用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍聖心小學或新翠循理小學嘅媽咪....
go

大圍聖心小學或新翠循理小學嘅媽咪....

唉....煩緊唔知幫亞囡報邊間好呢???
本身住大圍...如果循理就近婆婆
呢2間都係心水選擇嘅小學..
因為呢2間都有成廿幾班..

所以想問吓有無小朋友讀緊呢2間嘅媽咪呢???
想知多唔多功課????難唔難入呢???
希望有朋友可以比d意見呀!!!!!

醒目開學勳章

聽講兩間都係好多功課O既學校, 考試測驗都唔少.... 我都係88網O既, 呢兩間我大抽獎都放得好後(基本上聖心放第2志願都應該已經冇機會抽到, 而循理就應該要揀頭3志願先有可能入)

大圍聖心小學

原帖由 laiheiyau 於 09-8-10 09:48 發表
大圍聖心小學

請問你意思係你小朋友讀緊定你會揀呢間呢???
如果讀緊..可否講d呢間學校嘅野呀????
thanks!!!

原帖由 Geni 於 09-8-9 23:15 發表
聽講兩間都係好多功課O既學校, 考試測驗都唔少.... 我都係88網O既, 呢兩間我大抽獎都放得好後(基本上聖心放第2志願都應該已經冇機會抽到, 而循理就應該要揀頭3志願先有可能入) ...

係呀...原來你都係88網...咁你咩心水呀
有無咩好介紹呀???
我唔想太多功課...怕小朋友辛苦
同埋..你個小朋友終於入左邊間呀???
你覺得好唔好呀???

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-8-10 21:48 發表

係呀...原來你都係88網...咁你咩心水呀
有無咩好介紹呀???
我唔想太多功課...怕小朋友辛苦

88網有3間大熱: 沙官, 陳元喜, 聖心. 呢3間唔放第一志願都唔洗諗.... 自行的話, 沙官因為冇宗教分, 所以如果20分都幾穩陣, 15分就要抽. 陳元喜同聖心就因為有宗教分, 所以15分可能機會少d.

次熱就有冼次雲, 循理, 迦密, 王賜豪. 呢4間就要放頭3~4志願. 冼次雲, 循理同王賜豪, 都有媽咪話幾谷o下, 多功課多測驗多考試. 而迦密, 其他媽媽o既評語都好好, 我自己好鍾意, 因為我抽得唔好, 所以要叩門, 而呢間係我第一間去叩門面試o既學校, 我覺得校長好有心, 同佢傾完之後就好鍾意間學校, 值得推介!!

淨番o個4間, 循理會美林, 我抽到呢間(第7志願), 因為抽中之前對呢間全無認識, 所以放榜之後即刻去睇過佢o既website, 睇過校舍, 同問過其他家長o既意見, 番o黎o既評語其實都唔錯, 只係因為校舍細所以只可以開2班, 而o黎緊佢地會搬去另一個大d o既校舍, 應該唔錯.

而最後o個3間, 睇派位數字都可以話係幾危, 好唔好我唔敢講, 因為都好少人提.

總結, 根據個人經驗, 如果你最鍾意熱門o個3間, 最好就專一d揀一間, 而第2志願開始就揀次熱o個d, 咁會穩陣d. 俾我再揀, 我會揀沙官第一, 迦密第二.

希望幫到你!

真係唔該你呀...多謝你意見
咁我要重新排吓位先
本身無宗教信仰...所以聖心信心不大
沙官又怕多功課(因為出名)
上網又見冼次雲都有人話幾好
循理(新翠)..近婆婆...(自己讀小學時..佢已經係新翠3間小學之中係最好)..
唉....好煩...都唔知點好呀...
依家對迦密有d興趣
真係好怕多功課呀....

hi...geni...又係我呀
我係"沙官"個post 見到你講
咁即係你小朋友係咪入左沙官啦
(上定下呀???)..咁見到其他媽咪講
沙官又唔係我想像中咁谷喎

醒目開學勳章

原帖由 babytai 於 09-8-11 11:17 發表
hi...geni...又係我呀
我係"沙官"個post 見到你講
咁即係你小朋友係咪入左沙官啦
(上定下呀???)..咁見到其他媽咪講
沙官又唔係我想像中咁谷喎

我最後叩門入o左沙官. (沙官依家得全日有收生, 下午校o個d畢哂業就冇o家o勒)

我又係最怕好谷o既學校, 所以聖心,循理同冼次雲我唔係好敢揀~~~ 但如果睇升中成績, 呢3間又真係幾好喎!

唉...真係唔該你呀...咁我諗沙官派d中學應該都唔會太差掛.....

anyway...都希望你仔仔可以係沙官有個愉快嘅小學生活啦