用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2009/10 小一
樓主: Gordon0304
go

2009/10 小一

回覆 2# 2boysmum 的文章

Hi,
小畫家應是I.T(電腦堂)的課本。
我小兒是P4喇,見到你地嘅回應就想起阿仔入學時的徬徨同好多嘢都唔明,好在係呢度有好多前輩幫我哋,以後多多指教!

Carayan, many thanks..

The student told me that the day on  MI=多元智能 lesson can wear sport shirt!:

Really? 我打過去校務處d職員話PE堂先著sportswear 喎, 你問個學生係咪小一生? 唔同級有冇唔同要求?

The boy I asked is in P3.  Thanks for checking to the school.

大家知唔知中文幾時/會唔會用普通話教?

上星期六家長會, 聽完班主任講學校要求, 好似樣樣都要計分, 突然間覺得有D 壓力.....

另今日開始在學校食飯, 吾知我個仔食成點, 不過佢食得超慢, 可能全班食哂佢仲係含緊啖飯, 兼食到成檯都係嗰隻, 希望老師無投訴啦!

請問家長會當日講過d咩重要?因我個日要番工冇去到..唔該晒咁多位家長呀!

醒目開學勳章

原帖由 katchow 於 09-9-4 17:41 發表
我個女搭鄭太, 因為得佢可以帶飯woo,其他冇呢個service.但今日佢都要1:40pm到.咁你搭邊位?

梁叔呀~

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-14 13:46 發表
上星期六家長會, 聽完班主任講學校要求, 好似樣樣都要計分, 突然間覺得有D 壓力.....

另今日開始在學校食飯, 吾知我個仔食成點, 不過佢食得超慢, 可能全班食哂佢仲係含緊啖飯, 兼食到成檯都係嗰隻, 希望老師無投訴 ...

我仔食飯都係好麻煩, 不過我相信佢唔會係最麻煩果個, 因為昨晚佢話有1個同學仔扭計要老師餵先肯食, 笑死我!!!

原帖由 newcook 於 09-9-15 14:18 發表

我仔食飯都係好麻煩, 不過我相信佢唔會係最麻煩果個, 因為昨晚佢話有1個同學仔扭計要老師餵先肯食, 笑死我!!!

要老師餵, 咁老師咪好吾得閒? 我個仔懶醒, 話自己食得好快 (都吾知有無作大) , 因為佢話到中午時已經好肚餓, 仲餓到肚都 凹哂喎 ! 又話只係跌咗1粒飯落檯, 如果係真, 我都覺得安慰D.

唉,請問有冇人可以答下我呢唔該..

原帖由 katchow 於 09-9-14 15:04 發表
請問家長會當日講過d咩重要?因我個日要番工冇去到..唔該晒咁多位家長呀!

回覆 9# katchow 的文章

我無記錯MI堂有時會著體育衫,不過如個真係要,老師會提醒小朋友寫手冊嘅!唔使擔心!:D

Carayan,

真係唔該晒你呀! 呢個標題俾我地d初哥ge你都咁熱心提點. THANK YOU SO MUCH !!!

Can you please advise Teacher 何寶穎's phone no. to me?

katchow,
In our class, our teacher told: -
- to call or leave msg to her if you child is sick.
- call General Office before 9am for cancel the lunch box so that we could have refund from the lunch company.
-

2boysmum,

Thank you very much for your info. My daughter is sick today and i have informed the general office, the lady said i can send someone to collect the homework later today, but i haven't asked for the cancellation of lunch box since i just read your message. Anyway, will know how to do next time, thanks a lot !

醒目開學勳章

原帖由 Adrian_mom 於 09-9-15 17:01 發表

要老師餵, 咁老師咪好吾得閒? 我個仔懶醒, 話自己食得好快 (都吾知有無作大) , 因為佢話到中午時已經好肚餓, 仲餓到肚都 凹哂喎 ! 又話只係跌咗1粒飯落檯, 如果係真, 我都覺得安慰D.

...

咁快肚餓, 可能食唔哂喎, 無記錯你仔都係瘦仔, right?

原帖由 newcook 於 09-9-16 15:35 發表

咁快肚餓, 可能食唔哂喎, 無記錯你仔都係瘦仔, right?

haha, yes, he is a thin boy ar....

Hi Adrian_mom,
Hope Adrian recover very soon.  How  can you collect your homework.  It will be too late if we collect after work!   

My son is sit very close with Adrian.  they are in different column but in the same row.  Did you see the seat plan shown by Ms Fung on last Sat?