用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 轉讀保良局林文燦英文小學好嗎?
go

轉讀保良局林文燦英文小學好嗎? [複製鏈接]

我小兒讀緊普通津校,想轉讀保良局林文燦英文小學. 唔知好唔好,有無人可以比意見
   1    0    0    0

呢間學校真係好新 好似冇乜人有comment
原帖由 tulipyk 於 09-8-22 22:22 發表
我小兒讀緊普通津校,想轉讀保良局林文燦英文小學. 唔知好唔好,有無人可以比意見

我都知,所以希望有人可以比d意見。

我轉校都是因為這校是英文小學及用活動教學方式。都有少少擔心,因為小兒之前的學校是新校舍,所以分別真係好大,我伯佢唔適應。

回覆 1# tulipyk 的文章

tulipyk,

咁你現在的決定係點呀 ?

係林文燦讀書, 講英文同聽英文的機會真係多一般學校好多, 呢個係此校優勝之處 ~

我決定讀這校。因有家長回應話這校好好(係小學雜談那邊)。而小朋友星期六都上咗半日課,佢話好開心,但唔知係唔係因為有得食壽司(因這兩次我帶完佢返學校就買佢最喜愛的壽司比佢食)。校長仲記得仔仔叫咩名。 當日我仲識咗個同學家長,佢叫我地放心,小朋友會返得好開心。我問仔仔係唔係講英文,佢話係但都有講中文,因為佢地係行雙班主任制。仔仔班是一個外籍老師及一位本地老師。

我都參加咗學校的簡介會及與校長和老師傾談,覺得佢地好有心去辦這校。而且學校有好多唔同國籍的學生,可以讓小朋友學到點樣同佢地相處。又有其它語文學及課外活動學,最好就是校車都會就返小朋友參加完活動後的放學時間而接送。

今日第一日返學,但仔仔病咗所以冇返學及冇搭校車。當我去到學校交文件及幫仔仔請假時,老師居然知道仔仔病咗,原來係校巴司機同學校講咗。之前一日我仲收到班住任電話提我明天要返學。 跟住我又參加由校長帶隊遊覽全校的節目。因為今年學校大裝修,有好多地方唔同咗。在遊覽其間我見到校長可以認出好多媽咪,佢地好似好熟。

到目前為止,我覺仔d老師都好關心d小朋友,暫時都覺得冇選錯。再過多幾個月,我再報料比你地知,等你地可以認識多d這校。

無錯呀,小朋友多咗好多機會講英文,因為好多外籍老師和同學關係,就算父母都多咗呢,因為我地同d同學同老師傾計都係用英語,而另一個班主任佢就只講國話,因為佢好似唔係好識講廣東話,所以連父母都谷得好行,至於學校好唔好??我都在觀察中,不過我都幫另一個小朋友攞定下年小一入學foam,起碼有兩手準備,但我老公就覺得學校好好喇~
願我的喜樂感染你

我兒子都非常鍾意這間學校,無論校長和老師都十分和藹,無想過學校可提供多種免費活動,語言環境好。學校有3位外籍英語老師, 3位普通話老師。我個人覺得要英文講得好,單靠外籍老師唔夠,一定要有外籍小朋友先會學得快。學校每個星期五都有一堂多元智能課,安排五種不同類型學習,包括遊戲, 學術, 興趣,藝術和服務團體。遲些每個星期一放學後,仲有語言班(包括法文,廣東話,印度文等)到目前為止,我都覺得冇選擇錯。

hi! 我想問吓到高年級時, 係咪要轉另一個校舍的?

回覆 1# hinhinboy 的文章

本人係小三媽咪, 也不清楚, 現校的小一至小三可能會在這校舍讀至小六, 另一校舍可能會用作初小, 現校舍可能係高小; 有冇家長今日去左簡介會, 知道最新情況 ?

cancel text

原帖由 快的好返 於 09-9-12 22:52 發表
本人係小三媽咪, 也不清楚, 現校的小一至小三可能會在這校舍讀至小六, 另一校舍可能會用作初小, 現校舍可能係高小; 有冇家長今日去左簡介會, 知道最新情況 ? ...

校長在簡介會講現時的學生和2010年入學的學生都會在上鄉道的校舍讀至畢業。

將來的學生就會在農圃道的校舍讀初小,高小就轉去上鄉道的校舍。

上星期六去咗學校簡介會,仔仔都有出席。

阿仔好喜歡呢間學校,我都覺得D老師好好,校長亦有問必答,好NICE。

校舍雖然比較小, 但係我個人認為校長和老師先係最重要。說真的六年之後,你估你孩子記得校舍有多大定記得邊過老師對他好。:D

我們一家昨日都有去簡介會,感覺上一般。

校長花了不少時間去介紹自己,特別是她在社會上的公職,又強調學校提供良好的語境非常重要,說上學就如大人上班,非常現實及功利。學校的教育著重三點:語文、德育及課外活動,但對於德育這方面沒有甚麼實在及具體說明,只是說學校不會寵壞小朋友。

校長提及創校5年內的直資小學,升中時會將band1、2、3學生平分成3等份,她說這區的中學普遍只有band1及band3學校,如果孩子在這6年的英文語文能力都追不上外籍孩子的話(外籍學生佔六成,當中學生的英語水平未有深入了解,但看學校所印製的學生作品,英文作品多數是出自外籍學生),自己的孩子追不上就會很「蝕底」。

校長提及創校5年內的直資小學,升中時會將band1、2、3學生平分成3等份

2010年入學的小朋友已經是開辦8年的直資小學, 不受上述限制, 是我問她們其中一位主任的.

一間唔駛交學費的國際學校
無知是福

超級版主

原帖由 brian61950 於 09-9-21 03:51 PM 發表
一間唔駛交學費的國際學校

要1070蚊一個月架! (個位校長來我囡間幼稚園介紹時講)不過叫做平民價,低收入又可申請學費減免。

原帖由 召藥師 於 09-9-21 16:00 發表

要1070蚊一個月架! (個位校長來我囡間幼稚園介紹時講)不過叫做平民價,低收入又可申請學費減免。

要收錢就要諗諗.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題