用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09/10 1C Dorset AM
樓主: JoshuaN
go

09/10 1C Dorset AM [複製鏈接]

亞仔唔係醒, 係多d 野講. 但係佢講既有幾多成真
都唔知.

原帖由 judyysh 於 09-9-22 12:31 發表
Hello 各位,

你地兩個仔仔都好醒呀, 好叻叻, 我個女就唔掂, 唔係好講到學校d嘢, 最叻就係第一時間, 食呀miss chan比佢d糖囉, 好彩你地講下咋, 唔係都唔知佢上堂做左d咩喇 個d哈哈笑貼紙係咪本書中間夾住個d呀 ...

亞仔今日好開心, 因為miss chan 又請小朋友
食朱古力手指.
佢話miss siu 琴日教個"口" 字, 問小朋友係邊個
個口, 大家話係媽媽, miss siu 就話係喇!!
今日教左"眼"字同個"鼻" 字.  都唔知係咪真嫁啫,
一日教兩個字!!??
佢又話教左 a little ball, a bigger ball, a great big ball.
都唔知係咪真, 怪怪地.
佢話琴日响條finishing line 上面行(d 腳步就好係行鋼線
咁行法)
佢今日終於話自己係"大象" 組, 唔知係咪真??

亞詩穎今日都好開心, 又係因為有朱古力手指餅, 佢仲話miss chan 有講故事tim, 我寫個口字問佢, 好彩佢都識, 同埋佢地個本書, 終於都吸左"我學會了"個chop, 聽日唔洗帯lu

原帖由 JoshuaN 於 09-9-23 17:55 發表
亞仔今日好開心, 因為miss chan 又請小朋友
食朱古力手指.
佢話miss siu 琴日教個"口" 字, 問小朋友係邊個
個口, 大家話係媽媽, miss siu 就話係喇!!
今日教左"眼"字同個"鼻" 字.  都唔知係咪真嫁啫,
一日教兩個字!! ...

亞仔琴日一返黍就做功課喇, 貼本書裹面豆豆個書包.
佢琴日又話自己係"西瓜" 組, 唔知係咪真??

由昨日開始要油顏色喺朵花花度, 阿仔話每日油一個, 只要有叫"老師早晨"就可以油, 所以佢話自己一定要記得叫"老師早晨"喎~~~(我心唸) 咁都得! 咁油到星期五之後咪唔再叫"老師早晨"囉.呵呵~

亞仔都有油呀.  我見本書話要向老師和同學說"早".
我就問亞仔除左同老師之外, 有無同同學講早晨.
佢話有,我問佢同邊個講, 佢話bosco.
佢仲話上個禮拜同bosco 傾計, 佢話自己三歲半,
bosco 話自己又係三歲半.

原帖由 graceshumwy 於 09-9-29 12:06 發表
由昨日開始要油顏色喺朵花花度, 阿仔話每日油一個, 只要有叫"老師早晨"就可以油, 所以佢話自己一定要記得叫"老師早晨"喎~~~(我心唸) 咁都得! 咁油到星期五之後咪唔再叫"老師早晨"囉.呵呵~ ...

係呀! bosco真係三歲半, joshua係幾多月出世呀? bosco係3月份出世架.

原帖由 JoshuaN 於 09-9-29 18:15 發表
亞仔都有油呀.  我見本書話要向老師和同學說"早".
我就問亞仔除左同老師之外, 有無同同學講早晨.
佢話有,我問佢同邊個講, 佢話bosco.
佢仲話上個禮拜同bosco 傾計, 佢話自己三歲半,
bosco 話自己又係三歲半. ...

阿仔話miss chan話佢寫個"大"字出界喎, 叫佢返屋企溫習多d個中文字, 由其個"大"字? 所以假期我都同佢溫習咗好多嘢, 但我覺得佢應該未教寫字喎, 最多都係教咗渣筆畫圈仔之類, 邊有咁多教寫呀? 你地知唔知喺學校裡面有無寫緊字呢?

joshua 係 1 月出世架.

原帖由 graceshumwy 於 09-10-4 23:56 發表
係呀! bosco真係三歲半, joshua係幾多月出世呀? bosco係3月份出世架.

bosco 好乖, 識得話返屋企溫習.
我問亞仔係咪教左寫字, 佢話教左寫人字同大字.
我問佢做mug 返屋企唔練字, 佢話响學校寫左
返屋企唔使再寫喎, 真係懶!!

原帖由 graceshumwy 於 09-10-5 00:00 發表
阿仔話miss chan話佢寫個"大"字出界喎, 叫佢返屋企溫習多d個中文字, 由其個"大"字? 所以假期我都同佢溫習咗好多嘢, 但我覺得佢應該未教寫字喎, 最多都係教咗渣筆畫圈仔之類, 邊有咁多教寫呀? 你地知唔知喺學校裡面有 ...

哦! 大仔喎! 優勝D架!

原帖由 JoshuaN 於 09-10-5 21:57 發表
joshua 係 1 月出世架.

你地幾時見miss chan呀? 我地17/10, 08:30見呀. miss chan話我地係第一個,  嗰日我仲要同哥哥去interview呀. 所以一見完就要走...

剛剛相反, 亞仔又細膽, 又"論盡". 上星期五先响
學校跌低, 果頭起左果大瘤.

原帖由 graceshumwy 於 09-10-12 11:33 發表
哦! 大仔喎! 優勝D架!

我地係 24/10 10:15 見miss chan.
祝bosco 哥哥interview成功 !!

原帖由 graceshumwy 於 09-10-12 11:38 發表
你地幾時見miss chan呀? 我地17/10, 08:30見呀. miss chan話我地係第一個,  嗰日我仲要同哥哥去interview呀. 所以一見完就要走...

咁點呀! 而家無事嘛! 希望joshua快d好番啦!

原帖由 JoshuaN 於 09-10-12 21:46 發表
剛剛相反, 亞仔又細膽, 又"論盡". 上星期五先响
學校跌低, 果頭起左果大瘤.

多謝晒! 承你貴言!

原帖由 JoshuaN 於 09-10-12 21:54 發表
我地係 24/10 10:15 見miss chan.
祝bosco 哥哥interview成功 !!

唔經唔覺都教咗好多寫喇, bosco昨日講咗佢學嗰d字比我知. 火, 手, 口, 人, 大, 腳, 月, 日, 石, 鼻, 眼, 耳, 中, 唔知仲有無其他, 我無去check張syllabus.

bosco 好叻呀, 自己識講d 字出黍.
我亞仔要攞d card 出黍, 問佢邊個字教左,
佢先肯講.

原帖由 graceshumwy 於 09-10-14 10:52 發表
唔經唔覺都教咗好多寫喇, bosco昨日講咗佢學嗰d字比我知. 火, 手, 口, 人, 大, 腳, 月, 日, 石, 鼻, 眼, 耳, 中, 唔知仲有無其他, 我無去check張syllabus.

無事喇!! 消左腫喇!! 多謝關心!!

原帖由 graceshumwy 於 09-10-14 10:39 發表
咁點呀! 而家無事嘛! 希望joshua快d好番啦!

Take care Joshua!

Yankeema and Jayden.
‹ 上一主題|下一主題