用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 9月開學安排
go

9月開學安排 [複製鏈接]

小兒乃今年9月小一新生, 由於停課的關係, 學校似乎取消了很多開學前的活動, 又不知是否會有學前適應班, 又不知是否有通告告知開學日的安班及上學時間等, 請問小一新生家長有否收到通知呢 ? 謝謝.
   0    0    0    0

原帖由 ChapmanMa 於 09-8-10 23:31 發表
小兒乃今年9月小一新生, 由於停課的關係, 學校似乎取消了很多開學前開學前的活動, 又不知是否會有學前適應班, 又不知是否有通告告知開學日的安班及上學時間等, 請問小一新生家長有否收到通知呢 ? 謝謝. ...
乜開學前有活動咩?????我之前問人話基福冇學前適應班??????我都冇收到通知,乜都末知住.你買齊開學用品末呀???

回覆 1# ChapmanMa 的文章

我又係等緊
大佬,咩到未知,幾點放學我又唔知,午餐學校有供應商定要帶飯我又唔知。淨係 7月叫你買校服買書及交書簿費。

回覆 1# mrkwok 的文章

好似好少家長上呢度傾吓?

昨天終於收到通告啦, 8月28日家長會, 會請假陪仔仔.
但我尚未買校服.  要快啦.

YEN1803, 可以同我傾計呀, 大家交流下, 聯絡下啦, 看你小朋友編到那一班, 便通知我呀.

原帖由 YEN1803 於 09-8-17 18:57 發表
好似好少家長上呢度傾吓?

原帖由 ChapmanMa 於 09-8-18 09:45 發表
昨天終於收到通告啦, 8月28日家長會, 會請假陪仔仔.
但我尚未買校服.  要快啦.

YEN1803, 可以同我傾計呀, 大家交流下, 聯絡下啦, 看你小朋友編到那一班, 便通知我呀.

...
校服買金倫好似好D,買校服果日我見多數人買金龍,我就買咗一套金龍運動衫、一套金倫運動衫、一套金倫校服.返到屋企比較,好似金倫好似好D.知到編到那一班,即時通知你!!!!!!!

yes, thanks for your advise.  I think I will buy the uniform from金倫.   Yes, when I know which class my son will be assigned to, I will let you know.  Keep in touch.

原帖由 YEN1803 於 09-8-18 11:57 發表
校服買金倫好似好D,買校服果日我見多數人買金龍,我就買咗一套金龍運動衫、一套金倫運動衫、一套金倫校服.返到屋企比較,好似金倫好似好D.知到編到那一班,即時通知你!!!!!!! ...

Thanks doctor0419.

原帖由 doctor0419 於 09-8-21 19:25 發表
我個仔仔今年升小二, 你地既問題而家大約覆下你地 : -
1) 幾點放學
     舊年既schedule 係開學頭兩個星期只返半日, 時間係
     0800 - 1230左右啦
2) 午飯
     係有午飯供應商, 去年好似是$15.5/day, 但亦可以帶 ...

分左班 la ,可以上校網睇下,我個囝讀 1E班,得二個同學仔同班 咋!

thanks doctor0419, 上校網睇小一的課外活動好似較少選擇,你囝囝參加那一個?

原帖由 doctor0419 於 09-8-21 19:25 發表
我個仔仔今年升小二, 你地既問題而家大約覆下你地 : -
1) 幾點放學
     舊年既schedule 係開學頭兩個星期只返半日, 時間係
     0800 - 1230左右啦
2) 午飯
     係有午飯供應商, 去年好似是$15.5/day, 但亦可以帶 ...

我囡囡今年升小三, 基本上學校會由小三開始加緊學習課程,小三全級頭78名會編排入精英班及學生只要帶水樽回校,屈臣氏會提供蒸餾水給學校三年級同學, 學校規定小三學生必須要學 "木" 童笛及倉頡輸入法等等

1. 正確放學時間應該是12:20 ,但通常老師會稍遲
2. 係由活力午餐提供 (大家樂集團) 每年首個月訂購午餐會加送餐具套裝
[size=small]DAISY ;-)

Hi, mrkwok,
My son also goes to 1E.  Hope they could make friends.   But the most important thing is that they could help each other to be a good student, to pay attention in the class and good study.  If you don't mind, let's keep in touch.

原帖由 mrkwok 於 09-8-25 11:19 發表
分左班 la ,可以上校網睇下,我個囝讀 1E班,得二個同學仔同班 咋!

回覆 14# ChapmanMa 的文章

hello ChapmanMa , 多多指教!

Hi, mrkwok,
Don't say that.  I also need to learn a lot from you.  How many kids do you have ?  I just have one.
Will you be the school on this coming Friday ? If yes, see you then.

原帖由 mrkwok 於 09-8-26 10:14 發表
hello ChapmanMa , 多多指教!

原帖由 cherry66hk 於 09-8-31 23:20 發表
乜會有水提供的,我唔知喎,你個女讀邊班

我囡讀3A, 我今日問過校工, 佢地話P3係有屈臣氏蒸餾水提供, 已經提供左兩年喇, 因為H1NI, 可能會遲D拎出黎,我都問過同學仔媽咪, 佢個囡而家升 P4 , 上年都係有水機放豈班房
[size=small]DAISY ;-)

‹ 上一主題|下一主題