用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試 - 事實是否是面試父母
go

幼稚園面試 - 事實是否是面試父母 [複製鏈接]

如題

因為我想問..父母不是有錢人, 學業成積亦不好
沒有大學程度,又不是 專業人仕
是否多數名校就不收,我就應該唸都唔好唸呢

請問有無一D父母係咁但又入到名校
佢地真係只睇個BB精唔精靈..活唔活潑??
   0    0    0    0

我覺得兩者都會睇! Why???

1)睇小孩:是好自然&直接的, 因為學校也想確保所取錄的學生是聰明伶俐的 (如果小孩是呆b或過度活躍b, D老師會好難搞的)
2)睇家長:也是理所當然的, 先不談背景 (因為是由家長填寫資料, 內容是真是假, 亦只得該人也知曉, 學校也無權利過問的. 不過, 如果寫得太過份&離譜的話, 唔洗學校篤穿, 自己也不攻而破喇!). 學校也好想知道作為家長的妳們, 是否了解妳們的小孩及家長的教育理念等等...

原帖由 小兔~阿比 於 09-8-26 12:04 發表
如題

因為我想問..父母不是有錢人, 學業成積亦不好
沒有大學程度,又不是 專業人仕
是否多數名校就不收,我就應該唸都唔好唸呢

請問有無一D父母係咁但又入到名校
佢地真係只睇個BB精唔精靈..活唔活潑?? ...

有d學校會睇屋企係咪有錢既。

名校就鐘意收番舊生既仔女。

我無 , 我唔係舊生, but 盈盈都入到名校, 我估都睇小朋友表現既!

你好,等我分享一下小小經驗給你聽,我的囝囝當時係2歲,咁我便同佢申請入讀維多利亞幼兒園,在我面試當天,情況真的好跨張,真的每位家長都係穿得好似見工一樣,又名車又菲容姐姐咁,真跨,但都面試環節,佢真係要面家長,咁每位家長就坐在一起討論對學校有咩應改善呢,係用英文問,咁自 然用英文回答啦,我真的估不到原來每個家長都拿一張紙出來答做好曬功夫,真報咗佢地,至於面囝囝就好小時間啦,咁你話你無意思,應該面小朋友的反應,所以真係跨張。

DD學校啦, 我個女IN 聖心, 真光, 聖嘉勒個D大部份時間都係考小朋友野, 只係問家長1-2條問題咋!

不過我知考ST PAUL會問你有屋企有幾多工人, 有幾多架車, 不過我無去考, 我聽我朋友講。

老實講, 我覺得維多利亞太商業, 唔係我杯茶!
原帖由 tanoshi127 於 09-8-26 15:04 發表

你好,等我分享一下小小經驗給你聽,我的囝囝當時係2歲,咁我便同佢申請入讀維多利亞幼兒園,在我面試當天,情況真的好跨張,真的每位家長都係穿得好似見工一樣,又名車又菲容姐姐咁,真跨,但都面試環節,佢真係要面家 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇你報邊間喎...
我in過兩間, 一間响報名表上問過少少家長資料 (職業, 教育程度)
另一間, 除咗上面嗰d, 仲有一份問卷, 睇吓家長平時點教仔, 同學校嘅教育理念會唔會好接近
兩間面試當日都無乜點同家長講過嘢, 主要睇小朋友表現~

哇..我睇見真係有d驚...
仲用英文問..緊張過自己見工
咁..如果問你地點教仔..你地點答..

tanoshi127 咁你囝囝有無入到維多利亞呀

Which St Paul do you mean?

My daughter applied following KG:
- St Paul's Church KG in Central: no one ask how many helpers, how many cars
- St Paul Kindergarten (SPK in Causewaybay) : no one ask how many helpers, how many cars

Usually, KG will ask kids:
- what's your name, how old are you, identify colors, shapes, play puzzles...

Questions for parents:
- where do you do with kids on weekend, why you chose this KG....   

原帖由 060905 於 09-8-26 15:25 發表
一DD學校啦, 我個女IN 聖心, 真光, 聖嘉勒個D大部份時間都係考小朋友野, 只係問家長1-2條問題咋!

不過我知考ST PAUL會問你有屋企有幾多工人, 有幾多架車, 不過我無去考, 我聽我朋友講。

老實講, 我覺得 ...

Me, too. 我幫小兒報過4間名校 (學前:KM&LH青衣, K1: KV & sSt.cat). 呢4間學校都是要求家長填寫少少資料咋喎! 無維記咁誇張. 不過, 當中的確是有傭人姐姐&名車出現嘅, 無辦法啦! 名校自然多人爭.....不論有無 ......

原帖由 小曳人 於 09-8-26 15:58 發表
睇你報邊間喎...
我in過兩間, 一間响報名表上問過少少家長資料 (職業, 教育程度)
另一間, 除咗上面嗰d, 仲有一份問卷, 睇吓家長平時點教仔, 同學校嘅教育理念會唔會好接近
兩間面試當日都無乜點同家長講過嘢, 主要睇 ...

以我所知我朋友個女係考中環個間。係咪今年1??
原帖由 Sumyeema1 於 09-8-26 16:23 發表
Which St Paul do you mean?

My daughter applied following KG:
- St Paul's Church KG in Central: no one ask how many helpers, how many cars
- St Paul Kindergarten (SPK in Causewaybay) : no one ask how  ...

回覆 1# 小兔~阿比 的文章

其實何必一定要追尋名校呢?比多D愛心 比多D時間比自己小朋友,可能未來日子會仲開心。就算比你入到名校,你以後的日子一定更難過。

有冇可能咁問ah???真係唔信! 佢地睇add or 職業去估就唔奇....如果咁問除非有病啦.

原帖由 060905 於 09-8-26 15:25 發表
一DD學校啦, 我個女IN 聖心, 真光, 聖嘉勒個D大部份時間都係考小朋友野, 只係問家長1-2條問題咋!

老實講, 我覺得 ...

醒目開學勳章

我的一對仔 女,已經考過哂所有St. Paul 系列的学校 eg. SPN, SPK, ST. Paul Church, even St. Paul Boy and St. Paul Co-edu,都沒有問過這些問題,相信是以訛傳訛吧!!

回覆 12# cfaye 的文章

唉...我明你講乜
講真我真係唔係話一定要讀名校架
但個問題係...我咁多間都無讀過..咁都係聽口裨啦..咁口裨實係名校好d架
加上..我見d人講呢間都唔算太深..
如果主將母語教學..我都覺得仲好添..
因為我都明白要學好英文...家庭環境都好重要
自問就全家無個英文好...
個理念都係咁啦...如果唔係考我...咁我都會係唔係都試下..

佢咁講,  我咁聽, 我有無去考, 咁佢係我個fd, 佢咁講我梗信啦, 點知咁多!
原帖由 cat28 於 09-8-26 20:37 發表
有冇可能咁問ah???真係唔信! 佢地睇add or 職業去估就唔奇....如果咁問除非有病啦.

醒目開學勳章 王國長老

(唔好鬧我呀, 實話實說咋)
有小部分幼稚園, 係會覺得父母成就, 可以predict到佢地會打算幾用心栽培子女
亦有d幼稚園, 會睇下父母/兄姊o係邊度出黎, predict下小朋友入名校機會高唔高(咁佢地既升小情況都會好睇d!)
亦有相當%幼稚園會揀大仔大女, 醒目d易教d

當然絕大部分幼稚園都睇小朋友表現, 但2歲小朋友表現之中, 其實亦反映家教, 包括小朋友野唔野蠻, 有無禮貌, 家長對小朋友熟唔熟悉=平時有無時間理佢, 而一行入間學校, 亦有可能家長既行為舉止亦係assessment一部分 (舉個例子, 等候期間家長拎住個電話粗口爛舌, 小朋友再叻都無用啦)

醒目開學勳章 王國長老

應該唔會喇, 我住st paul隔離之嘛! 當然見到有d都幾well off, 亦有好多一般家庭吧了(我樓上樓下都住唔少啦)
原帖由 060905 於 09-8-27 09:36 AM 發表
佢咁講,  我咁聽, 我有無去考, 咁佢係我個fd, 佢咁講我梗信啦, 點知咁多!

我唔會再討論關於st paul呢個問題, 都係個句佢咁講我咁聽, 佢點解會問佢或者有無問佢, 我唔知, 因為我唔係當事人, okay!
原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-27 11:44 發表
應該唔會喇, 我住st paul隔離之嘛! 當然見到有d都幾well off, 亦有好多一般家庭吧了(我樓上樓下都住唔少啦)

唔會鬧, 呢d都係事實....小朋友面試, 其實同大朋友(成人)見工一樣啫! 如果 in大公司, 老闆咪會問多几句你d私人野囉 (背景), 仲會等好耐信添!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-27 11:42 發表
(唔好鬧我呀, 實話實說咋)
有小部分幼稚園, 係會覺得父母成就, 可以predict到佢地會打算幾用心栽培子女
亦有d幼稚園, 會睇下父母/兄姊o係邊度出黎, predict下小朋友入名校機會高唔高(咁佢地既升小情況都會好睇d!)
亦 ...
‹ 上一主題|下一主題