用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 To Charlotte_Mom
go

To Charlotte_Mom [複製鏈接]

Hi, Charlotte Mom,

Be sure that you should be a super fans for HKUGA Primary School and you are so helpful that you are willing to share your experience with every parent.  I think you can help me.

Actually, I haven't apply P.1/09 of HKUGA for my kid as we are living in Kowloon East and we don't want to stay long for travelling (Frankly, I like this school very much).   Finally we chose Evangel Colleague (Primary) with following reasons;

1/  English Primary School
2/  Happy learning
3/  Not far away from home

Just want to ask you a questions.....  If you were me.  Will you consider to change to HKUGA ?

Dislike reason :

1/  Academic seems so simple
2/  a new school
3/  comments are just fair

Pls help me........The most important thing is my hubby finally agree travelling time no longer important.
   1    0    0    0

Pls help me ! Charlotte_mom

Hi, Charlotte mom.

Any comments from you ?   Pls help

醒目開學勳章 王國長老

(sorry我唔係日日入黎呢版, 剛剛至見到呢個post)
你小朋友係黎梗9月升小一嗎?
如果想而家轉hkuga, 應該難d, 因為學校如無意外每年都有一條waitlist, 你可以出年留意插班(5月左右啦)
其實播道都唔差架wor(我assume你唔鐘意果d評語係講緊播道, 因為佢係新校), 我見呢幾年都幾多人考播道, feedback唔錯呀, 我都somehow見過有人post話佢d試卷淺, 不過我未見過, 唔作評論
frankly speaking, 我細仔今年考小一, 播道都係我心水之一, 當然首選係hkuga啦
hkuga都做過新校架, 我自己當年讀ust時, 佢亦係新校(非常新!), 可能亦係呢個原因, 05年幫女女搵學校時, 唔會特別覺得新校一定唔掂, 最緊要有心機做, ust俾左一個好好既example, hkuga亦辦得好唔錯, 我自己希望女女將來都會好似我咁proud of自己母校
其實以小一水平黎厘定間學校好唔好, 似乎早左d, hkuga小一都唔係特別教得深架, 不過就真係培養到小朋友學習興趣, 我女入去時, 英文好屎的, 讀完小一, 已經可以自己拎住本英文書讀了(因為phonics進步多了)
你識人真正o係播道讀嗎? 不如親自去接觸下or拎d書黎睇下, 究竟係咪你心目中想要既野, 坊間流言好多, 有時d人講野好不負責任的(前排有人pm問我hkuga係咪好多雜費, 仲貴過學費, 又話係咪每個project都要交幾百蚊, d流言真係好得人驚), hkuga終於都過左5年, 有個官方既comprehensive review可以睇, 做得好唔好, 有視學報告做basis, 好過以前無公開result惹來好多無聊既中傷, 講返播道, 好既comment我聽過, 唔好既都有d, 我自己覺得佢辦得唔錯的, 你可以自己再find out下
衷心祝你小朋友黎梗有愉快既校園生活
原帖由 fayefa 於 09-8-17 02:34 PM 發表
Hi, Charlotte Mom,

Be sure that you should be a super fans for HKUGA Primary School and you are so helpful that you are willing to share your experience with every parent.  I think you can help me.

...

Charlotte_mon,

真是萬分感激 !

Let me share about my feeling with you and hope you don't tearing me.....

其實我真的很迷惘,很苦惱,當然,我知道在09年入讀是沒有可能的,但準備定轉校又好似好低能 !?

當我為小朋友選小一時,老實說,我沒有特別準備 (我只是'羊太'一名)。基於上述我講的原因,我只選了EC,亦成功考上了。本是滿心歡喜的,但當和其他人說起時,我看到他們面上有千個問號,這樣令我非常安。再加上看多了BK的言論,我一路都在怪自己,已知哭過多少次,失眠過多少晚,我怕我害了我的小朋友,令他蒙羞。小朋友是沒罪的,怪就只有怪我這個衰亞媽。

至於港同,我是很喜歡的 (除了較遠之外)。但有時我又對於有些人對這些新思維學校的義無反悔,die hard fans,不接受的話好像落後千個世紀,有些少反感(請要介意)。所以......

我問了自己千萬次,我是比較喜歡港同的。至於EC,我是接受的。

說了這麽多,老實說,我還是在死胡同。

Anyway, thank you for your support and sharing.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-19 10:27 發表
(sorry我唔係日日入黎呢版, 剛剛至見到呢個post)
你小朋友係黎梗9月升小一嗎?
如果想而家轉hkuga, 應該難d, 因為學校如無意外每年都有一條waitlist, 你可以出年留意插班(5月左右啦)
其實播道都唔差架wor(我assume你 ...

醒目開學勳章 王國長老

其實係架
要決定將小朋友放o係一間無track record既學校讀書(分分鐘一讀12年wor!) 係需要勇氣的
想當初(實不相瞞), 幫女女搵學校, 我都有循住傳統+活動咁搵, 考到傳統女校(勁乖巧果隻!)仲俾埋留位費tim, 之後港同收, 我同老公之間都有掙扎的, 事實上, 女女亦心理上準備好要去傳統女校
但我又好鐘意港同wor, 當時咪仲新! 真係講個信字, 我問自己, 讀書係咪一定要填鴨, 係咪一定要打打鬧鬧, 外國d學生都讀得好開心, 人地大個左咪又係咁做人?! 既然有家長俾小朋友入左港同, 覺得好好, 點解我唔去揀?
而的確另一方面有好多家長係唔信呢一套教學理念, 覺得玉不琢不成器, 佢都有佢道理既! 港同/播道呢類學校既教學方式, 對傳統家長黎講有時會嚇一跳, 覺得邊work架??
而家我女讀左3年了, 我感覺好好丫, 佢係開心既, 同時學到野, 語文底子一d都唔差wor! 如果比賽"鬥成績"可能我女會較傳統學生輸蝕, 但學生又提供到唔同既思維訓練, 對學生成長又有唔同既影響, 呢d又係傳統學校提供唔到既
所以我話, 唔同家長對教育既睇法, 可以好唔同, 小朋友係你的, 點去栽培就由你決定, 幾多人想入播道都考唔到, 你唔好想太多了
原帖由 fayefa 於 09-8-19 11:48 AM 發表
Charlotte_mon,

真是萬分感激 !

Let me share about my feeling with you and hope you don't tearing me.....

其實我真的很迷惘,很苦惱,當然,我知道在09年入讀是沒有可能的,但準備定轉校又好似好低能 !?

當我 ...

Thanks to Charlotte_mom

you know what ar ?  i am your no. 1 fans.

我很感受到你每一個字,每一句都是你的心底說話,你的真感受。知道我還有多久才能醒番,怎樣也好,多謝你的鼓勵和分享。

希望有机会做個朋友吧 !

醒目開學勳章 王國長老

你太客氣了
如果我仔有幸考到播道, 我要請教你至真呢! (佢又唔特別醒, 真係要考多幾間做準備了)
原帖由 fayefa 於 09-8-19 02:04 PM 發表
you know what ar ?  i am your no. 1 fans.

我很感受到你每一個字,每一句都是你的心底說話,你的真感受。知道我還有多久才能醒番,怎樣也好,多謝你的鼓勵和分享。

希望有机会做個朋友吧 ! ...

fayefa,

我是港同小一學生的家長, 我住將軍澳。當年阿仔都係考到播道, 仲有陸慶濤, 優才, 我最喜歡播道, 因為校舍大, 一條龍的英文小學, 又係基督教, 辦學團體好有心教學。本來已交了留位費, 一心會讀播道的, 點知阿仔好彩又考到港同, 我當時好掙扎的。因為港同都係一間好學校, 我去聽簡介會時都好喜歡, 但因為遠, 有TKO的小學唔讀, 走出區外讀好似好傻。但我老公非常喜歡港同, 因為他很接受學校非傳統的教學, 活學活用, 加上有朋友的女兒讀緊港同, 所以老公對港同很有信心。因為播道冇record, 所以老公不大喜歡。

結果阿仔讀了港同一年, 非常開心, 不是壓力細少功課而開心, 係阿仔不用死讀書, 都可以對學習好有興趣, 不用逼佢, 普通話又進步神速。阿仔都好快適應早起身的時間, 原來好多TKO的小學生都係一早出去區外讀書的。

我現在都好喜歡播道的, 你見每年都好多人去考一定有它的優點的, 你去播道的討論區問多d家長意見, 増加自己的信心, 唔好比一d冇係播道讀的家長意見影響。學校係需要時間建立的, 起初幾年一定有好多風風雨雨, 所以好需要家長的支持, 播道一定比臻美好的, 放心吧!

若你小朋友讀了播道一年後你真的不喜歡,才考慮轉港同吧, 不要想太多, 安心幫小朋友準備開學吧!

iwff

Thanks iwff

Hi iwff,

其實你都係我很想請教的人.....

你和Charlotte_mom 也說得對,有時網上太多偏激的comments喇!  所以我敢post 在'小一選校'那處, 怕被人
插到飛起。有人狂'丙'選EC的家長,  有人講到EC一文值, 在那裹讀書間直害了如佬.........唆!

在這裹, even 你兩位港同Fans,對EC的comment也差,希望兩位師姊,幫幫我這個傻人啦

心裹始終覺得EC好像是一所'Back Up School' only,如果有得選,EC会被放棄。  令外,人們的嘴面(我最怕).......

心情始於 up and down...最近由其差

我害了我的小朋友 ?????

原帖由 iwff 於 09-8-20 01:56 發表
fayefa,

我是港同小一學生的家長, 我住將軍澳。當年阿仔都係考到播道, 仲有陸慶濤, 優才, 我最喜歡播道, 因為校舍大, 一條龍的英文小學, 又係基督教, 辦學團體好有心教學。本來已交了留位費, 一心會讀播道的, 點知 ...

fayefa,

哎呀! 你唔好咁 down 啦, 比小朋友知道都會唔開心的。每間學校都有好有唔好的地方, 我冇去認真睇過D家長對"EC"的惡抨, 但我覺得只係人雲亦雲, 一定要去問用家(EC家長)的意見。

我報港同前, BK 都有好多對港同的惡抨, 幸好我有朋友的女兒讀緊港同, 根本係兩回事, 好多人唔了解學校就作出惡抨。

你有冇去小學一覽的EC找高年班的家長傾下呀? 我相信他們會比到好好意見你的。

Cheers up, 仲有唔夠一星期開學啦! 希望你小朋友係EC讀得開開心心。

iwff

原帖由 fayefa 於 09-8-26 10:14 發表
Hi iwff,

其實你都係我很想請教的人.....

你和Charlotte_mom 也說得對,有時網上太多偏激的comments喇!  所以我敢post 在'小一選校'那處, 怕被人
插到飛起。有人狂'丙'選EC的家長,  有人講到EC一文值, 在那裹讀 ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 自己揀得間學校, 要對佢有信心得架
有好多人鐘意港同, 夠有好多人好唔鐘意啦! 唔係人人都可以接受到新事物, 特別係影響小朋友一生既教育事情tim, 冷言一語一定有, 平常心面對啦
(可能上得bk多, 而家真係對好多批評都化左)
小一又係一個新階段,加油!
原帖由 iwff 於 09-8-26 11:12 AM 發表
fayefa,

哎呀! 你唔好咁 down 啦, 比小朋友知道都會唔開心的。每間學校都有好有唔好的地方, 我冇去認真睇過D家長對"EC"的惡抨, 但我覺得只係人雲亦雲, 一定要去問用家(EC家長)的意見。

我報港同前, BK 都有好多對 ...

Charlotte_mon 請問寄申請表時要寄埋portfolio 嗎?

rosayiu,

我當年係報名表連 portfolio 一起交的, 用大公文袋入住。

iwff

原帖由 rosayiu 於 09-8-28 15:44 發表
Charlotte_mon 請問寄申請表時要寄埋portfolio 嗎?

thanks a lot!

Hello, iwff (或其他可解答我的問題的家長),

想請教一下, 你小朋友而家要幾點上校車呢(將軍澳)? 車程又大約幾耐?

不知我有無誤解, 其實播道&港大同學會小學都算新校, (校齡都是5,6年左右, 對嗎?), 為什麼你和你先生會覺得播道無record, 而港大同學會小學有呢?

就你的認識, 港大同學會小學是否比播道更活動教學, 即播道會偏向多少少傳統教學呢?

多謝指教。

原帖由 iwff 於 09-8-20 01:56 發表
fayefa,

我是港同小一學生的家長, 我住將軍澳。當年阿仔都係考到播道, 仲有陸慶濤, 優才, 我最喜歡播道, 因為校舍大, 一條龍的英文小學, 又係基督教, 辦學團體好有心教學。本來已交了留位費, 一心會讀播道的, 點知 ...

原帖由 Chickee 於 09-9-7 11:12 發表

想請教一下, 你小朋友而家要幾點上校車呢(將軍澳)? 車程又大約幾耐?

不知我有無誤解, 其實播道&港大同學會小學都算新校, (校齡都是5,6年左右, 對嗎?), 為什麼你和你 ...

答你部分的問題,仔仔是早上7:02分在坑口站上校車(校車很準時的),適應週半天,12點放學,大約1點1~2字可以接到人,全天的時間要待下週先知。

仔仔說校車有22人撘,另外再加上自行上學的或父母接送的,將軍澳到港同讀的人應該不少。

謝謝你。

原帖由 small_cc 於 09-9-7 12:10 發表

答你部分的問題,仔仔是早上7:02分在坑口站上校車(校車很準時的),適應週半天,12點放學,大約1點1~2字可以接到人,全天的時間要待下週先知。

仔仔說校車有22人撘,另外再加上自行上學的或父母接送的,將軍澳到港同讀的人應該不 ...

港同02年成立, 已有由p1一直讀至p6畢業的學生, 因足五年直資校齡, 教局也做過全面評鑑報告, 所以客觀而言, 港同的reference是會比06年成立的播道為多的.

原帖由 Chickee 於 09-9-7 11:12 發表

不知我有無誤解, 其實播道&港大同學會小學都算新校, (校齡都是5,6年左右, 對嗎?), 為什麼你和你 ...

港大同學會小學2002年創校. 第一批(插班)小三學生已經上了書院今年讀S4. 正式自己湊大的已是S2. 在港同小學畢業生中有10~15%升了他校.大部份是港島區英中eg, wah yan, Queens, Belilios etc. 所以歷史比播道長(2006年創校).
其實我們家長對學校最大信心是辦學團體, 學校這些年來得到hku和hkuga在不同方面的支援協助. 因此老師流失也好, 校長換了也好, 理念不改校政不改家長的心也不改.
至於播道因認識不多, 恕不能給意見. 雖然我也是住將軍澳.

醒目開學勳章 王國長老

上星期六去左播道既簡介會(細仔今年考小一, 總要有2手準備掛......)
播道校園真係好靚, 真係真係好靚! 想像下如果小朋友o係個咁舒適既環境下返學, 唸下都開心
聽左盧校長既talk, 佢emphasis左好多次, 佢地好錫小朋友, 呢樣野我相信係家長都希望既, 播道既理念, 有部分與港同幾類似: 學習應該係自發既, 學校要培養小朋友對學習既興趣, 評估係多方面, 生命教育好緊要, 要教識小朋友點去專重自己專重別人, 而每個小朋友都係獨立, 應該有自己既發展空間, 而課程設計會係誇學科發展, 有校本
至於播道vs港同, 好難答, 我自己個女o係港同讀左幾年, 咩程度當然好清楚, 而港同岩岩滿5年, 做左comprehensive review, 入面對學生既中英文水平已有肯定, 我地做家長, 睇完都好放心
原帖由 savoy 於 09-9-7 01:18 PM 發表
港大同學會小學2002年創校. 第一批(插班)小三學生已經上了書院今年讀S4. 正式自己湊大的已是S2. 在港同小學畢業生中有10~15%升了他校.大部份是港島區英中eg, wah yan, Queens, Belilios etc. 所以歷史比播道長(200 ...
‹ 上一主題|下一主題