用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 轉讀保良局林文燦英文小學好嗎?
樓主: tulipyk
go

轉讀保良局林文燦英文小學好嗎? [複製鏈接]

原帖由 PPG 於 09-10-22 09:17 發表
請問是否小班教學?

我諗唔屬於小班教學,因為我個仔讀小一時,以前果間只有12人一班,e家呢間佢讀小二就有28個人,其實你可以上學校網睇下知多d~
願我的喜樂感染你

原帖由 hugomum 於 09-10-23 15:55 發表
http://www.youtube.com/watch?v=NH4k-MUt8Qc

大家試下睇唔睇到呀??

睇唔到呀, seach到得畫面,不過好多謝你

原帖由 yhk329 於 09-10-24 06:04 發表
又想請教下各位家長
除左有一個良好的英語會話環境
在英文的教學程度上(例如garrmmer等)如何?

還有其他科目除了因用英語外,程度上又及不及
其他津校呢 ...

英文科係分別由三個唔同外藉老師教,
分成grammar . writing , reading., phonics
同津校比我就唔知?
不過我個仔以前係讀私校英文小學,同e家比較我覺得更加深入咗

而且仲唔駛比咁費學費tim
願我的喜樂感染你

Is it two teachers per class ?  Cause many school said low ratio of student and teacher ... actually is two teachers per class.

原帖由 hugomum 於 09-10-23 16:04 發表

我諗唔屬於小班教學,因為我個仔讀小一時,以前果間只有12人一班,e家呢間佢讀小二就有28個人,其實你可以上學校網睇下知多d~

請問可否講之前讀那間私小?

原帖由 hugomum 於 09-10-25 17:04 發表

英文科係分別由三個唔同外藉老師教,
分成grammar . writing , reading., phonics
同津校比我就唔知?
不過我個仔以前係讀私校英文小學,同e家比較我覺得更加深入咗

而且仲唔駛比咁費學費tim ...

每一班係有兩個班主任,而英文科是用早半年,即二年級用二下及三上。而英文數學,我又唔覺淺d,仔仔剛由中文小學轉讀英文小學兩個月,我睇返d中文的數學習作同學校一樣。而常識都是差不多。有時有d字都好深。

原帖由 tulipyk 於 09-10-27 10:57 發表
每一班係有兩個班主任,而英文科是用早半年,即二年級用二下及三上。而英文數學,我又唔覺淺d,仔仔剛由中文小學轉讀英文小學兩個月,我睇返d中文的數學習作同學校一樣。而常識都是差不多。有時有d字都好深。 ...

咁請問數常科有無cd聽 ? Thanks!

回覆 1# maxims 的文章

數常科無cd聽喎 !

回覆 5# Eganmami 的文章

我個仔以前係讀"天水圍激活英文小學"
願我的喜樂感染你

Hi, hugomum , 您好,

可否告知一班其他國藉的學生大概數目比例? 我的小朋友對陌生環境比較害怕, 慢熱, 不知林文燦小學適不適合 ? 可否給予意見?在 interview時只是對小朋友 ? 還是家長和小朋友一齊?   形式是怎樣的 ? 謝謝!

各位家長好

我想幫仔仔插小三下學期,唔知難唔難插呢?

Cheuk1999

如果我冇記錯應是有六乘是外籍學生。而interview,我就比唔到意見你,雖然仔仔都是小二才插班,但因豬流感所以唔需要interview,我只是比咗仔仔的profile比學校,之後二三天就收電話收仔仔啦。其實小朋友好易適應環境嫁,初初我都好驚仔仔唔適應,因為插小二,小一升上的學生都巳有自己的同學仔,而仔仔一個都唔適,仲要係佢其實唔想轉校,所以我都好驚。後來有老師及同學仔的幫助,仔仔好快有佢自己的朋友啦。而家我知佢真係好鍾意間學校,因仔仔有一樣功課是學生日誌,而這功課是他自己做的。他有幾次都寫多謝林老師(他的班主任)及學校。

Babysiu

小三只有兩班,可能有少少難。但你都可以試下,唔試過又點知呢!

雖然唔知得唔得,但我會去試下,例外我想問下除咗學費之外,多唔多雜費?課外活動多唔多?
原帖由 tulipyk 於 09-11-10 00:27 發表
Cheuk1999

如果我冇記錯應是有六乘是外籍學生。而interview,我就比唔到意見你,雖然仔仔都是小二才插班,但因豬流感所以唔需要interview,我只是比咗仔仔的profile比學校,之後二三天就收電話收仔仔啦。其實小朋友好易適應 ...

好多謝您的分享, 今個星期六, 會去interview, 希望成功!

原帖由 tulipyk 於 09-11-10 00:27 發表
Cheuk1999

如果我冇記錯應是有六乘是外籍學生。而interview,我就比唔到意見你,雖然仔仔都是小二才插班,但因豬流感所以唔需要interview,我只是比咗仔仔的profile比學校,之後二三天就收電話收仔仔啦。其實小朋友好易適應 ...

唔係好多雜費,學校有好多課外活動,校隊有印度舞隊,創藝會,合唱團,木球隊,敲擊樂隊。印度語,廣東語,烏都語,法語,以上都是免費的。而跆拳道,奧數班,英文補習班,數學補習班及中文補習班要交少少學費。還有小提琴,哥爾夫球及游泳班就要交學費。

Hi 各位家長,

全英文上堂, 有困難嗎 ? 有沒有指定要學法語呀?需要額外上補習嗎?

原帖由 tulipyk 於 09-11-10 23:14 發表
唔係好多雜費,學校有好多課外活動,校隊有印度舞隊,創藝會,合唱團,木球隊,敲擊樂隊。印度語,廣東語,烏都語,法語,以上都是免費的。而跆拳道,奧數班,英文補習班,數學補習班及中文補習班要交少少學費。還有小提琴,哥爾夫球及游泳班就要 ...

各位家長,

你們的小朋友需要補習, 或 在外面另外 學有關中 英 數嗎?

全英文上課對仔仔就不是大問題,而仔仔初初去補習班是因為我想自己揍放學而唔想工人帶住細仔搭巴士,所以先比佢去補習。依家都冇去補習班同自己幫佢温書。而法語不是指定的是自由參加的。在星期一放學後學。
‹ 上一主題|下一主題