用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如何找好的鋼琴老師?
go

如何找好的鋼琴老師?

請問小朋友在學琴的家長,你們如何找老師呢?

我仔仔在琴行學緊,打算找個可以上老師家學的,最好是同一屋苑,看過在屋苑的notice board,但自己唔識彈琴,唔知怎樣找個好的老師.如果上老師屋企學,大概多少錢?

我囡個老師係朋友介紹的。不過之前都試過上網搵老師。
我覺得你先看看老師的學歷,學歷高固然好,最好有音樂學位啦,不過學費都貴d。其次打電話問佢果時,了解下佢有冇教唔同年齡既學生,經驗多唔多,全職教定係兼職,有冇自己攪演奏會等等。我發覺全職教的老師會用心d,演奏會唔係個個攪到,經驗夠同埋多學生先做到。另外,會上門的老師大多數冇咁勁,可揀一d不做上門,只係屋企教。

原帖由 heilok 於 09-8-10 16:57 發表
請問小朋友在學琴的家長,你們如何找老師呢?

我仔仔在琴行學緊,打算找個可以上老師家學的,最好是同一屋苑,看過在屋苑的notice board,但自己唔識彈琴,唔知怎樣找個好的老師.如果上老師屋企學,大概多少錢? ...

我認為單看老師上門與否...不能作為評核老師水平的準則...有很多老師不喜歡在自己家中教琴...所以選擇上門而已....即使去琴行教的老師...亦不代表其水準較差...現時很多琴行對其下老師的要求十分高...沒有文憑也不會聘請...

我相信老師的口碑較為重要...所以最好向朋友查詢...

但我聽過有人係係琴行一路學緊琴(本身唔係好高級的)一路教緊人(無收過任何錢)
即係琴行賺晒所有錢....
所以我覺得琴行真係唔係好信得過...
相反啦...雖然有d高級但冇咩教學經驗會好好多....
因為呢班人有料,but收費又唔高又會比心機教d小朋友啦
當然為左口碑啦....

I don't agree the teachers are worse if they are willing to teach at students' home.

如何找好的鋼琴老師?

By referral.
EsmondMaMa = Esmond'sMom

我囡囡MISS唔係屋企教,但係好有料.有料到D學生教唔晒開琴行.用三角琴教,D學生逢比賽都有人攞獎,入圍.但係,在琴行如果唔係跟佢學的話,如果比賽,考試佢都會跟跟執下.

咁其實咪即係好似o的大師班咁, 搵個"好有料"o既人執下~

原帖由 gershwin 於 09-9-1 11:20 發表
" 如果比賽,考試佢都會跟跟執下. ... "
學琴的"功力"是日積月累的,唔係搵個所謂"好有料"既人執下就得,神仙咩!?

即係話其他唔係佢教既响佢中心度學佢都會睇得好緊.
比賽考試前會抽時間聽下比d意見咁.
of course.有料老師唔夠時間分,而其他家長又buy.
(冇另外收$喎,就算book大會堂音樂室上中心學生考試比賽分析課都係象徵式幾十蚊咋)

kaka媽:
可唔可以俾呢方面的資枓我呀, 我阿囝而家4歲, 我而家都搵緊網琴老師呀

原帖由 KAKA媽咪 於 09-9-1 18:47 發表
即係話其他唔係佢教既响佢中心度學佢都會睇得好緊.
比賽考試前會抽時間聽下比d意見咁.
of course.有料老師唔夠時間分,而其他家長又buy.
(冇另外收$喎,就算book大會堂音樂室上中心學生考試比賽分析課都係象徵式幾十蚊 ...

原帖由 joeyeddie8 於 09-9-2 09:44 發表
kaka媽:
可唔可以俾呢方面的資枓我呀, 我阿囝而家4歲, 我而家都搵緊網琴老師呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif

但係屯門區你ok ma?