用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09-10 Dorset K1A Classmates
樓主: CandyChing
go

09-10 Dorset K1A Classmates [複製鏈接]

等我今晚問下Ambrose識不識杬哲?
他是什麼組?

原帖由 CandyChing 於 09-9-18 13:27 發表
我仔仔叫杬哲.

他倆在8:05am 上車, 1:05pm下車.  姐姐很少在車上睡, 細佬經常在車上睡著了.  3個人坐2個位, 一邊是家姐, 靠窗的是另一個K1小朋友, 左右被夾, 睡著了都應該很安全.

原帖由 MashiMaro 於 09-9-21 08:58 發表
你在荃灣上車時間早不早呀?
我在九龍灣都要8點上車,
12點7落車~~
姐姐接放學時話Ambrose日日都在車上瞓覺  
但我見車上沒有安全帶,
其實安不安全?

...

我其實都不太知他邊組.  上次問他沒說. 再問他是不是BEAR, 他說是, 再問他是不是恐龍, 他又說是. 說同"BARNEY/ BJ/ 龐寶貝"同一組.  再問除了BEAR和恐龍仲有咩組, 答了.... 我忘了他的答案, 總之九唔搭八.

原帖由 MashiMaro 於 09-9-21 09:19 發表
等我今晚問下Ambrose識不識杬哲?
他是什麼組?

Same as my daughter, sometimes said is "RED" sometimes is "Bear", so I don't know which one is correct.

原帖由 CandyChing 於 09-9-21 14:41 發表
我其實都不太知他邊組.  上次問他沒說. 再問他是不是BEAR, 他說是, 再問他是不是恐龍, 他又說是. 說同"BARNEY/ BJ/ 龐寶貝"同一組.  再問除了BEAR和恐龍仲有咩組, 答了.... 我忘了他的答案, 總之九唔搭八.

...

今天送他們返學時, 唔記得問下Ms Leung哲哲是邊一組.  我明天應該會再去學校, 到時問一問再跟您說.

原帖由 Kangaroo 於 09-9-21 20:09 發表
Same as my daughter, sometimes said is "RED" sometimes is "Bear", so I don't know which one is correct.

哲哲是香橙組的.

原帖由 CandyChing 於 09-9-23 14:15 發表
今天送他們返學時, 唔記得問下Ms Leung哲哲是邊一組.  我明天應該會再去學校, 到時問一問再跟您說.

hello,

遲來的報到.

我個仔都係讀K1A, 佢叫 cliff..係香蕉組..我每日都湊佢地返/放學.
而家姐亦都是K3I(同你2個小朋友一樣班)

原帖由 CandyChing 於 09-9-24 14:13 發表
哲哲是香橙組的.

Katrina is "Apple".

原帖由 CandyChing 於 09-9-24 14:13 發表
哲哲是香橙組的.

Hello,

Welcome.

My son is K3L.

原帖由 zakka069 於 09-9-24 22:21 發表
hello,

遲來的報到.

我個仔都係讀K1A, 佢叫 cliff..係香蕉組..我每日都湊佢地返/放學.

歡迎歡迎!

您囡囡叫甚麼名, 我問下亞囡識唔識.  他倆平常是坐校車, 但亞囡星期二暈車, 在車上嘔, 要我去學校接返屋企.  我驚她又再車上嘔無得上堂, 所以這幾天改由爸爸車.  不過, 下星期一應該會讓他倆坐校車返學.

如果坐校車上學, 家姐話會和細佬去了課室, 才自己上班房.  下星期您留意吓, 應該好易認出.

原帖由 zakka069 於 09-9-24 22:21 發表
hello,

遲來的報到.

家姐叫Kelly係藍組,你個女叫什麼名呀...等佢又認識多一個同學仔呀.   

原帖由 CandyChing 於 09-9-25 14:18 發表
歡迎歡迎!

您囡囡叫甚麼名, 我問下亞囡識唔識.  他倆平常是坐校車, 但亞囡星期二暈車, 在車上嘔, 要我去學校接返屋企.  我驚她又再車上嘔無得上堂, 所以這幾天改由爸爸車.  不過, 下星期一應該會讓他倆坐校車返學.
...

我囡囡叫梓瑤.  她說班上有同學叫Kelly, 我問她是不是一早已認識, 她說唔識, 只是Ms Luk 叫名時聽到.

原帖由 zakka069 於 09-9-25 20:48 發表
家姐叫Kelly係藍組,你個女叫什麼名呀...等佢又認識多一個同學仔呀.   

我前幾日再問左 Ambrose,
他說他都是香橙組,
但他說唔識哲哲
可能仲未記得同學仔D名

哲哲是香橙組的.

zakka069,

Hello ~~

你地個個都有個大仔/囡(K3),
現在考緊小學, 實好忙 ~~

你地parents day幾點見老師?
我17/10 10:40am

10:05am.

原帖由 MashiMaro 於 09-10-8 10:49 發表
你地parents day幾點見老師?
我17/10 10:40am

我仔仔請了兩日病假 , 今日返學了.  我都有問過他同學仔的名字, 但他像一嚿雲, 甚麼也不知......

原帖由 MashiMaro 於 09-10-8 10:41 發表
我前幾日再問左 Ambrose,
他說他都是香橙組,
但他說唔識哲哲
可能仲未記得同學仔D名

仔仔好返就好啦 ~~
天氣轉, 小朋友好容易病,
大家小心呀 ~~

原帖由 CandyChing 於 09-10-8 14:09 發表
我仔仔請了兩日病假 , 今日返學了.  我都有問過他同學仔的名字, 但他像一嚿雲, 甚麼也不知......

老師是不是會時不時叫小朋友帶一些東西返學校

前2日 Ambrose話要帶架車仔返學校,
我同Daddy都抓晒頭,
個書包已經很細,
還要袋架車仔,
同埋學校又話唔好帶玩具

後來都照帶,
架車仔失蹤左一日,
我諗緊會不會被老師沒收
好彩昨天終於見到架車仔返來 ~~

究竟是不是要帶呀?

yes, Kentville teacher occasionaly will ask students to bring something like toys, photos, toilet paper roll, etc to school without writing the handbook. I think this is to train the kid to remember thing on their own. Sometimes, the teacher will give the student a sticker as reward if they can do it.

原帖由 MashiMaro 於 09-10-8 15:06 發表
老師是不是會時不時叫小朋友帶一些東西返學校

前2日 Ambrose話要帶架車仔返學校,
我同Daddy都抓晒頭,
個書包已經很細,
還要袋架車仔,
同埋學校又話唔好帶玩具

後來都照帶,
架車仔失蹤左一日,
我諗緊會 ...
‹ 上一主題|下一主題