用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 5% 學額用於 「統一派位」first round 是否像2nd round ...
go

5% 學額用於 「統一派位」first round 是否像2nd round靠計分抽?

還是不計分像抽六合彩?  請賜教新手

唔計分,純靠運氣。

統一派位的甲部(3個choices-可選區内/區外)和乙部(只可選區内)都是抽的。

原帖由 buu0605 於 09-8-18 10:58 發表
還是不計分像抽六合彩?  請賜教新手

請問我有冇理解錯:

「 自行分配學位」階段 (50%) - 不計校網只可揀1間? 咁計唔計分? 以什麼準則選收?

「統一派位」階段 -
甲部(5%) - 選3間, 計分抽, 可跨區
乙部 (45%) - 本區, 計分抽

For 統一派位」階段, 會先派我的第2志願(20分) 先定其他人的第一志願(15分)先呢?

謝謝
原帖由 Vinyny 於 09-8-18 11:15 發表
統一派位的甲部(3個choices-可選區内/區外)和乙部(只可選區内)都是抽的。

請問我有冇理解錯:

「 自行分配學位」階段 (50%) - 不計校網只可揀1間? 對! 咁計唔計分? 以什麼準則選收?  計分方式取得學位,如分數相同就抽籤。

「統一派位」階段 - 在這部分,完全不計分,靠運氣!
甲部(5%) - 選3間, 計分抽, 可跨區
乙部 (45%) - 本區, 計分抽

For 統一派位」階段, 會先派我的第2志願(20分) 先定其他人的第一志願(15分)先呢?

咁「 自行分配學位」階段如果我的第一志願(15分)派唔到, 會先派我的第2志願(20分) 先定其他人的第一志願(15分)先呢?

拜託各位高人指教

原帖由 Vinyny 於 09-8-18 12:33 發表
請問我有冇理解錯:

「 自行分配學位」階段 (50%) - 不計校網只可揀1間? 對! 咁計唔計分? 以什麼準則選收?  計分方式取得學位,如分數相同就抽籤。

甲部(5%) - 選3間, 計 ...

醒目開學勳章

自行分配只能申請1間官立或津貼的學校,得就得,唔得就唔得.否則個個天主教或聖公會(擁有最多學校的宗教辦學團體)的全部間間申請,其他只有15分的咪要排龍尾.
亦因此我們作家長才需要周圍問,談策略,因只得1個機會.
所以不存在第幾志願,所以你要打算穩定20分那間定進取較心儀那間15分

只有在第2輪統一派位時才出現第幾志願,但無論甲部3間的不分區(可選擇任何3間全港官津),乙部-本區小學都是大抽獎.當然仍有策略
因電腦決定了先後次序,會按次序由甲1開始配對,如果配對完甲1時,你所選的甲2其實已滿了額,那你的甲2是白費心機
而你的甲3原本在甲1那一輛完成後還有位,但甲2那輛其他小朋友有選擇,那會先收他們.

原帖由 buu0605 於 09-8-18 15:13 發表
咁「 自行分配學位」階段如果我的第一志願(15分)派唔到, 會先派我的第2志願(20分) 先定其他人的第一志願(15分)先呢?

拜託各位高人指教

ic......唉, 真頭痕.  唔該晒!

原帖由 ziyi 於 09-8-18 15:34 發表
自行分配只能申請1間官立或津貼的學校,得就得,唔得就唔得.否則個個天主教或聖公會(擁有最多學校的宗教辦學團體)的全部間間申請,其他只有15分的咪要排龍尾.
亦因此我們作家長才需要周圍問,談策略,因只得1個機會.
所以 ...

原帖由 Vinyny 於 09-8-18 12:33 發表
請問我有冇理解錯:

「 自行分配學位」階段 (50%) - 不計校網只可揀1間? 對!

提提大家,第一階段係50%,但有些學校會用剩、有些學校會用多。
當首階段所謂必修生多於20%時,就會用統一派位的剩餘學額,故有些學校出現統一派位只餘少於50%學位。
愛收集舊書包、背囊的傻人

原帖由 jessc 於 09-8-18 18:19 發表

提提大家,第一階段係50%,但有些學校會用剩、有些學校會用多。
當首階段所謂必修生多於20%時,就會用統一派位的剩餘學額,故有些學校出現統一派位只餘少於50%學位。 ...

補充一句:首階段即自行修生中「非必修生」(即計分的小朋友),最多30%左右。所以如果太多20分以上小朋友,爭呢30%會爭得好激烈(用抽籤抽),所以20分小朋友報熱門學校,都未必入到架﹗

咁即係話 1st  round 15 分爭top嘅學校 好LS 油天等於'送死', 咁我係咪應揀間冇宗教(少D人20分或以上)又好嘅学校?  有冇好的Kln side 官立 或其它冇宗教學校 或基督教學校??  

是否2nd round 抽時就揀番我同區嘅LS/油天 (但唔知多唔多位俾round 2 抽?)?  

駛唔駛'送死'都揀顯示'誠意'?

叩門是否指大抽獎完去求位?  通常學校會有幾多位?  

如果'識人', 咁係咪只在最後階段叩門時才'可能'有用?  

請指教  

原帖由 littlefaith 於 09-8-18 19:54 發表

補充一句:首階段即自行修生中「非必修生」(即計分的小朋友),最多30%左右。所以如果太多20分以上小朋友,爭呢30%會爭得好激烈(用抽籤抽),所以20分小朋友報熱門學校,都未必入到架﹗ ...

醒目開學勳章

1. 是送死的,基督教好的,都是歷史很長的,有很多是畢業生的仔女,沒有20分以上,都是望天打掛
官小的同上,但最少等於抽兩次獎,始終有一批都是15分

2.最多50%(甲乙合共),但如果世襲生多過30%該年學位,那就對不起,要將大抽獎的扣下來,根據往年資料你想的那兩間在大抽獎是只有40%~45%.

3. 有一些學校是需要你送死去表達誠意,但這兩間不是我的target,太難入了又不是我所屬的校網,所以不知道

4.叩門位,以剛派位後tvb訪問油天校長說只有5~6個

5.是的,叩門是大抽獎後不滿意結果,去你心儀的學校試下會否有位收你,像坐音樂椅,因為有一些家長已報了私校,但仍抽獎,如果咪有空位.

6.識人在叩門是肯定有幫助,應該說很大幫助,我有同事的親戚就是認識荃灣一間天主教名校小學的老師,結果叩門只入去做一個超短面試,問小朋友叫什麼名字,就收了.
但之前卻沒有用,因大家要守政府的game rule

原帖由 buu0605 於 09-8-19 10:55 發表
咁即係話 1st  round 15 分爭top嘅學校 好LS 油天等於'送死', 咁我係咪應揀間冇宗教(少D人20分或以上)又好嘅学校?  有冇好的Kln side 官立 或其它冇宗教學校 或基督教學校??  

是否2nd round 抽時就揀番我同區嘅LS/ ...