用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試 - 事實是否是面試父母
樓主: 小兔~阿比
go

幼稚園面試 - 事實是否是面試父母 [複製鏈接]

你朋友都係咁講, 我個仔都係維記讀, 我家住西貢, 我屋企冇錢, 我亦没有大學畢業, 在 in 家長時我亦没有回答問題, 但 in 我個仔時佢表現很好及好投入, (因為其他小朋友有些在哭, 有些攬住 pa/ma 不放手).

原帖由 Gerard 於 09-8-26 19:14 發表
我個friend係維紀教, 佢先話維紀一定睇父母職業 / 有錢, 同埋城中名人一定得, 另外, 有d學校, 填form時睇你住邊, 父母做咩工大約都知一, 二, 唔會再多問, 我in 過d教會學枚校, 父母職業不用填, 全in 小朋友, 我問老 ...

最後點喔? 妳兒入到維記嗎?

原帖由 dolphinbb 於 09-8-28 08:45 發表
你朋友都係咁講, 我個仔都係維記讀, 我家住西貢, 我屋企冇錢, 我亦没有大學畢業, 在 in 家長時我亦没有回答問題, 但 in 我個仔時佢表現很好及好投入, (因為其他小朋友有些在哭, 有些攬住 pa/ma 不放手).

...

我個仔上年apply個d學校, 有d係要填埋父母職位, 公司名架...呢d關小朋友讀書咩事, 梗係佢地用黎做accessment啦..我覺得對於一d小朋友本身唔係表現得咁好, 或者佢係細仔(通常d出名學校都係prefer大仔), 但係佢既家庭背景好, 咁咪加番分囉...

醒目開學勳章 王國長老

我見過有人帶埋家姐去interview(果日星期日, 家姐著住名津校校服), 你話有咩目的
原帖由 jojoplanet 於 09-8-28 09:54 AM 發表
我個仔上年apply個d學校, 有d係要填埋父母職位, 公司名架...呢d關小朋友讀書咩事, 梗係佢地用黎做accessment啦..我覺得對於一d小朋友本身唔係表現得咁好, 或者佢係細仔(通常d出名學校都係prefer大仔), 但係佢既家庭 ...

醒目開學勳章

咁都得?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-28 10:08 發表
我見過有人帶埋家姐去interview(果日星期日, 家姐著住名津校校服), 你話有咩目的

講維記,我有經驗,去年帶小女面試K1,小女全程一句聲都無出過,中途還要去洗手間,渾渾噩噩就見完,可以話毫無表現可言,但竟然錄取了。所以,直覺告訴我,錄取原因是父母在鼎級名校工作。

名校一般係不prefer細仔, 我有個relative個仔入到名校KG..我地都覺得原因為係佢家住半山...

呢個小朋友既爸爸細個時考名校...真係問你答咩車黎, daddy坐邊個位, 我開頭都唔明呢個問題係咩意思..原來係如果小朋友答, daddy坐後座, 咁佢地會覺得係有私人司機車佢地去, 如果小朋友答daddy坐司機位..咁相比咪又扣分囉..

醒目開學勳章 王國長老

我仔之前考xx會, 坦白講, 都係有人脈的, 而果位"線人"當時話我知, 其實學校會鐘意收有referral既申請人
我仔亦好當然地有offer, 不過最後有其他consideration, 我無去了

好多年前聽左個"笑話", 話考名校, 老師會望下小朋友著咩底衫褲, 黎睇下小朋友係咪"系出名門", 到今時今日我仲唸緊, 小朋友著咩牌子底褲至算名牌.........(唔通要著baby Dior??? )

原帖由 jojoplanet 於 09-8-28 10:40 AM 發表
名校一般係不prefer細仔, 我有個relative個仔入到名校KG..我地都覺得原因為係佢家住半山...

呢個小朋友既爸爸細個時考名校...真係問你答咩車黎, daddy坐邊個位, 我開頭都唔明呢個問題係咩意思..原來係如果小朋友答, ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-28 11:11 發表
我仔之前考xx會, 坦白講, 都係有人脈的, 而果位"線人"當時話我知, 其實學校會鐘意收有referral既申請人
我仔亦好當然地有offer, 不過最後有其他consideration, 我無去了

好多年前聽左個"笑話", 話考名校, 老師會望 ...

我自己覺得如果我係個d層次既人, 咁係無問題既, 因為大家都係同出"名門"但係如果自己唔係夾梗入咗去讀咪搞到阿仔同自己都唔"comfortable"..唔通人地假期下下去外國旅行, 你個仔就去長洲, 人地出入係benz你係地鐵咩...咁咪搞到個仔自卑

絕對認同, 所以我幫盈盈揀名校幼稚園時, 絕對唔會揀貴族名校, 因為我知我地根本afford唔到。

細個個時d同學仔每年暑假去美國呀, 日本呀, 都唔知幾羨慕, 仲有少少自卑架!

原帖由 jojoplanet 於 09-8-28 12:42 發表

我自己覺得如果我係個d層次既人, 咁係無問題既, 因為大家都係同出"名門"但係如果自己唔係夾梗入咗去讀咪搞到阿仔同自己都唔"comfortable"..唔通人地假期下下去外國旅行, 你個仔就去長洲, 人地出入係benz你係地鐵咩...咁咪 ...

絕對認同 x 2
唔好話個囝囡有壓力..連父母都有壓力咁點會好

原帖由 060905 於 09-8-28 13:12 發表
:thinking: 絕對認同, 所以我幫盈盈揀名校幼稚園時, 絕對唔會揀貴族名校, 因為我知我地根本afford唔到。

細個個時d同學仔每年暑假去美國呀, 日本呀, 都唔知幾羨慕, 仲有少少自卑架!

...

如果學得貴族/名校, 就預咗有比較 (家低)....

原帖由 060905 於 09-8-28 13:12 發表
絕對認同, 所以我幫盈盈揀名校幼稚園時, 絕對唔會揀貴族名校, 因為我知我地根本afford唔到。

...

係, 但有d名校唔會咁計較, 但貴族個d就一定計較家底囉。

我妹妹讀聖嘉勒時, d同學仔大部份係有錢, 但係佢地唔會話好hill囉, 我表姐讀聖心, 住屋村咋 ,相反, 唔講邊間啦, 獅子咁大個鼻, 呢d咪叫貴族名校囉!

聖心, 聖嘉勒都係名校呀, 但佢地d人唔係太睇重家底bor!

原帖由 Kendis1 於 09-8-28 17:27 發表
如果學得貴族/名校, 就預咗有比較 (家低)....

‹ 上一主題|下一主題