用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 個別訓練與小組的成效
go

個別訓練與小組的成效 [複製鏈接]

我女兒2歲巳評估為發展遲緩, 並在某私人機構上小組半年多...可是, 她的進步似乎不太明顯

現在, 仍只能說媽媽, 波波, 車車這些單字...

唉...時間一天一天過去, 我真的怕過了她學習的黃金期

協X的個別訓練價錢又很貴, 請問其他媽媽有沒有一些個別訓練或ST價錢合理, 成效又顯著??  請介紹一下, 謝謝...
   0    0    0    0

你試下呢間~ 宣美語言及聽覺訓練中心tel : 27437377 價錢250-300 45分鐘左右, 口碑幾好, 希望幫到你, 我小朋友2.5YR時, 都係只講這些字, 上左1年多私人語言治療, 現在已可以講句子, 請不要灰心
原帖由 totoroma 於 09-8-16 21:09 發表
我女兒2歲巳評估為發展遲緩, 並在某私人機構上小組半年多...可是, 她的進步似乎不太明顯

協X的個別訓練價錢又很 ...

昨天在另一頁看到你提及你兒子的情況, 跟我的小兒差不多, 可不可以update 一下, 另外我們在"自閉寶寶"的版面開了一個家長聚會,大約有4-5個小朋友的年齡都是3-4歲, 發展遲緩, 我們會定期聚會分享資訊和家居訓練資料, 如你有興趣加入可以 e-mail 我

[email protected]   

原帖由 JUNEYEUNG 於 09-8-16 22:06 發表
你試下呢間~ 宣美語言及聽覺訓練中心tel : 27437377 價錢250-300 45分鐘左右, 口碑幾好, 希望幫到你, 我小朋友2.5YR時, 都係只講這些字, 上左1年多私人語言治療, 現在已可以講句子, 請不要灰心 ...

希望在明天

仔仔快3歲半, 行為及言語表達仍然很差, 之前我試過幾位治療師,奶奶都說對仔仔幫助不大.....
最近在BK認識了一位上門治療師.

接受訓練後, 進展亦不錯. 他的安坐能力, 專注力, eye contact 及言語表達也有改善.  
另外, 導師每次都細心解釋給我及奶奶聽, 如何在家訓練小兒才會事半功倍

她又好好,經常借出訓練教材給我們, 而且上門價錢也很合理 ….
大家可以積極D為小朋友找適合訓練……..計繼努力,希望在明天…….
希望大家同自己都可以加油!!!

回覆 1# boc 的文章

唔好客氣啦!! 我份內事...  

大家一齊努力!!

請問價錢大約幾多? 可以pm聯絡資料俾我嗎? 我有朋友想要呀!! thanks!!

原帖由 boc 於 18-8-2009 02:13 發表
仔仔快3歲半, 行為及言語表達仍然很差, 之前我試過幾位治療師,奶奶都說對仔仔幫助不大.....
接受訓練後, 進展亦不錯. 他的安坐能力, 專注力, eye contact 及言語表達也有改善.  
另外 ...

原帖由 boc 於 09-8-18 02:13 發表
另外 ...

請問可以PM 治療師 D資料比我嗎 ? TKS

boc

Can you send me some information about your 治療師? Please send to

Thanks a lot!

BOC,

Could you pls PM me the info of the 治療師?  

Many thanks.

上門治療師

Can you send me the info to [email protected], thank you very much!

治療師

Hi all

Already PM or e-mail to you for reference .
加油 !

原帖由 boc 於 09-8-18 22:58 發表
Hi all

Already PM or e-mail to you for reference .
加油 !

收到啦, TKS

回覆 11# boc 的文章

BOC,

Could you pls also PM me the info of the 治療師? My son is 2.5 years old.

Many thanks.

回覆 10# boc 的文章

可以給我治療師資料嗎?謝謝!

可否都把資料pm我?thanks a lot !

Thank You!
原帖由 JUNEYEUNG 於 09-8-16 22:06 發表
你試下呢間~ 宣美語言及聽覺訓練中心tel : 27437377 價錢250-300 45分鐘左右, 口碑幾好, 希望幫到你, 我小朋友2.5YR時, 都係只講這些字, 上左1年多私人語言治療, 現在已可以講句子, 請不要灰心 ...

Hi ccsc, myfung, west_west

加油 !

原帖由 totoroma 於 09-8-16 21:09 發表

協X的個別訓練價錢又很 ...

我個女都係發展遲緩, 同你個女一樣大,不過單字都冇, 咩都只係"依依呀呀"...有時"呀"到大家都炆, 真係攬住一齊喊

佢之前都係番開小組訓練, 不過主任話佢進步唔理想, 所以我有上埋個別+ST, 咁又好似好dd

我估阿女番小組時, 個人比較游雲, 所以跟唔到進度...上0左個別就令佢比較專心, 吸收得好d...但係如果小組+個別都上, 就真係負擔唔起

所以最近停0左密集小組, 試下個別服務, 我見價錢都ok, 0係沙田導師屋企, 宜家一星期番3堂...另外兩日番協康小組, 星期六就上ST

都可以wor, 我可以坐0係度睇足兩個鐘, 而且仲有半個鐘免費玩下感統, 又可以借教材 & 書...阿女發音好似多0左d, 明白指令又好0左...另外, ST又係BK mama介紹, 亦都幾好...我都幾滿意宜家0既組合

所以我個人就覺得小組/個別各有好處, 如果你負擔到咪幾樣夾攻

回覆 4# boc 的文章

可以比d info 我嗎?仔仔得16月大,可以上嗎?

回覆 16# boc 的文章

你好, 可否PM我上門治療師既資料嗎?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題