人....
開始有d覺得揀錯學校...

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-9 18:15 發表

無乜唔同呀, 功課暫時都不多, 但老師好似嚴咗!
佢放學回家, 有大把時間睇電視, 睇漫畫, 好彩佢唔玩Online game, 佢又無乜課外活動, 所以好悠閒寫意的。
佢小學一樣係官小, 功課很少, 所以習慣了悠閒的, 嘻嘻!! ...

阿仔系老師叫到就做, 唔會做多做少既人....  
而家甘悠閒.....都唔知點算

班中有人中招

原帖由 hhma 於 09-9-10 16:55 發表
班中有人中招

F.2 某班有 8 個有流感徴狀!!!!
洗手, 洗手, 洗手呀................

唔係化...好驚wor

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-10 17:51 發表

F.2 某班有 8 個有流感徴狀!!!!
洗手, 洗手, 洗手呀................

原帖由 hhma 於 09-9-10 16:55 發表
班中有人中招
:quiet: :toocold: :toocold:

唔會停學卦:toocold:

ffhhmama

原來今日選badminton
我仔miss左, 又要學琴
唔知仲有無得補選呢......

原帖由 ffhhmama 於 09-9-9 17:16 發表

唔好話online game啦, 睇電視夠屎啦 :badfeel:

各位King’s 的家長, 我係隔離St. Paul’s  College中一的家長, 唔知方唔方便係度分
享下開學至今的日子呢?

我個仔開學到而家只有數學一兩版功課,
英文至今書都未教過,上堂只講school rules,中文重教緊第一課,上堂只作過
一篇文,返厔企又冇功課。

但個仔返學又返得好開心,
成日lunch  time call我,
話同同學食緊D乜。

操完水返到屋企,重有時間打番個鐘頭機,
仲嘆過小六果時。雖然我都有叫佢勤力D,
唔好咁懶散,但係佢好堅定咁話,
自己上堂好留心冇聊計,叫我放心同埋佢
相信遲D會有功課做啦!

各位家長,我相信中學的學習方式係同小學唔同,未必常有功課,可能要自修+自學
請多鼓勵和多信任你們的兒子吧!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊