用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 囡囡升小一,學奧數好定珠心算好?
樓主: Chin-Chin
go

囡囡升小一,學奧數好定珠心算好?

thx!我睇吓重有無近些。
原帖由 billysim 於 09-8-31 14:04 發表

小兒在胡成珠算學由基礎班學到第四期, 而家上緊速算班用左年半時間, 我對佢而家既成績好滿意, 地址係長沙灣你有興趣可以上網睇睇資料. http://simonwuabacus.hk/top.htm ...

我想小女學珠心算,你可否比多些意見?例如,在那地方學?因我睇咗你哋嘅留言,對我一D唔理解坊間學數嘅人,現有些了解,謝謝
原帖由 doctor0419 於 09-8-31 18:49 發表
值唔值得學就每個人既見解唔同. 但如果小朋友學得好的話, 佢地既專注力就一定強左, 咁對於學習方面又有咩唔好處呢?
至於係咪計算機器, 去到小學都係要計四則數啦, 如果學左, 小朋友可以計得快而準, 又有咩唔好呢?
當 ...

其實唔你好明'當然, 我都承認學珠心算學到某個階段(學識加減乘除), 如果小朋友同家長都諗住再去比賽的話, 就可以停'
可否解釋吓?
回回由3歲半, K1,學到依家4歲,約半年時間,識得計進位加數和個位加減數,進度OK嗎?

原帖由 doctor0419 於 09-8-31 18:49 發表
值唔值得學就每個人既見解唔同. 但如果小朋友學得好的話, 佢地既專注力就一定強左, 咁對於學習方面又有咩唔好處呢?
至於係咪計算機器, 去到小學都係要計四則數啦, 如果學左, 小朋友可以計得快而準, 又有咩唔好呢?
當 ...
[img align=right][/img]

醒目開學勳章

由"香港珠心算專業教育協會"教練/機構係學校教,
佢話, 基礎班分六期完成, 一般在兩學年內完成為基礎
課程共60堂,即每年30堂, 分3期進行, 每期10堂.
合理嗎?
香港珠心算專業教育協會係咪一個專業及應可機構?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

doctor0419,

如果數學係好差,專注力弱,可以學那種好,有間用英文教數學exxxi係唔係奧數

我 都 想 知 在 HKG Island, where i can find a good centre ?

回覆 1# MonkeyGirl 的文章

Hi, 大家好,

小女今年P2,見到數就怕,仲話自己上數學堂時在發夢,功課&考試當然唔使問,最差係數學. 本來兩公婆一心諗住自己比多d心機去教,但佢一睇d數學題,即時無心情,有時仲會發脾氣. 專注力一向都差,近來更嚴重,真係好困擾.

希望大家可以比d意見或方法,去邊度學好(荃灣or九龍)和學那種數比較好呢?

謝謝

咁係唔係學緊公文數, 就唔好學珠心算呢?

如果係, 點解唔可以一齊學? 我個人覺得是兩樣野黎.

doctor0419,

想請教,我個小朋友剛好升小一,學咗珠心算約6個月,起初都肯做練習,上堂唔錯,有時都計到十位加十位的心算,但近一個月開始,他抗拒每天做練習簿,佢話:十位好難計,唔肯做練習,但我想佢繼續讀落去,豈碼完成乘法及除法,所以想請問:

(1)若果他真的放棄,咁是否應選擇學完乘法之後呢(因為佢學的中心完成乘法後就剛完成一個階段)?

其實比小朋友學珠心算係因為佢數學比較弱,坦白講,若果佢唔學珠心算,我都想佢學奧數,咁請問:

(2)我應否待佢學完珠心算乘法之後,可以幫佢轉學奧數.同埋奧數是否比珠心算更加難呢?

唔好意思,問咁多問題!

原帖由 doctor0419 於 09-10-4 00:10 發表
當小朋友越上越高級時, 梗係雙手撥珠會好d同快d.

Hi,  doctor0419

咁係唔係學緊公文數, 就唔好學珠心算呢?

如果係, 點解唔可以一齊學? 我個人覺得是兩樣野黎.

Thank you!

原帖由 doctor0419 於 09-10-9 21:31 發表
小朋友一直學珠心算, 其實佢地有兩個關口要過(因為難, 想放棄), 第一個關口係10口兩位數加減, 第二個關口就係乘數, 如果佢地可以過到黎兩個關口, 就會肯繼續. 所以你嘗試下引導佢啦!

至於奧數同珠心算唔同既地方係 ...

我想帶個女去學,可否 PM 資料給我?謝謝!

原帖由 靜字派 於 09-10-7 10:02 發表
灣仔有間好好。佢哋的珠心算課程與坊間的有些不一些,坊間好多都是雙手撥珠的,但這間是單手撥珠,甚至有些厲害的小朋友不用手撥亦可算出答案。 ...