用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09/10 1C Dorset AM
樓主: JoshuaN
go

09/10 1C Dorset AM [複製鏈接]

Thankyou Yankeema,

When will you meet Miss Chan ??
What is the chinese name of Jayden ?

原帖由 YankeeMa 於 09-10-15 13:14 發表
Take care Joshua!

Yankeema and Jayden.

hi yankeema

好耐無見你上bk囉. jayden坐邊個位架?

原帖由 YankeeMa 於 09-10-15 13:14 發表
Take care Joshua!

Yankeema and Jayden.

緊係唔係啦! 係因為哥哥成日話自己學咗d咩字咩字...咁bosco就唔執輸, 所以先肯講咁多之嘛.

原帖由 JoshuaN 於 09-10-14 23:20 發表
bosco 好叻呀, 自己識講d 字出黍.
我亞仔要攞d card 出黍, 問佢邊個字教左,
佢先肯講.

Bosco said need bring green and yellow leaf to school on today.

係呀, 亞仔星期二帯左塊葉返學, 跟著miss chan
叫同學今日再帯多幾塊番去做手工.
所以前兩日都帯亞仔落街拾樹葉.
佢話miss chan 話要由樹跌落地黃色既樹葉,
同埋唔好咁大塊, 要小朋友兩隻手指咁大喎.

最近六點新聞前一播國歌, 亞仔就企直, 雙手
擺後面, 仲要企到好直好直, 好搞笑.  佢話
miss chan 教既.

咁joshua講得多嘢好多 , 阿仔無講要兩隻手指咁大, 等我地仲攞咗d好大塊樹葉比佢添...
係呀! 國歌係國慶時老師教架, 但阿仔就只有話老師教要企直, 不過佢就無行動表示. 阿仔都係唔上心啦.
原帖由 JoshuaN 於 09-10-21 21:44 發表
係呀, 亞仔星期二帯左塊葉返學, 跟著miss chan
叫同學今日再帯多幾塊番去做手工.
所以前兩日都帯亞仔落街拾樹葉.
佢話miss chan 話要由樹跌落地黃色既樹葉,
同埋唔好咁大塊, 要小朋友兩隻手指咁大喎.

最近六點新聞 ...

天佑星期五生日會好開心, 因為有得玩,
又有禮物.
佢話bosco 果日著件batman 衫返學校,
好靚喎.

今日 天佑話小息拖著 Jayden 同bosco 隻手,
Jayden 就拖著吳晞隻手 一齊玩.
我問天佑Jayden乖唔乖, 佢話Jayden好乖,
唔會打人.  同佢好唔好朋友, 佢話好好朋友,
哈哈.
不過Jayden同佢坐得好遠.

呵呵~天佑真係叻, 會講咁多嘢, 嗰日阿仔唔係著batman衫呀, 係著咗件彊c衫, 畫咗兩隻ghost喺隻手度, 仲畫埋眼眉毛添, 不過阿仔話d同學有d驚佢喎. 但佢嗰日都玩得好開心呀.

原帖由 JoshuaN 於 09-10-26 22:27 發表
天佑星期五生日會好開心, 因為有得玩,
又有禮物.
佢話bosco 果日著件batman 衫返學校,
好靚喎.

嘩~咁開心呀! 無聽阿仔講, 聽日問番佢先得.

原帖由 JoshuaN 於 09-10-27 15:01 發表
今日 天佑話小息拖著 Jayden 同bosco 隻手,
Jayden 就拖著吳晞隻手 一齊玩.
我問天佑Jayden乖唔乖, 佢話Jayden好乖,
唔會打人.  同佢好唔好朋友, 佢話好好朋友,
哈哈.
不過Jayden同佢坐得好遠. ...

今日我地又再拎leaf返學呀, 昨日阿仔話miss chan叫佢攞過d得一隻手指咁大的leaf喎. 所以天佑好叻, 起碼唔使保交.

今日我比天佑張相阿仔睇, 佢一見到就...
bosco好開心咁話: 妮個咪我同學天佑.
我話: 咁你係咪成日同佢玩
bosco: 係小息先有一齊玩
我話: 點解
bosco: 因天佑係西瓜組, 我係香蕉組
我話: 咁你同佢玩得開唔開心
bosco: 好開心, 好鐘意同佢玩.

聽見佢咁講, 自己都好開心 !

天佑除左成日提起坐佢旁邊個同學石楚致(好friend
架) 之外, 就成日提起bosco.
miss chan 話有一日天佑同佢講"bosco 係我
好朋友", miss chan 就諗點解坐咁遠都做到
好朋友架呢?

係呀! 所以我都覺得怪怪地. 但阿仔竟然答我係小息先一齊玩, 所以就friend咗喇.

原帖由 JoshuaN 於 09-10-28 20:19 發表
天佑除左成日提起坐佢旁邊個同學石楚致(好friend
架) 之外, 就成日提起bosco.
miss chan 話有一日天佑同佢講"bosco 係我
好朋友", miss chan 就諗點解坐咁遠都做到
好朋友架呢? ...

今日天佑放學返黍好開心, 佢話今日拖著bosco
周圍走, 走去玩滑梯, 拖著去搵miss chan 傾計,
拖著去龜池睇龜, 佢話有3 隻龜喎!!哈哈!!

係呀~睇嚟佢地越嚟越friend呀. 遲d有機會約出嚟比佢地一齊玩呀.

原帖由 JoshuaN 於 09-10-30 13:29 發表
今日天佑放學返黍好開心, 佢話今日拖著bosco
周圍走, 走去玩滑梯, 拖著去搵miss chan 傾計,
拖著去龜池睇龜, 佢話有3 隻龜喎!!哈哈!!

Yeah, sure.  
Pls check PM.

原帖由 graceshumwy 於 09-11-2 21:14 發表
係呀~睇嚟佢地越嚟越friend呀. 遲d有機會約出嚟比佢地一齊玩呀.

今日好搞笑, 亞仔返來一邊做動作,
一邊講:

一隻兔子一條尾,
兩隻耳朵直豎起,
四隻腳兒蹦蹦跳,
下一隻兔子 輪到 輪到 你.

跟著就指著我喇, 好搞笑!!

k3嚟緊都做assessment喇, 所以k1都應該一樣, 大家要努力呀~

Hi Bosco 媽媽,

謝謝您的提醒!

Yankeema
‹ 上一主題|下一主題