用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一編班問題
go

小一編班問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

亞仔本身讀i位,言語障外問題,3歲先識講野,但唔算好嚴重,只係表達能力差,講野無咁流暢,中英數學習上都無問題,今年會入讀主流小學,小學有五班,其中一班有普通話教中文,但啱啱收到信編左亞囝入普通話教中文班,但亞仔連講廣東話都差小小,如果用普通話教中文,會唔會唔係咁好,我係咪要同學校講轉班呢!
   0    0    0    0

您仔是否有編班試考的?如果有考, 咁即係証明您仔係考得好先被編入普通話教學班啦﹗

其實您唔駛咁快擔心住, 您可向學校了解一下先﹗

原帖由 hoho0728 於 09-8-24 11:36 發表
亞仔本身讀i位,言語障外問題,3歲先識講野,但唔算好嚴重,只係表達能力差,講野無咁流暢,中英數學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=85&cb=12345619&n=a47fcc84習上都無問題,今年會入讀主流小學 ...

原帖由 Uran 於 09-8-24 12:30 發表
您仔是否有編班試考的?如果有考, 咁即係証明您仔係考得好先被編入普通話教學班啦﹗

其實您唔駛咁快擔心住, 您可向學校了解一下先﹗

普通話班真係唔易入架,一般中文成績及作文比廣東話班好很多很多...........
廣東話睇多啲卡通補補囉.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題