用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友學過Kwik Maths?
go

有冇小朋友學過Kwik Maths?

有冇小朋友學過Kwik Maths? 可否分享下.

Hi,

我女女而家學緊呀 ..
都幾好 .. 女女計數係快左
雖然係貴左 D , 但我覺得係值得 :)

I don't think it is useful and waste money. I think kids no need to counting so fast. It's non-sense. And they do have the calculator when the grew up. Finally they will forget all the method to do the sums which is meaningless.

原帖由 happymama_jkc 於 09-8-14 11:35 發表
Hi,

我女女而家學緊呀 ..
都幾好 .. 女女計數係快左
雖然係貴左 D , 但我覺得係值得 :)

想問你女女係幾大開始學?
其實, 佢同珠算 / 瀚林 / 公文式 有咩分別?

我女女今年暑假開始學,原因是今年暑假開始時,我偶然問佢個位加數,佢有時答啱,有時答錯,有時用手指,有時又好像隨口UP,我覺得佢無特定方法去計,又好似好抽象,我決定找數學班比佢.我考慮過公文,覺得數學唔應該不停做(我有學公文英),珠心算,又要買算盤,所以選擇KWIK MATHS,用手指.
現在第10堂,我覺得佢可以張抽象的數字放在手指上,速度我沒有要求,只要求準確,現在我都幾滿意,速度快咗,現在做百位加數都有80%-90%準確.小女今年升小.以上是本人之愚見&經驗.

我女在k3時學到十/- 混算, 好似幾好, 又快又準, 點知上小一, 佢話老師唔係咁教, 唔肯用, 打回原形, 浪費金錢, 其實到小一,要對數學有concept,唔係只是混算. 所以幼稚園時同小朋友唱數, 比d實物同佢玩下重好.

我囡學enopi maths, 佢地教 "make ten" 及數字組合.

1, 9 = 10
2, 8 = 10
3, 7 = 10

9 = 4 & 5
8 = 3, 3, 2

小朋友 明白咗, 自然會識得 砌D數字, 好似玩積木咁, 功課量唔係太大, 無公文式咁做咁多, 我見我囡都計熟咗, 都會快... 起碼唔使用手指...

原帖由 mmak 於 09-8-15 14:48 發表
我囡學enopi maths, 佢地教 "make ten" 及數字組合.

1, 9 = 10
2, 8 = 10
3, 7 = 10

9 = 4 & 5
8 = 3, 3, 2

小朋友 明白咗, 自然會識得 砌D數字, 好似玩積木咁, 功課量唔係太大, 無公文式咁做咁多, 我見我囡都 ...

enopi maths 係咪即係珠算?

我係一個maths白癡, 自己都搞唔掂, 所以一定會比個女去補, 所以想揾間真係適合佢嘅比佢.

my daughter k.2 go back school , can't use the school teacher teach the maths way, just use the kwik maths teach that way
, so I think may be P.2 up is butter.

no la... 不是珠算, 是數學課程 來自韓國.

你入這個討論區睇吧.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1421104&page=25#pid32247519

原帖由 foggyao 於 09-8-17 15:52 發表

enopi mathshttp://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=51&cb=12345602&n=a45a5449 係咪即係珠算?

我係一個maths白癡, 自己都搞唔掂, 所以一定會比個女去補, 所以想揾間真係適合佢嘅比佢. ...

Hello!
我想請教, 是否每個中心都是學同一套的enopi. math? 你小朋友在那裡上課? 之前我睇過話有一個學math的 course 是用英文的, 是否同一個? 我真係有些混亂?

原帖由 mmak 於 09-8-17 23:26 發表
no la... 不是珠算, 是數學課程 來自韓國.

你入這個討論區睇吧.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1421104&page=25#pid32247519
Don't worry!Be happy![/color purple]

YES, 每個中心都是學同一套的enopi maths.
我囡在沙田上堂, 你要考慮小朋友興趣, 長遠需要... 想學中文數, 仲有其他選擇的.

我囡KG & 小學 都係學英文數, 我搵嗰間centre 個Miss都係一般咋, 我貪近啫....

原帖由 chingbb 於 09-8-19 11:53 發表
Hello!
我想請教, 是否每個中心都是學同一套的enopi. math? 你小朋友在那裡上課? 之前我睇過話有一個學math的 course 是用英文的, 是否同一個? 我真係有些混亂?

...

原帖由 AAma 於 09-8-15 10:17 發表
我女在k3時學到十/- 混算, 好似幾好, 又快又準, 點知上小一, 佢話老師唔係咁教, 唔肯用, 打回原形, 浪費金錢, 其實到小一,要對數學有concept,唔係只是混算. 所以幼稚園時同小朋友唱數, 比d實物同佢玩下重好. ...

請問什麼是唱數呢? 

我個仔今年升k3,我現在在考慮是否9月開始學kwik maths. 當初是希望他上小學用得到,如果上小學老師是教另一套數學教法,是否令兒子更加混亂,請指教 

我囡學過"指心算" 同kwikmaths 一樣, 用手指計的, 手指公=5, 不是1... ??
小朋友平日在幼稚園學的1隻手指是1嘛??... 那麼就變得混亂了.

原帖由 Marco031 於 09-8-22 17:24 發表

請問什麼是唱數呢? 

我個仔今年升k3,我現在在考慮是否9月開始學kwik maths. 當初是希望他上小學用得到,如果上小學老師是教另一套數學教法,是否令兒子更加混亂,請指教  ...

AAma,
見你咁講我要詳細考慮, 事緣公司有同事A讓兒子學珠心算, 上小一時計數快又準, 而另一位同事B, 仔仔讀男扙P.1, 但從沒學過坊間的數學班, 考試時雖然識, 但不快, 以致未能完成試卷, 而其他同班同學大都有在外學數的底子, 所以佢建議我給孩子讀數.

原帖由 AAma 於 09-8-15 10:17 發表
我女在k3時學到十/- 混算, 好似幾好, 又快又準, 點知上小一, 佢話老師唔係咁教, 唔肯用, 打回原形, 浪費金錢, 其實到小一,要對數學有concept,唔係只是混算. 所以幼稚園時同小朋友唱數, 比d實物同佢玩下重好. ...