用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 轉讀保良局林文燦英文小學好嗎?
樓主: tulipyk
go

轉讀保良局林文燦英文小學好嗎?

直資、私小逐個數:林文燦英小「翻叮」力倡全人發展
http://paper.wenweipo.com/2009/09/14/ED0909140017.htm

http://paper.wenweipo.com/2009/09/14/ED0909140018.htm

http://paper.wenweipo.com/2009/09/14/ED0909140019.htm

原帖由 怡兒 於 09-9-21 13:29 發表
校長提及創校5年內的直資小學,升中時會將band1、2、3學生平分成3等份

2010年入學的小朋友已經是開辦8年的直資小學, 不受上述限制, 是我問她們其中一位主任的. ...

此校是在2007年創立, 到2010年入學的小朋友是第4年的學生.

sorry, 沒有講清楚, 到2010年入學的小朋友是第4年, 但到小學6年級, 已是第9年,即是 有8年的紀錄在教育局. 超出5年新校限制.
不過, 我仍然要問清楚.

琴日學校舉辦training day camp,比我對學校又有新觀點,佢地用一個新思維令學生係遊戲或玩耍中學習.
例如:合作,專心,團結以及紀律我覺得小朋友係得益~
同埋個seminar 講得好好呀!
願我的喜樂感染你

我 friend 的兒子今年讀小一, 開學不過一個月, 他非常鍾意返學. 不過 要有心理準備, 呢間學校既沒有小賣部,  又沒有又大新的校舍, 但學費1070,真係抵到爛, 全天侯英文, 學生們去toilet 同去vending machine買食物, 都係講緊英文
. 校長和
老師 都愛心爆棚. 最重要校長和老師 都係好有
passion. 佢地辦學理念friend

好buy, 主要培養佢地睇好多課外書,  
講好d英文,普通話,  一至五都有課外活動, 校車係可以配合到. 功課大約個多鐘頭可完成, 不過我 friend 覺得英文有d.

超級版主

原帖由 sarahmama 於 09-9-25 04:48 PM 發表
我 friend 的兒子今年讀小一, 開學不過一個月, 他非常鍾意返學. 不過 要有心理準備, 呢間學校既沒有小賣部,  又沒有又大新的校舍, 但學費1070,真係抵到爛, 全天侯英文, 學生們去toilet 同去vending machine買食物,  ...

咁請問妳朋友個仔本身英文水平如何? 我女幼稚園同屬保良局,校長講有分加易入D,不過全英語我驚我支援唔到佢喎! 讀唔掂咪弊?(雖然林文燦英小校長講過佢父母都冇咁識咁多英文都讀得掂)

My friend said she has confidence, it is just a matter of habit, once the child is used to it, it will be ok, it is a bit different from other local schools where the use/listen of English is just limited in the classroom but in LMC the kids have an environment to speak English not just in the classroom.

She said the first year would probably a little bit hard, like a K3 student jump into P2 English level.

原帖由 召藥師 於 09-9-25 17:00 發表

咁請問妳朋友個仔本身英文水平如何? 我女幼稚園同屬保良局,校長講有分加易入D,不過全英語我驚我支援唔到佢喎! 讀唔掂咪弊?(雖然林文燦英小校長講過佢父母都冇咁識咁多英文都讀得掂) ...

hugomum

我無去到個seminar,有d啤咩嫁? 我問仔仔玩什麼,佢都答唔到我,只是話好玩,有罰有賞。我見到佢有張國慶貼紙,問佢係唔關於國慶,佢又話唔係,都唔知玩什麼?佢又唔肯講。

學校請咗一組機構人員教d小朋友ger禮貌又不停用音樂同跳舞以及打功夫帶出小朋友團結及合作精神係遊戲當中學習!老師同校長同平時都唔同,因為同d小朋友一齊玩到傻咗!

我就睇到好開心,估唔到一日時間小朋友可以記得曬d舞步同功夫步伐,同歌曲一齊唱,果日好似落咗disco,我個大女係英國讀書,佢睇完段影片都話呢間學校好好wor,好有外國feel,身邊d朋友個個都話另眼相看呢間學校,而且好多以為係國際學校tim~

跟住seminar 果段更加好,因為講員帶出我地應該用乜野心態教d小朋友,教我地點樣可以真係培養出好兒童,不過重要就係我地父母係應該"以身作則".
願我的喜樂感染你

HUGOMUM,

可否SEND 段片比我, 我都想報這校 !

THANKS!!

HUGOMUM,

可唔可以SEND段片比我呀!
因我好想睇吓佢地有幾開心!
你可SEND 去我[email protected]但唔方便就唔需要啦!

thanks

我試下識唔識sd 比你地先呀!

請等等~
願我的喜樂感染你

tulipyk & maxims,

sorry呀,整唔到tim, 我過兩日等我老公放假我問下點sd比你地呀!

不過我諗學校好快會放上學校網,因為我見佢地up date d野都好快!果日學校都有拍攝.
願我的喜樂感染你

Hugomum,

就快到評估啦!仔仔是第一次參加,我想問是否跟著書本讀就可以?中文有冇閱讀理解,而作文是否作句字或看圖作句或其它呢?英文是否要串字及好似d工作紙一樣?還有GS,需唔需要串字定有得選擇,d英文都有d深,有冇一d課外的常識題嫁。

唔好意思,噤多問題。因同已往津校好唔同,佢地有好多工作紙,所以大約都知點考,但這裡功課少,有d唔知點跟。

回覆 34# tulipyk 的文章

哈哈~

我都幫你唔到呀,因為我都係今年揷班ka!
你仔仔讀幾年班呀??我個仔讀p2a

今日有個抽籤傳送東亞聖火,你有無份被抽中呀??
願我的喜樂感染你

我個仔讀P2b,原來你都係插班生,等我仲意為你是原校生,你比我知好多嘢!
我地抽中咗,有得傳送東亞聖火,傳唔到奧運都傳下亞運 ,你地有冇抽呀?

回覆 36# tulipyk 的文章

咁到時認識你!
因為我都被抽中呀~
願我的喜樂感染你

好呀! 依家每日都送仔仔返學之後可以入學校同佢一齊睇圖書,你小朋友搭校巴或是你自己同佢返校呀!

回覆 38# tulipyk 的文章

我都係自己奏,你有無接佢放學ka!
你個仔叫咩名呀??我仔叫hugo chan
睇下會唔會係學校相應先~
願我的喜樂感染你

我只可以揍佢返學咋,放學就工人揍因我要返工,之前仔仔試過搭校巴,但要成個鐘先返到屋企,之後又試過叫補習社揍同做功課温書,但重衰過自己教。最後都係叫工人揍。我自己好鐘意揍仔仔返或放學,因這時間他先肯同我講學校事情。所以我堅持其中一程要我或爸爸揍。

我仔仔叫 Jeanus Shum