用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學寫字問題
go

學寫字問題 [複製鏈接]

亞仔攞住支筆只肯塗鴉 捉佢手學寫字好抗拒, 點算?
   0    0    0    0

1. 不如試下比d線條練習佢, 自己畫又得, or買坊間那些, 同佢講下旁邊的圖畫,
(如: 左邊有貓,右邊有魚), 叫小朋友畫條線教貓貓捉魚.
(可以自己在左右兩邊畫2個小朋友)然後叫佢幫手畫線拖住好朋友 .....

2.當佢肯畫線時, 再比d大張的畫紙貼在櫃上,
你畫橫線, 請佢又一齊畫 (之後再畫直線/點點/圓形)

3.如小朋友真係好抗拒握鉛筆, 可試下用顏色筆畫住先, 蠟筆也可, 粗身的木顏色又得.

你小朋友幾大?一般的幼稚園都是K1晝線條,K2才寫字.
另你想小朋友寫字前,你要留意小朋友的前3指是否有力,靈活度是否足夠及空間感等問題,可以做一些'給'印仔及貼貼紙在小方間內的活動先,然後才教他用筆畫線條.點去點等練作.
當他懂得點點連到點點後,你可以用點連到點教他畫L,十字.之後才慢慢教他寫字.
市面有些寫字練作是有線條跟着寫的,你遲些可以買給他練習

原帖由 Jac0501 於 09-8-21 12:17 發表
你小朋友幾大?一般的幼稚園都是K1晝線條,K2才寫字.
另你想小朋友寫字前,你要留意小朋友的前3指是否有力,靈活度是否足夠及空間感等問題,可以做一些'給'印仔及貼貼紙在小方間內的活動先,然後才教他用筆畫線條.點去點等 ...

我女果個年代, 正確d 講, 係佢間kg 堅持跟建議, k1, k2 係吾會寫字, k3 上學期先畫線條, 下學期先寫d 好簡單的字

but 依家好多kg 都偷步,k2 已經寫字, k3 寫句子

我聽過有媽媽話,k1 開始寫A-Z,數目字,K2寫中文字,仲要唔簡單果隻﹗
不過佢阿仔讀果間係有i位喎~

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-21 14:07 發表

我女果個年代, 正確d 講, 係佢間kg 堅持跟建議, k1, k2 係吾會寫字, k3 上學期先畫線條, 下學期先寫d 好簡單的字

but 依家好多kg 都偷步,k2 已經寫字, k3 寫句子 ...

我想現在沒有學校會K3才畫線條了!教育署應該都是建議在K2開始寫字.我小朋友學校(I位)就會因小朋友的能力才決定何的開始寫字.

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-21 14:07 發表

but 依家好多kg 都偷步,k2 已經寫字, k3 寫句子 ...

我仔仔3歲8個月, 佢學校k2先正式寫字.
但我自己就每一日都有比小手肌既訓練佢做, 同做線條練習. 慢慢比佢晝下橫, 直, 曲線, 圓圈, 十字, x, 之後一張紙寫一個字到而家2x2"格寫一個字. 雖然d字好難睇, 不過都叫做肯寫下..... 其實我地一定要落好多功夫去打好佢地既基礎, 佢地既手指手肌吾好寫字同畫畫都會冇信心.
原帖由 Jac0501 於 09-8-21 20:09 發表
我想現在沒有學校會K3才畫線條了!教育署應該都是建議在K2開始寫字.我小朋友學校(I位)就會因小朋友的能力才決定何的開始寫字.
nil

January
我和你差不多,我在小兒3歲半右左,每天都和他做一些線條練習,我最初都教到想死,他之前學校老師都批他寫不到字.我每天和他一起練習.到他K2入I位後,老師再給他一些寫前練習,他現在已可以跟到其他同學寫字的進度.他現在可以寫自己個名,連護士都寫到.
加油呀!

原帖由 January 於 09-8-21 20:56 發表
我仔仔3歲8個月, 佢學校k2先正式寫字.
但我自己就每一日都有比小手肌既訓練佢做, 同做線條練習. 慢慢比佢晝下橫, 直, 曲線, 圓圈, 十字, x, 之後一張紙寫一個字到而家2x2"格寫一個字. 雖然d字好難睇, 不過都叫做肯 ...

原帖由 annaanna 於 09-8-21 14:30 發表
我聽過有媽媽話,k1 開始寫A-Z,數目字,K2寫中文字,仲要唔簡單果隻﹗
不過佢阿仔讀果間係有i位喎~

依家d 家長, 驚小朋友遲識寫字, 就係蝕底, 早早就要寫字

學校為左配合家長的'要求', 所以亦早早要求學生寫字

如果課程淺, 邊個家長會比佢地小朋友去讀?

佢地等殺校?

人生漫漫長路, 我吾覺得比人早寫兩年字會有乜野著數, 又或者有乜野叻?

當4歲開始寫字, 有60歲命, 有成56年機會你去寫

我女真係k3 先開始寫字, 依家亦吾覺佢會比人差, 小一亦吾覺得佢識得既字比人小

自己父母先知要比d 乜野個小朋友

手肌都未發展得好, 都未ready 好

原帖由 owl_2046 於 09-8-20 10:24 發表
亞仔攞住支筆只肯塗鴉 捉佢手學寫字好抗拒, 點算?

我仔仔響k1既時候連直線都唔係好掂, 果陣真係好擔心佢點上k2呢, 點知上k2 , 寫字完全冇問題, 可能小朋友見到其他同學仔都響度寫字, 自己都會一起寫, 而家已經寫好深既字. 所以唔使太擔心

我都知人生係漫漫長路,寫字只係一個少少o既topic,我已經盡量放鬆,不過活o係hk,如果遲左先寫字,咁小學點算呢?冇學校收,就算有,唔識寫咁點算呀?

我都知遲唔代表唔識,就算唔讀名校,某d 階段要識但又唔識...... 點算呀?

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-22 14:42 發表

依家d 家長, 驚小朋友遲識寫字, 就係蝕底, 早早就要寫字

學校為左配合家長的'要求', 所以亦早早要求學生寫字

如果課程淺, 邊個家長會比佢地小朋友去讀?

佢地等殺校?

人生漫漫長路, 我吾覺得比人早寫兩年字會有 ...

原帖由 annaanna 於 09-8-24 11:12 發表
我都知人生係漫漫長路,寫字只係一個少少o既topic,我已經盡量放鬆,不過活o係hk,如果遲左先寫字,咁小學點算呢?冇學校收,就算有,唔識寫咁點算呀?

我都知遲唔代表唔識,就算唔讀名校,某d 階段要識但又唔識...... 點算呀?:i ...

吾係間間小學都甘深, 跟據教統局規定
小一上學期, 好多都係重溫緊k3下學期既野架咋
我個女, 護士就一定未係小一前寫過啦

但佢一定跟到小一功課

但如果搵一間, 小一讀小二的小學黎讀, 甘我就吾敢講啦

其實小學我都想搵番間課程淺d,比佢開心學習,唔好咁細個就怕左讀書o既學校比佢﹗不過我知呢d 學校真係唔多,因為香港大部份家長,有得揀都會揀d 深d,好似高人一等勁d o既學校比小朋友讀....

果d 課程淺d,遲早會因收生不足而摺埋

可唔可以pm我你阿女讀邊間學校呀?thanks~~~~

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-24 11:59 發表

但佢一定跟到小一功課

但如果搵一間, 小一讀小二的小學黎讀, 甘我就吾敢講啦 ...

hinhinmummy
不要怪我小心眼,我有少少東西想補充
我小朋友是在普通屋村的幼稚園讀I位,程度普通.我自知小朋友仍有很多不足之處,現在仍很努力和他一起改進.他的小肌肉都比同齡的小朋友慢幾個月.我及學校都沒有要求他寫護士這樣深的字,是他在學校學了認运個字後,不停要求寫,我已和他說运語詞很深,但他仍要求寫,我便慢慢教他.
其實我只是想表達我自己覺得家居訓練是很重要,我們可以和小朋友一起努力及進步.
我絕不是要show off.

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-24 11:59 發表

但佢一定跟到小一功課

但如果搵一間, 小一讀小二的小學黎讀, 甘我就吾敢講啦 ...

原帖由 Jac0501 於 09-8-24 12:55 發表
hinhinmummy
不要怪我小心眼,我有少少東西想補充
我小朋友是在普通屋村的幼稚園讀I位,程度普通.我自知小朋友仍有很多不足之處,現在仍很努力和他一起改進.他的小肌肉都比同齡的小朋友慢幾個月.我及學校都沒有要求他寫 ...

sorry, 我絕無想講你show off 呢樣野, 如果我詞不達意就講聲sorry 先, 我係想講, 依家好多學校, 都係為左去'配合'家長而將d 課程加深

我只係想講, 普通小朋友, 都有年歲去衝量去幾時先有手婉力去寫字, 更何況係d 有發展遲緩, 小肌大肌都未ready 好的special 仔?

如果係讀i位, 要跟課程, 甘真係無可厚非, 但如果係讀緊s位既, 我就真係無野好講啦

我仔之前都係讀左3年s位, 係最後一年都要寫好多字, 寫我要做過男警察, 我曾經同老師投訴過, 話點解讀s位要寫甘多字, 佢答我無辦法, 要等個小朋友第時出返去要適應上主流小學, 但我就真係覺得好幸苦, 佢要追其他野已經好幸苦, 還要加埋寫字, 所以佢寫成點都吾理, 總之交到功課就算, 我亦都比老師話過, 叫我叫佢寫得靚d, 但我覺得, 佢小肌都未ready, 係吾得就係吾得, 我只可以係屋企做d 同佢train 手婉力的exercise, 但寫字, 吾係寫得多就靚/有力law

呢個先係我想講個point

阿仔讀完3年s位, 岩岩果一年, 讀多一年普通kg, 初頭寫字真係跟得好幸苦, 老師話佢寫字無力, d 字吾靚, 到下學期, 已經好大進步, 我覺得啦, 手婉力/小肌真係應響最大, 同埋裝字, 點樣將一個字, 跟比例大細去組裝出黎, 都係關ot 事, 因為係視覺空間的問題, 如果呢d 都未ready 好, 佢再識寫幾深既字都係無用

即係未學行就學走的道理一樣

我以上講既都係自己過去幾年教個仔寫字的心得, 絕對無針對人, 如果吾岩聽, 就當我無講過

可能是我想多了,應是我向你說聲sorry,不要放在心上.
我很同意你所講的說話,所以我第一次回應時已叫樓主想和小朋友寫字前,應注意小朋友的前3指及視覺空間的問題.我小朋友入了I位後,老師都給了一些寫前訓練,例如吸印仔,貼貼紙,連線等,玩治療膠,他們覺得OK後,才開始寫字.我們作為家長,則和學校配合,回家再作訓練.不過他讀I位前,我都有教他連線等,等他有一些概念

於 09-8-25 10:29 發表

sorry, 我絕無想講你show off 呢樣野, 如果我詞不達意就講聲sorry 先, 我係想講, 依家好多學校, 都係為左去'配合'家長而將d 課程加深

我只係想講, 普通小朋友, 都有年歲去衝量去幾時先有手婉力去寫字, 更何況係d  ... [/quote]

嘩! 好多謝各方媽咪積極回應.
睇完真係學到好多野, 亦知好多野我係唔以急, 亦唔可以強迫.
重有3年時間係S位, 希望亞仔同我都繼續努力...雖然亞仔真係好唔專注, 真係好難令佢做D佢唔願做o既事...

FREE Assessment information

thanks a lot
‹ 上一主題|下一主題