用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 幾萬蚊買糼兒教材有無用?
go

幾萬蚊買糼兒教材有無用?

BB展開始變成賣幼兒教材的展覽
套套幾萬蚊, 幾十本書, 又DVD, 又Flash Card,
又o的仲標榜學5種語言(中,英,日, 法, 西)
個個都想仔女成為天才兒童
咁樣花錢催谷, 係咪健康既風氣?
無錢買又可以點?

每個所謂既教材...都一定有佢地既賣點同好處
.,..但我絕對覺得..而家所以賣教材果班sales
純粹只係一個sales, 去到書展呀..bb展..見你坐得低既家長就會不停咁去
泵你買野...買下買下就幾萬...同埋睇左一討論區都
真係覺得好多sales係係到賣緊廣告
我唔係一個care 使幾多錢落bb身上既人..但係香港既教材入面真係大多
過份依賴電視去教小朋友...
但好多家長都會忘記左...一個小朋友就等如白紙...
.如果咁細就比佢去睇咁多電視...只會係培養緊佢..
第2時睇電視既興趣
我唔仔後悔買咁多..只係我覺得做家長真係要識用...

你有無買教材比仔女呀? 如果有, 係咪真係咁有效果?

醒目開學勳章

我有買~ 有用, 不過阿仔唔算電視精, 因為我地唔開tv架! 係~大人都唔睇tv, 個電視係用嚟播dvd, 同埋用部dvd機播歌俾阿仔聽!

我其實有d後悔買咗成set教材架, 因為唔係樣樣啱駛! 所以建議家長如果可以就盡量一個個單元 (or set) 買.. 千其唔好信人地group埋一大埋嘅教材! 如果可以分開買, 你會更加知道自己想要d乜!

有無效~ 好睇教唔人嘅時間同心機

教材是有用的,尤其初為人母,從未接觸過小朋友,根本不知點教,教0羊呢?從甚麼教起,可從教材中得到啓發。 當然每套教材縂有些缺點,如卡通教材不夠真實,唯有多點帶BB去超市,公園,郊外等等。
除非自己做啦,否則很難迎合香港的生活環境和個人需要。。。但對於在職媽媽就有點辛苦啦。
至于睇DVD,我自己都好茅盾,一方面吾想她沈迷電視,但如果吾睇,就會無效果。。anyway, 我寧願進度慢的都吾會比bb睇得太多。。

我覺得重點不在於教材, 而是陪BB用教材的那個人-即父母! 如果父母冇時間陪BB用教材學習, 買黎都冇用, 如果父母有時間, 又肯陪BB一起學習, 那什麼教材都有用, 不一定要幾萬一套的教材, 就是十元八塊的書亦有用! 圖書館借亦得!

我都覺得最緊要係父母陪小朋友一起睇DVD/書, 我無買大牌子既教材, 不過係呢間 www.chartc.com, 買左一d發聲筆連書既set, dvd set, 立體書, 都係係bb展買, 平平地, 幾百蚊有一套書連碟/發聲筆, 陪bb一齊睇, 一齊玩, 佢睇得好開心, 成日嘰嘰咕咕咁指住講野, 都唔錯吖!

Caca & Baby Caron

我都好唔贊成BB睇電視~~~
之前睇過篇野話美國心理學家研究指出
睇半粒鐘~新陳代謝同活動力就會下降
智商減50..個人仲會變得被動同焦慮...

至於教材我覺得對普通家長實有幫助~
一黎比較有系統~好過盲中中無從入手!!
但係家長買左都要付出~俾時間陪BB用
唔好買返屋企就隊俾工人搞掂

其實好既教材大把, 有平有貴, 豐儉由人, 視乎家長是否靈活運用ga 咋

我个人经验是教材是有用的,而且教材愈多愈好,試想想學中文都唔係一套教材就搅定,另外最緊要係父母陪小朋友一起睇DVD/書才有效果的。

我都有買俾小朋友用, 個人覺得幾有效果, 可能自己學歷唔太高, 而教材可以輔助教導小朋友, 由佢咩都唔識, 到依家真係學到好多, 當然買得教材俾小朋友, 都真係要陪佢一齊學習, 否則只會浪費。

原帖由 debbieip 於 09-8-11 11:09 發表
我覺得重點不在於教材, 而是陪BB用教材的那個人-即父母! 如果父母冇時間陪BB用教材學習, 買黎都冇用, 如果父母有時間, 又肯陪BB一起學習, 那什麼教材都有用, 不一定要幾萬一套的教材, 就是十元八塊的書亦有用! 圖書 ...

Very much agreed!

We haven't bought the disney kit, but do spend time with our little kid which we consider most important no matter it is English, Chinese, or whatever.  Our K2 kid is quite OK in reading English and Chinese (he's been reading Stages 7 and up in the Oxford Reading Tree series.  He likes Chinese books and speaking in Putonghua as well).

HK mom

原帖由 hkmom 於 09-9-26 16:53 發表

We haven't bought the disney kit, but do spend time with our little kid which we consider most important no matter it is English, Chinese, or whatever.  Our K2 kid is quite OK in  ...

Wow... good!
My baby (25 months) she's been reading stage 2-3 now!

We haven't bought the disney kit, but do spend time with our little kid which we consider most important no matter it is English, Chinese, or whatever.  Our K2 kid is quite OK in  ...

Are you full time mom?

原帖由 1511 於 09-9-28 11:15 發表

Are you full time mom?

I used to be.  However, I am having part-time job now.

我囝囝半歲時已開始聽/睇(日日如是), 至k2 就冇再睇lu..但因為半歲已接觸英文, 出奇地他對英文產生濃厚興趣, 到佢3-4歲就開始自己揀英文卡通片睇直接現在(7歲), 不知是否這樣他的英文低子不差, 發音都很準, 同外國人溝通都沒問題, 咁多科就最好英文科 , 借圖書都以英文書為主, 但相對地中文就差d lu. 所以當初幾萬蚊買套英文教材, 對我來說是值囉~

原帖由 hkmom 於 09-10-5 22:55 發表

I used to be.  However, I am having part-time job now.

有用, 而且仲用不同 topic 同 focus 的教材互補, 之前好羨慕 your baby can xxxx 的小女孩, 3 歲幾可以閱讀英文圖書, 估唔到, 到自己小朋友現在 3 歲半, 真係可以讀到 oxford reading tree stage 7 , surprised. 不是小朋友特別聰明 or 教材神奇, 好小人會歸功媽媽的功勞, 但我好清楚依個先係主因 lor.

同其他媽媽一樣, 我都好小比 tv 小朋友看, 一定不過半個小時的.  

Teaching material is useful. But the involvement of daddy and mommy is a major element.  
Teaching material provides a series of book step-by-step to you. It makes you more convenience and provides an environment learning, especially english. If you buy the books individually, you have to consider the level and the range of book.

我都買左幾套吾同價錢的教材, 有平有貴的. 每日播一下, 點都學到D野. 但有時自己都懶, 無成日跟足TIMETABLE. 所以套DWE而家有D停滯不前.
我個SALES都吾好, 無MUD野好SUGGESTION同FOLLOW UP

....所以點樣講都係要自己跟的.
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.