用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問各位小學幾多年班,先至可以參加游隊? ...
go

請問各位小學幾多年班,先至可以參加游隊? [複製鏈接]

因阿囡要升小一,阿SIR話叫阿囡升小學後參加游隊,但係睇阿囡個間好似6年班先有名....又唔詳細,所以請各位俾D意見!TKS!
   0    0    0    0

原帖由 wingyeunglilo 於 09-8-7 17:15 發表
因阿囡要升小一,阿SIR話叫阿囡升小學後參加游隊,但係睇阿囡個間好似6年班先有名....又唔詳細,所以請各位俾D意見!TKS!

乜野叫做『游隊』。

原帖由 happyvalley 於 09-8-7 22:21 發表

乜野叫做『游隊』。
Sorry!泳隊.....

你有無幫你小朋友計過時 ? 佢游成點 ? 女女學校每年有無水運會 ?  若果有水運會, 通常以水運會成績作招攬, 若果無, 就要等小朋友上到大約三四年班左右先會再選人去操練, 當然係揀 d 成績可以達標 or 有一定速度先得

醒目開學勳章

我大囝三年級入咗泳隊
不過就要成日操水
四年級開始出外比賽,
今年升F.1,去到新校他未必再參加
MELODY

原帖由 melodylaw 於 09-8-8 14:51 發表
我大囝三年級入咗泳隊
不過就要成日操水
四年級開始出外比賽,
今年升F.1,去到新校他未必再參加

你快得過啲三四年班既,一年班都可入.
無知是福

要視乎學校體育科老師的決定...
一般都係三年級開始選拔,四年級可出外比賽...
不過我二女兒(三年級)早已參加校外的泳會,順道入埋校隊...
所以今年已被派出外比賽...
因為學界比賽規限要9歲以上才可參賽...
分甲乙丙三組作賽...

Thanks!各位意見,真係獲益良多,好在有你哋,甘即係唔駛煩住,起碼上三年班先,而家可以俾佢玩多幾年先...tks again....

想問下各位,我又有新問題,今個暑假已學到第9堂,仲係自由式,阿sir話阿囡左腳唔用力,隻手又唔直,又操多幾堂先得,天氣又開始轉涼(上水有d凍),爸爸又問要學多幾多堂,究竟要學到點先至算ok,係咪要學晒四式先叫ok?同埋邊度至有厚d料同長袖既全身游水衫買呢?(又唔係太貴)多謝各位幫助...

一年級學,二年級加入游隊.

原帖由 Dickyma 於 09-8-29 10:33 發表
一年級學,二年級加入游隊.
阿囡開學就小一了,請問是否現在keep住學?

醒目開學勳章

其實視乎你想她如何!最初我小朋友都是小三入泳會操水,只想他身體健康一點及訓練他堅毅!到冬天仍要操水,見他凍到打冷顫時真心痛! 但教練說要堅持才會有成果!後期就要求他比賽,獲獎故然開心,但只要能盡力做便已足夠了!現已游了四年,當然有苦有樂!

有問題想請教大家,我仔升3年班,學校第一年組泳隊,找了外邊泳會搵人,搵左阿仔(因為他識游4式),阿仔這個暑假跟了這泳會上過堂,但阿仔唔鍾意呢間泳會阿sir,(他喜歡一路上開的另一個泳會既泳班既阿sir),阿仔又唔鍾意比賽(未贏過)所以話唔會加入泳隊。我就15 16,入隊就一星期練3晚,真係要放棄其他課外活動至得,而且阿仔都唔係游得好快,入隊可能都係得個練字,雖則唔練唔知得唔得。點好呢?

查實 speed 真係操出黎, 若果你覺得一星期抽三日出黎練水有困難的話, 那唔入好過 ... 因為你仔仔因為未 win 過而唔鍾意比賽, 再加上練習不足影響的話, 佢會好有挫敗感 ~

Fion_Chan,

老實講,入泳隊一星期操3晚係唔夠0架,游水想快同有成績係靠密集式0甘操,如果你3晚都覺得多就不如唔好浪費時間.

回覆 1# EvaLam^^ 的文章

又要兼顧功課,咁即係要完完全全放棄其他課外活動,咁阿仔真係要好鍾意好鍾意游水至得。我老公曾是運動校隊,他一早已講了除非好喜歡,否則一定覺辛苦,都叫我唔好攪。或者等阿仔大D真係發展出對某種課外活動既興趣先啦。

我個囡開頭都冇話好鐘意游水,游游下就越來越有興趣,依家一星期操6日水,佢一D都唔覺辛苦,大人係仲辛苦,日日係看台到乾煎,所以反而要考慮大人有冇0甘好耐性,放0甘多心機同時間來陪育佢0地.

我自已對仔女, 都是3年級開始操水, 其它課外活動就要讓一讓步了, 初時我呀囡都沒有話好鐘意, 但自從操了水, 她就有時間觀念, 如一星期操3晚, 每晚2小時, 她就會放學立即完成功課, 之後自己執游水物品, 不需要我催促.

現在輪到細仔, 剛剛P.3 跟埋家姐一齊操, 比賽輸贏唔緊要, 最緊要是練得一身好體格, 耐力, 服從, 同埋訓練到意志力.

現在2個病痛都少咗很多很多.
p.s: 我2個小朋友操水的泳池離家很近, 與其他們在家裏
       爭吵/一係玩電腦, 倒不如比呀sir操練好過......

humbertcarol,

請得好0岩,操0左水後反而令小朋友積極0左,真係病都小0左好多,尤其我囡自細都有鼻敏感,游0左水後已經冇再番發,所以我覺得辛苦D都好值得.
你就好啦,我屋企去泳池渣車都要20分鐘,仲要湊住個3歲細仔.

我個仔今年p.3 都入左泳隊(泳會), 一星期游四次, 我見到有d 得 5, 6歲都已經游得好快.  學校都有校隊,但一星期只有兩次, 就算唔係校隊, 經過試水都可以代表學校比賽.
‹ 上一主題|下一主題