用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 旺角基督教服務處雋匯幼兒學校
樓主: KIKIFUNNY
go

旺角基督教服務處雋匯幼兒學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Jimmie 於 09-12-14 14:00 發表
我冇去呀,我老公就有,佢話去到參觀學校時已經有一半人走左。我老公話唔知係唔係要家長成日請假同小朋友去參加活動所以d家長走左。但我老公參觀完之後話好ok,因為我地之前都去過幾間九龍塘既幼兒園參觀同面試,佢話呢間同 ...

我都有參觀都覺得幾好, 咁我又冇去過其他學校睇過, so no comment! 我都好想佢收我個仔, 校長話200人爭30個位, 7份1機會. 今個星期六 in la, 希望得啦.

好開心就咁多人回應這個topic

先講吓in時會問些乜...我個女是in k1的..如果是n1應該都不是咁多東西要做架咋..

老師會叫3個家庭一起入去...叠吓高高; 串珠仔; 配對形狀; 比些東西小朋友玩吓...
當時我的感覺是同in 九龍塘的名校是差不了多少的..(我呀女都算是in咗好多間kln tong架啦)

致於會不會好多活動要家長請假去玩呢! 暫時都未有喎..好多時都在sun or sat....
有次佢地去參觀恒香都是老師自己同班小摩怪去架咋...

希望help到你們啦...

"老師會叫3個家庭一起入去...叠吓高高; 串珠仔; 配對形狀; 比些東西小朋友玩吓..."
我IN時代果間N1, 都係差唔多...

醒目開學勳章

嗰次參觀我冇去呀!!我想幫阿仔申請入k1,聽你地咁講,機會真係好難~~~~而且我依家都仲未遞表...我想2011年入k1,請問係咪依家遞表架喇??
[

其實小朋友到1歲就可以入表排隊...寫明是apply k1就ok架啦...因為好多時是n1爭得勁些...
現在就入表排定隊啦....

原帖由 dudu19812002 於 09-12-15 23:21 發表
嗰次參觀我冇去呀!!我想幫阿仔申請入k1,聽你地咁講,機會真係好難~~~~而且我依家都仲未遞表...我想2011年入k1,請問係咪依家遞表架喇??

醒目開學勳章

原帖由 lro14sheung 於 09-12-15 15:53 發表
好開心就咁多人回應這個topic

先講吓in時會問些乜...我個女是in k1的..如果是n1應該都不是咁多東西要做架咋..

老師會叫3個家庭一起入去...叠吓高高; 串珠仔; 配對形狀; 比些東西小朋友玩吓...
當時我的感覺是同in  ...

Thanks for yr sharing!

仲會唔會單獨見個別家庭呢? 若果會, 又問d咩架?
Thanks!

我諗不會了, 因為佢地見好多人架....

不過佢有些不好就是餐餐都吃飯就有些厭啦..

醒目開學勳章

Interview完的家長, 妳們的小朋友的表現如何呀?
老師要求兩個指令囝囝都好快做到,因要等埋另外兩個小朋友, 囝囝就掛住望她們, 仲伸手去攞她們的積木,當老師再問嘴仔係邊, 3個小朋友都冇應老師, 最后老師都算了講bye bye!
到最后見個別家長時,只是問了那個湊bb,是否識自己吃飯/大小便/其他疾病...等,那就完成了這個面試,等通知!

可能我果GROUP D 小朋友偏細,老師只叫佢地叠積木,初初我囡囡都OK肯坐,但因為其中有一個小朋友叠左好耐都叠唔到,我個女就開叫同扭落地,之前老師見到就立即換第2樣野有兩個盆,其中一個就裝左3件積木,叫佢地放係另一個冇野既盆到。但當老師拎返D玩具時我個女又再尖叫,今次唔肯停。最後老師冇辦法之下唯有同我地講BYEBYE:(
之後就再見另一個老師問下平時邊個揍, 識唔識著衫等等既問題就完左。
但問完之後我個女又去返PLAYGROUND 到玩.. 玩到唔肯走,搞到 IN K1 果小朋友入黎佢先被我地迫走。... 哈哈....
唉..... 我都唔知點解我個女去邊到INTERVIEW 都叫.....

Happy New Year
新的一年希望大家大人細佬都身體健康, 快樂人生!!!!

回覆 65# w.sky 的文章

w.sky ,
hi 我也幫小女報名此校雋匯幼兒學校N1 , 打算2010年10月份插班入學,俉知道幾時會通知面試日期呢? 因小女08年9月27日出生,要2010年9月27日才足兩歲, 插班生機會大嗎?因為我聽過基督教服務處幼兒教育講座,很喜歡此校,又近家裡,方便接送吧!
另外開學家長陪同的觀察期是否真的要2-3星期咁耐呢? 因為我的假期只有13天啊

回覆 2# lro14sheung 的文章

lro14sheung
hi 我也幫小女報名此校雋匯幼兒學校N1 , 打算2010年10月份插班入學,俉知道幾時會通知面試日期呢? 因小女08年9月27日出生,要2010年9月27日才足兩歲, 插班生機會大嗎?因為我聽過基督教服務處幼兒教育講座,很喜歡此校,又近家裡,方便接送吧!
另外開學家長陪同的觀察期是否真的要2-3星期咁耐呢? 因為我的假期只有13天啊

醒目開學勳章

原帖由 AnnieMak 於 10-1-7 14:04 發表
lro14sheung
hi 我也幫小女報名此校雋匯幼兒學校N1 , 打算2010年10月份插班入學,俉知道幾時會通知面試日期呢? 因小女08年9月27日出生,要2010年9月27日才足兩歲, 插班生機會大嗎?因為我聽過基督教服務處幼兒教育講座 ...

Hi AnnieMak,

申請9/2010入學果d已經係12月interview左, 宜家等通知, 至於插班可能會遲d掛.

係呢, in左既家長妳們收到信未呀? 我仲未. 如有上來報下料呀.

我都未收到呀,諗住一打去問下幾時寄信... 好緊張,哈哈!!!

醒目開學勳章

原帖由 Jimmie 於 10-1-8 09:42 發表
我都未收到呀,諗住一打去問下幾時寄信... 好緊張,哈哈!!!

收到信...了.
只做waiting list. 無緣跟妳小朋友做同學.

另循道收左軒軒,佢應該會讀呢間.

妳收到未呀?

我收到信, 收左, 但等緊大坑東嗰間result, 邊間好啲呢?

我收到信喇... 收左恩恩喇....
唔緊要啦..有緣一定會遇到既...
循道都幾好呀...
原帖由 sqq321 於 10-1-11 13:42 發表

收到信...了.
只做waiting list. 無緣跟妳小朋友做同學.

另循道收左軒軒,佢應該會讀呢間.

妳收到未呀?

我阿仔報n1都得左﹐但其他學校都未interview﹐這間學校已經要交錢及買校服﹐我心中十五十六。之前參觀時老師和校長給我的印象都不錯﹐但我最關注的是就讀這間學校的小孩品德好不好﹐有沒有在校的家長可以給一些評價?

我有全新的雋匯書包及經學校訂的床上用品一套,去年才買的。有興趣請PM

我就做咗這校的家長不到半年, 講真呀真是不太知道其他小朋友的品德喎!
因為佢地都是好細個, 無話好似小學生咁會講粗口呀打交呀咁囉...
但真是今年k1人多就真, 成35個小朋友, 引致上堂時分享和交功課咁會亂些囉..都唔知幾時到自己嗰個交..(不過可能是我大頭蝦咋)
唔知是咪我囡的問題, 我覺得好佢玩得太勁唔係學到d乜咁..到now都未認識abc囉...

原帖由 sallykwlee 於 10-1-12 15:51 發表
我阿仔報n1都得左﹐但其他學校都未interview﹐這間學校已經要交錢及買校服﹐我心中十五十六。之前參觀時老師和校長給我的印象都不錯﹐但我最關注的是就讀這間學校的小孩品德好不好﹐有沒有在校的家長可以給一些評價? ...
‹ 上一主題|下一主題