用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇基教官塘幼兒學校的家長在此?
go

有冇基教官塘幼兒學校的家長在此?

想八下學校復課未? 定仲放緊假?

因為我成兩個月前幫細囡寄左申請表去, 到依家都無聲無息. 幾年前大囡報大坑東同旺角, 都有封回函覆我, 依家官塘好似石沉大海咁.

您地覺得呢間學校行政方面掂唔掂? - sorry, 我有少少失左信心.
[

我知道基教幼兒學校一向有口碑,而觀塘同旺角的waiting都好長,我仔仔都在基教畢業,所以我都介紹好多朋友去報名,不過他們仔女足一歲就交表的了,通常上學期,不記得是十一月定十二月都面試。你會不會遲了交表,不如打去學校問一問啦!相信學校都會好樂意回答你!

咁同聯合醫院果間有咩分別?
程度會唔會差唔多?
識唔識照顧同教一些學習慢同活躍既小朋友

打去問左啦,  confirm 有收到我囡的申請表.

不過, 真係有少少不是味道~~~

大囡讀過大坑東, 真係好好, 所以先想細囡讀返基教. 因為搬左, 官塘近 d, 所以報官塘唔報大坑東.

報名表有連埋回郵信封+郵票, 但係校方收到, 唔覆信都覆個電話呀, 真係唔得妥善.
[

主任打返比我, 話6月收到時打過一次電話比我但搵我唔到 - but I doubt it cos 我手電24小時長開, 返工有人幫我聽, 放工就算我聽唔到都會入留言信箱 .

Anyway, 總算有個交待啦.
[

是的 ... hard feeling ...我已放棄咗 ...... 大仔讀大坑東好好、
好開心,細仔時貪近報觀塘,面試時主任好好見咗又知舊生弟妹,
已回复話冇問題...... 點知等來等去冇消息,打去問轉了新主任,
回复得好"膚衍",話 check 吓复番我,但等成個星期都唔复,
我打去追問,佢又係"膚衍" 我,最後細過我個仔、遲過我申請、
遲過我面試 既小朋友 (我認識的人),都收到信,家長亦選擇唔留位。
唯獨我仔冇聲氣,最後我細仔番咗大坑東半年至現在,
觀塘學校依然冇聲冇息冇交待 ....... 真係超級失望!

原帖由 咕怪媽媽 於 09-8-15 22:36 發表
主任打返比我, 話6月收到時打過一次電話比我但搵我唔到 - but I doubt it cos 我手電24小時長開, 返工有人幫我聽, 放工就算我聽唔到都會入留言信箱 .

Anyway, 總算有個交待啦. ...

我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

原帖由 咕怪媽媽 於 09-8-14 22:09 發表
想八下學校復課未? 定仲放緊假?

因為我成兩個月前幫細囡寄左申請表去, 到依家都無聲無息. 幾年前大囡報大坑東同旺角, 都有封回函覆我, 依家官塘好似石沉大海咁.

您地覺得呢間學校行政方面掂唔掂? - sorry, 我有少 ...
你個女係未細女黎嫁?如果係我諗無咁快喇!因為我哥個女係2007年10月出世嘅,佢都係啱啱前兩日先打電話黎叫佢11月去面試.

觀塘有2間, 請問邊間好d?
你哋點解鍾意d間學校?

原帖由 我係女仔 於 09-8-15 00:35 發表
咁同聯合醫院果間有咩分別?
程度會唔會差唔多?
識唔識照顧同教一些學習慢同活躍既小朋友

我知道聯合醫院學費貴d及收生少好多,但兩間學生都好開心

原帖由 細BB 於 09-8-28 15:33 發表
你個女係未細女黎嫁?如果係我諗無咁快喇!因為我哥個女係2007年10月出世嘅,佢都係啱啱前兩日先打電話黎叫佢11月去面試.

原來妳囡囡未面試編班

del....................

原帖由 LOKLOK89 於 09-8-29 10:16 發表

原來妳囡囡未面試編班
係我哥個女,我哥個女10月出世,而我個女係9月出世,學校已經收咗啦!同學仔

有冇人答到呢?

原帖由 ikyau 於 09-8-28 23:29 發表
你哋點解鍾意d間學校?

我想問係唔係先報先收ga? 點解會係waiting list?

我想問係唔係先報先收ga? 唔清楚,點解會係waiting list?因為有些家長比了錢最後轉校就有位多

原帖由 ikyau 於 09-9-1 14:34 發表
有冇人答到呢?

觀塘那間環境較大,還有很多外出參觀機會,所以我囝囝好喜歡

不過兩間都係觀塘喎, 近mtr o個間嗎?

原帖由 LOKLOK89 於 09-9-2 12:56 發表

觀塘那間環境較大,還有很多外出參觀機會,所以我囝囝好喜歡

原帖由 ikyau 於 09-9-2 16:07 發表
不過兩間都係觀塘喎, 近mtr o個間嗎?

5樓那間,今年5月份聯校學生作品展覽於尖沙咀文化中心.因為她們提倡藝術給學生接觸

原帖由 Fabianne 於 09-9-1 16:18 發表
我想問係唔係先報先收ga? 點解會係waiting list?

據我所先學校除會按交表時間,亦會考慮家庭需要及小朋友面試的表現。

原帖由 ikyau 於 09-8-28 23:29 發表
你哋點解鍾意d間學校?

邊間好d…我就唔敢答你,但睇你需唔需要到佢個延展服務,聯合e院個間係冇延展,你六點前就要接走小朋友…而5/f個間就可以去到8點咁lor…希望呢d資料幫到你啦