用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友9月返小一, 有好多野都好擔心
go

小朋友9月返小一, 有好多野都好擔心

9月份小朋友就升上小一啦, 有好多野都好擔心

1. 洗手間唔會再好似幼稚園時有嬸嬸, 萬一小朋友去完大便時唔知可否應付?  之前幾個月已經開始苛train佢, 不過, 到時在學校時間又短, 條褲又有button同拉鍊, 唔知佢會搞成點.

2. lunch時間只係得50分鐘, 又要自己開飯, 平日佢在家都要hea成粒幾鐘.佢宜家個身型已經比同齡的小朋友瘦, 我想到時未食到三分一已經夠鐘. 都唔知點算?

3. 朝早六點就要起身, 都唔知比咩早餐佢食? 咁早起身大人都無胃口食啦.  小息得二十分鐘, 排隊去得洗手間嚟已經夠鐘上堂啦.  

我想開學後, 佢一定比現在更瘦

1. If possible, please try to ask him to go poo poo every morning before leaving home.
2. Try giving him stickers if he eat faster at home.
3. Try milk with cereals and maybe some dried fruits!
原帖由 eileenycm 於 09-8-7 22:53 發表

1. 洗手間唔會再好似幼稚園時有嬸嬸, 萬一小朋友去完大便時唔知可否應付?  之前幾個月已經開始苛train佢, 不過, 到時在學校時間又短, 條褲又有button同拉鍊, 唔知佢會搞 ...

不須擔心,小朋友很容易適應。

Hi, eileenycm,

Remember me ? What is the final choice for your son ?

I understand your frustration. I experienced before. Regarding to eating lunch, don't worry, he will only eat slow at home. When they are at school, they are efficient because they know the time is not allowed them to be slow. Initially, he may eat a little and you can prepare some snack in recess or after school, later on, he will be trained up.

I tell you, I sent my son to Military camp this summer, he never has sense of time. But, during training, he has to be very fast to meet all time, he did that. Even he came back home, he started to look at the clock.

My daughter also has to get on school bus at 6:25a.m., so we decide to drive her to school, but still early. I think we can only give her some light breakfast and give her a snack box for recess time.

Keep in touch.

原帖由 eileenycm 於 09-8-7 22:53 發表

1. 洗手間唔會再好似幼稚園時有嬸嬸, 萬一小朋友去完大便時唔知可否應付?  之前幾個月已經開始苛train佢, 不過, 到時在學校時間又短, 條褲又有button同拉鍊, 唔知佢會搞 ...

醒目開學勳章 王國長老

1. 訓練小朋友o係屋企開大大, 其實小朋友都唔鐘意o係學校做的, 感覺硬係無咁free , 我女讀左3年小學都無o係學校去過大大(唔鐘意)
2. lunchtime 有老師睇住, 亦通常有lunchmom或學兄學姐幫手, 通常practice係食晒就可以去玩, 我女都係慢世魔王, 成日都係晒慢果個..........其實見到人人走晒, 會有壓力的, 而且好多時仲想同朋友一齊呢! 放心啦, 好快改到架喇
3. 早上食唔落, 咪食dd lor, 有小息架嘛!

你擔心得太多了 反而有d問題你未唸到
1. 小朋友有自己"資產"了, 點樣照顧? 同學話交換如何? 見到人地靚d又可以點? 唔見左又點算?
2.  無人帶住叫住, 小息究竟可以做咩? 小學無"廁所時間"了, 點安排?
原帖由 eileenycm 於 09-8-7 10:53 PM 發表

Hi, civic,

當然記得你啦! 好耐無傾啦! 你好嗎? wow.. 你比咗你囝囝去軍人學校習訓呀? 去了多少天呀? 比我可能會有點兒不捨得, 怕他好難適應.  其實呢個係一個好好的training, 等佢知道平日在家幾'嘆'.  

我小朋友如無意外會讀SFA, 已多次扣門都無回音,應該無行啦 你囡囡呢?
原帖由 civic 於 09-8-9 11:39 發表
Hi, eileenycm,

Remember me ? What is the final choice for your son ?

I understand your frustration. I experienced before. Regarding to eating lunch, don't worry, he will only eat slow at home. When  ...

我已經同佢講咗小息時一定要去咗洗手間先, 萬一忘記或唔夠時間, 就算上緊堂都要舉手同老師講.  我仲買咗一本書係講一位剛升上小一的同學將會面對的困難比佢睇, 當中有個故事係講有位小朋友想去洗手間又唔取出聲, 後來還瀨尿.  希望佢能明白, 不過, 小息得二十分鐘, 排得隊嚟都差唔多要上堂, 仲邊有時間食早餐/小食.
原帖由 Charlotte_mom 於 09-8-9 11:49 發表
1. 訓練小朋友o係屋企開大大, 其實小朋友都唔鐘意o係學校做的, 感覺硬係無咁free , 我女讀左3年小學都無o係學校去過大大(唔鐘意)
2. lunchtime 有老師睇住, 亦通常有lunchmom或學兄學姐幫手, 通常practice係 ...

原帖由 eileenycm 於 09-8-10 01:06 發表
我已經同佢講咗小息時一定要去咗洗手間先, 萬一忘記或唔夠時間, 就算上緊堂都要舉手同老師講.  我仲買咗一本書係講一位剛升上小一的同學將會面對的困難比佢睇, 當中有個故事係講有位小朋友想去洗手間又唔取出聲, 後 ...

呢 d 小問題,不如交比老師處理 la,因為就是孩子踏出第一步,去建立自主,處理自己生活小節的機會。

要煩就不如唸下處理特如其來的功課壓力,大家好好安排功課後的家庭和諧,點樣可以多抽時間過下一家人活動。

順其自然+随遇而安啦.
無知是福

放鬆些. 小朋友很快便會適應新環境, 回想K1時也是這樣子上學啦!

6:00AM起床, 的確是早了一些. 那麼你就趁還有三個星期, 訓練佢早睡啦, 我依家已經訓練我仔仔9:15PM一定要上床睡覺了, (之前係10:00PM的, 早上8時多起床), 那麼早些上床, 9月時真的要早起(7:00AM)上學了, 便不會覺得辛苦啦.

還有, 午飯時間, 我買了個THERMO飯壺比仔仔, 我都怕我仔唔係好識開蓋, 所以打算其中兩三餐在家裡模擬在學校吃飯, 其實係將當晚的飯&菜放入飯壼內, 讓他自行開蓋, 練習一下自己放好飯&菜及進食.

你不要將你緊張的心情感染給小朋友, 否則他便會更緊張了.

小朋友適應能力好強的,不用太擔心,所有的事情都有第一次,佢地踏左出去,就會有進步了.剛開始可能會有一些問題,但好快他們就能跟上正常的步伐,你會發覺佢係屋企做唔到的事情,係學校係可以好獨立咁完成的.我們都是這樣長大的!

你對你的小朋友實在太好了,好到你同佢返埋學咁,其實你的擔心,就是*蹤*佢,你不斷比機會佢不能成長,你要好好檢討自己,平時點樣訓練他,也不要再給藉口給自己吧!

個個一入小學,都要有這一刻,自己改變,小朋友先改變呀!

我一d都唔擔心個仔同個女上小一,
佢地自己要學識自己照顧自己,
我見有個呀媽,錫到個仔三年班,
大庭廣眾,仲要呀媽餵飯,
個呀媽成個港傭咁,睇見都*敦*佢難過,
陰公香港又多過 二世祖

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

原帖由 sanlocama 於 09-8-10 21:04 發表
你對你的小朋友實在太好了,好到你同佢返埋學咁,其實你的擔心,就是*蹤*佢,你不斷比機會佢不能成長,你要好好檢討自己,平時點樣訓練他,也不要再給藉口給自己吧!

個個一入小學,都要有這一刻,自己改變,小朋友先改變呀!:y ...

又唔可以話『蹤』,大家都係第一次做人父母,又唔可以 take two,問清楚都係好正常。

我阿仔今年都讀小一, 我依加都教佢係屋企大便自己清潔, 不過佢一直都用開濕紙巾,所以我返學都會準備比佢! 至於早餐, 我諗我都會照開奶比佢飲, 等佢習慣咗早起身,佢真係覺得餓先再睇吓整咩比佢食,因為佢都要成6點鐘起身,7:00上校車. 依加我都未開始要佢早訓,因為我地平時兩個都好忙,加上我又要返大陸都無乜時間陪佢, 待開學前一個星期再調較佢吧! 同埋阿仔同我講話好驚小學老師會好惡同無朋友仔,所以我成日都同佢講老師同同學都會好好,唔洗擔心. 佢已經問我比幾多零用錢佢, 唔知係咪佢已經d幼稚園同學仔已經有呢?

Yes, he can finally do it. He had been there for 4days 3 nights. I think if you just let him go, he can do that. Usually, we don't have many chance at home to be tough to children, as a mum, I fully understand. But this chance can make him grown up and experienced more, it's worth. You know, after he come back, he changed a lot. More independent, more confident.

I am sure your son can also overcome these problems. Don't worry.  

Let's share more.

原帖由 eileenycm 於 09-8-10 00:59 發表
Hi, civic,

當然記得你啦! 好耐無傾啦! 你好嗎? wow.. 你比咗你囝囝去軍人學校習訓呀? 去了多少天呀? 比我可能會有點兒不捨得, 怕他好難適應.  其實呢個係一個好好的training, 等佢知道平日在家幾'嘆'.  

我小朋友 ...

原帖由 eeyore0728 於 09-8-10 22:58 發表
同埋阿仔同我講話好驚小學老師會好惡同無朋友仔,所以我成日都同佢講老師同同學都會好好,唔洗擔心.

老師點樣教,有冇辦法教小朋友,真係講彩數,尤其是初初上學去,印象可以影響將來的學習動機,所以如果教得好就感謝,但如果出現問題,就要多做心理輔導,好重要,有空的話,咪多 d 上學去後多 d 了解,和多作溝通。千析要從好的方面看老師,小朋友無論遇到甚麼困難,都會開心上學去。

1. 大便 : 仍有2星期才開學,應該無問題。現在開始教小朋友清潔廁板,小朋友大便後在大人指導下自己清潔,提醒佢拉水及洗手;現在開始多穿有button同拉鍊的褲去練習。(可考慮放一條乾淨內褲&校服褲在書包以備不時之需)

2. 小朋友午飯時間通常都快快食完/食少少就去玩,建議帶些健康小食在小息時吃,e.g. 切好用盒仔裝的水果、baby carrot、cake、bread、biscuits。

3. 早餐 : milk + egg, bread, 通粉, cake, fruits

唔駛擔心,小朋友會好快適應!

醒目開學勳章 王國長老

樓主,
睇你之前d post都知你係緊張媽咪 , 放鬆d! 小朋友好快會學曉架
唸返之前個女上小一, 都好驚佢去廁所呀, 食飯等問題, 我女食飯好慢, 但正如之前講, 其實學校staff都知小一生係bb, 會俾d allowance佢地, 會"照"住佢地的, 唔駛太擔心
另外, 真係有好多野, 做父母都估唔到, 經一事咪長一智lor, 我女試過將午飯送既dessert丟落書包度帶返屋企, 溶左攪到成個書包痴立立, 又試過帶d未食完既水果返黎, 放左成個weekend至拎出黎.........好多呢d頭痛事, 當時真係幾嬲架! 而家睇返, 其實都係俾我+女女既lesson, 俾佢試一次佢自然會學乖
提提你, 小一生開學頭幾個week, 真係個樣好慘的, 放學搭校車訓到流晒口水, 我都有唸過係咪太辛苦.......但原來過左2個星期之後, 佢地就續漸適應時間了, 做父母唔需要太擔心, 反而係要著緊d跟進校車司機+ee既服務呢, 如果有交帶就可以放心, 如果甩甩漏漏的, 就真係要同學校/校巴公司跟進了
原帖由 pandayumama 於 09-8-10 04:32 PM 發表
小朋友適應能力好強的,不用太擔心,所有的事情都有第一次,佢地踏左出去,就會有進步了.剛開始可能會有一些問題,但好快他們就能跟上正常的步伐,你會發覺佢係屋企做唔到的事情,係學校係可以好獨立咁完成的.我們都是這樣 ...

原帖由 Yau_Cheung 於 09-8-11 09:06 發表
可考慮放一條乾淨內褲&校服褲在書包以備不時之需)

呢個真係一個好好的見意,見過有個小一同學放學,條褲 pat pat 有個學校 logo,真係笑死我…