用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09-10 Dorset K1A Classmates
樓主: CandyChing
go

09-10 Dorset K1A Classmates [複製鏈接]

hi mashimaro,
你好! 我巳見咗ms leung 啦...因為星期六有事見唔到呀...大至上是講吓小朋友適唔適認學校生活.

原帖由 MashiMaro 於 09-10-8 10:49 發表
你地parents day幾點見老師?
我17/10 10:40am

天氣涼啦,真係要小心d呀...我都帶埋件灰色外套俾亞仔呀..因為我之前接佢放學時佢d手仔好凍(巳著了白色外套)..所以我近排帶埋件灰色俾佢做後備.

我個仔都係一舊飯咁呀..問佢識唔識同學d名/老師有無叫你帶d東西返學呀..佢都答唔到呀.. .
我想知係咪男仔真係咁慢熱呀?

原帖由 CandyChing 於 09-10-8 14:09 發表
我仔仔請了兩日病假 , 今日返學了.  我都有問過他同學仔的名字, 但他像一嚿雲, 甚麼也不知......

我是今個星期六9:40am 見Ms Leung. 送了亞囡去畫班就去學校, 之後再和亞囡去面試.  好忙碌的一天.

原帖由 zakka069 於 09-10-12 22:15 發表
你好! 我巳見咗ms leung 啦...因為星期六有事見唔到呀...大至上是講吓小朋友適唔適認學校生活.

原來是記性訓練,
唔怪之得人地話根德園的教法獨特  

其實根德園的課程是不是真的很深?
我見開學到現在都未有功課做,
唔通K2,K3先開始深?

原帖由 Kangaroo 於 09-10-8 16:16 發表
yes, Kentville teacher occasionaly will ask students to bring something like toys, photos, toilet paper roll, etc to school without writing the handbook. I think this is to train the kid to remember t ...

我個仔K1個陣我都唔覺多. K2/K3你就知 !   

原帖由 MashiMaro 於 09-10-14 15:19 發表
原來是記性訓練,
唔怪之得人地話根德園的教法獨特  

其實根德園的課程是不是真的很深?
我見開學到現在都未有功課做,
唔通K2,K3先開始深?

...

CandyChing,
祝你囡囡考到心儀的小學 ~~

Sat我都好忙呀 ~~
一早要帶細佬考幼稚園,
跟住見Ms Leung
11月的Sat, Sun好多都要面試啊

想問問你地的小朋友是不是年頭出世的大B?
若細仔讀根德,
會不會跟不上?

原帖由 CandyChing 於 09-10-14 12:29 發表
我是今個星期六9:40am 見Ms Leung. 送了亞囡去畫班就去學校, 之後再和亞囡去面試.  好忙碌的一天.

你講到我好驚啊 ... 呵呵
不過都洗濕左個頭, 無計啦
煮到埋黎先算啦

原帖由 Kangaroo 於 09-10-14 15:32 發表
我個仔K1個陣我都唔覺多. K2/K3你就知 !   

你小朋友鍾唔鍾意返學?
我見亞仔講過幾次返學好開心,
同埋又話Ms Li彈琴教唱歌同教英文,
我諗小朋友上堂都幾happy

原帖由 zakka069 於 09-10-12 22:15 發表

我見校服無灰色外套, 是不是自己買?
有沒有款式限制?

"我想知係咪男仔真係咁慢熱呀?"
我覺得係, Ambrose都講唔到同學名,
問他都是說以前的同學名

原帖由 zakka069 於 09-10-12 22:26 發表
天氣涼啦,真係要小心d呀...我都帶埋件灰色外套俾亞仔呀..因為我之前接佢放學時佢d手仔好凍(巳著了白色外套)..所以我近排帶埋件灰色俾佢做後備.

我個仔都係一舊飯咁呀..問佢識唔識同學d名/老師有無叫你帶d東西返學呀 ...

你地有無聽過小朋友話老師有薯片, 蝦條請小朋友食?
真得嗎?

Grey jacket is part of winter PE uniform, you need to buy from school.

Also, when my son was K1, he also like a packet of rice. Now he is very talkative and naughty. Don't worry.

原帖由 MashiMaro 於 09-10-14 15:57 發表
我見校服無灰色外套, 是不是自己買?
有沒有款式限制?

"我想知係咪男仔真係咁慢熱呀?"
我覺得係, Ambrose都講唔到同學名,
問他都是說以前的同學名

...

謝謝!  我都預祝細佬考幼稚園成功.

我囡囡9月份出世, 細佬8月份出世.  我留意到囡囡的一班, 很多小朋友都是年尾生日的, 但唔知有幾多是遲一年才上學.  不過, 真係唔擔心得咁多, 船到橋頭自然直.  放心放心.

原帖由 MashiMaro 於 09-10-14 15:40 發表
CandyChing,
祝你囡囡考到心儀的小學 ~~

Sat我都好忙呀 ~~
一早要帶細佬考幼稚園,
跟住見Ms Leung
11月的Sat, Sun好多都要面試啊

想問問你地的小朋友是不是年頭出世的大B?
若細仔讀根德,
會不會跟不上?

...

我無聽過仔仔講過, 可能食完就算.

家姐同細佬昨天都有在學校度高磅重, 相差2年, 重量就只差1kg.......

原帖由 MashiMaro 於 09-10-14 15:59 發表
你地有無聽過小朋友話老師有薯片, 蝦條請小朋友食?
真得嗎?

yes!!灰色是冬季PE外套咋,你都會有o架.

另外我想問吓...我見細佬呢2日返屋企係度畫donmanno呀..佢話Miss Lee教到數2個donmanno..唔知係咪剛剛教還是教再好耐呢?

我希望細佬大d真係會多d嘢講啦....

原帖由 Kangaroo 於 09-10-14 23:11 發表
Grey jacket is part of winter PE uniform, you need to buy from school.

Also, when my son was K1, he also like a packet of rice. Now he is very talkative and naughty. Don't worry.

Let me ask my daugter tonight.

原帖由 zakka069 於 09-10-15 22:02 發表

另外我想問吓...我見細佬呢2日返屋企係度畫donmanno呀..佢話Miss Lee教到數2個donmanno..唔知係咪剛剛教還是教再好耐呢?

...

Yes, they are learning domino 1 and 2.

原帖由 Kangaroo 於 09-10-16 08:03 發表
Let me ask my daugter tonight.

係喎 ... 我都唔記得袋冬季PE衫有件外套添 ~~
仲諗住冬天換季時先拎出來,
真係失魂的媽媽 ~~

我見亞仔有本小手和小腳的書有頁是講2字,
跟住佢就話 domino 1,2,
我諗應該近來先教

原帖由 zakka069 於 09-10-15 22:02 發表

...

last Sat 見左Ms Leung,
我發現仔仔在校同家中的表現很不同,
唔通根德園真係識變魔法

My daughter said the leaves need to be yellow.

原帖由 sunphoto88 於 09-10-20 01:17 發表
秋天到, 要帶樹葉返學

晞晞daddy
‹ 上一主題|下一主題