用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學 vs 宣道
go

九龍塘小學 vs 宣道 [複製鏈接]

得知兩間也是好. 學費差不多, 又同一中學校網. 升中派位也好. 但請問那間比較愉快學習點? 沒有那麼多考默呢?
   0    0    0    0

上年兩間都收我女兒, 最終選了九龍塘小學! 因為.....
1. 學校環境優美, 很欣賞它平房式的設計
2. 我家沒有宗教信仰
3. 我的女兒對音樂沒有濃厚興趣

我女兒在KTS過了愉快的一年, 每天都享受校園生活, 全年兩測兩考, 上學期中英默各3次, 下學期就各4次,  我覺得可以接受!

今年升中派位都不錯呀!
http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

原帖由 ysnmama 於 09-8-19 18:21 發表
得知兩間也是好. 學費差不多, 又同一中學校網. 升中派位也好. 但請問那間比較愉快學習點? 沒有那麼多考默呢?

每年有2個學期。每學期中英文主科各有1測1考5次默書,數學5小測1考試。其它科目每學期只有1次考試,不設測驗。

宣小的網頁未有今年的升中數字。不過,升中成績比去年更好,已知有12位入男拔,11位入女拔。而入讀男女拔、其它直資或跨區名校都和校網沒有關係。

如果想找「少付出、少考默、而多收穫」的「愉快學習」,我想宣小不是這樣學校。到升中時,學生是要以本身的實力去考學校,不能靠運氣或校網去升讀知名中學。但另一方面,宣小不是死讀書的學校,學生是有很多課外活動和很充實的校園生活。我認為學生是在參與課外活動、閱讀、音樂、校園的社群生活,以及獲得家長、老師的贊賞,以至在各類活動中所得到的成就感去體會「愉快學習」。

Hello Cherriemama,

請問(KTS) 功課多唔多通常要做幾耐而默書情況係点呢?

:loveliness: :loveliness:

其實我兩間都喜歡, 請分享吓去年interview 經驗, 問小朋友d 咩, thanks

兩間都是好學校, 成績同校風兩間都非常好, 兩間都收了我的小朋友, 但最後都是入了 九小, 因宣小學校太細, 活動空間唔夠, 九小空氣好好多活動空間多些, 我覺得兩間都不錯, 如要撰擇我唸都係睇小朋友鍾意邊間

你個小朋友係咪今年小一呀! 可唔可以分享吓面試經驗, 同埋你有沒有提供profile 呀!

many thanks

每日最尾個堂係自修堂, 通常我囡囡會用黎做功課, 所以返到屋企唔會做好耐(1小時內完成)!

默書範圍通常係一課課文, 會抽幾句句子及詞語默, 下學期英默會有課外文, 中英默唔會在同一個星期進行, 所以都唔算太難應付!

原帖由 shan2468 於 09-8-20 10:26 發表
Hello Cherriemama,

請問(KTS) 功課多唔多通常要做幾耐而默書情況係点呢?

:loveliness: :loveliness:

中文科用普通話授課, 咁數學,音樂,體育,視藝..是用哪種語言授課?

中文科用普通話授課, 另再有普通話科, 數學就係中文數, 下學期再加英文數, 常識用英文教, 即General Studies, 英文科有Phonics and Oral, 由外藉老師任教! 至於音樂,體育,視藝, 電腦, 德育都係用中文授課!

原帖由 carmankm 於 09-9-2 11:51 發表
中文科用普通話授課, 咁數學,音樂,體育,視藝..是用哪種語言授課?

[quote]原帖由 cherriemama 於 09-9-2 13:24 發表
中文科用普通話授課, 另再有普通話科, 數學就係中文數, 下學期再加英文數, 常識用英文教, 即General Studies, 英文科有Phonics and Oral, 由外藉老師任教! 至於音樂,體育,視藝, 電腦, 德育都係用中文授課!

Thank you cherriemama.
從學校website見活動+傳統教學, 你應為學校適合哪類型學生讀? 因小兒是活動型, 幼稚園都是活動教學, 不知是否適合...

醒目開學勳章

原帖由 carmankm 於 09-9-2 15:18 發表
[quote]原帖由 cherriemama 於 09-9-2 13:24 發表
中文科用普通話授課, 另再有普通話科, 數學就係中文數, 下學期再加英文數, 常識用英文教, 即General Studies ...

我個仔係文靜型, 鐘意畫畫, 砌模型, 思考等, 唔知適唔適合讀 kts 呢 ?

我今曰去九龍塘小學交小一申請表,只交给學校審審便ok,就走得。

妳們也是這樣嗎?

Cantonese.

原帖由 carmankm 於 09-9-2 11:51 發表

醒目開學勳章

原帖由 Man04 於 09-9-2 19:37 發表
我今曰去九龍塘小學交小一申請表,只交给學校審審便ok,就走得。

妳們也是這樣嗎?

我今朝8:30去咗九龍塘小學交小一申請表, 都係通過個閘將文件交俾嬸嬸.

請問 kts 今年學費係幾多 ?????

我仔仔今年剛小一(KTS)學費每月$3200 .

今年學費$32000.

原帖由 cubixluk 於 09-9-8 17:11 發表
請問 kts 今年學費係幾多 ?????
‹ 上一主題|下一主題