用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: ...
樓主: b-7
go

港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: [複製鏈接]

報紙買過有一年張祝珊25分理科入唔原校, 去了婦女會, 學校說好多28分. 勁!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-8-10 15:13 發表
但有些學校考十四分以上太多,中六學位不夠,十四分也返不回原校!據聞前幾年張祝珊二十幾分都返不回原校中六!

原帖由 hinviv 於 09-8-11 01:08 發表
請問怎樣分析收生情況反映會考成績
例如 : 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9
餘下少量的學位,但仍不理想嗎?
請賜教

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非有2x%既人走咗去恆商, 又唔係好合理, 所以港華既成績就似乎唔係咁理想.

皇仁/BPS/婦女會等英中,何來空位去收張祝珊流出的呢?小道消息有時很矛盾!還是要用理性去討論和分析。

原帖由 khmama 於 09-8-12 18:33 發表

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非 ...

To khmama

明白哂, Thanks!

原帖由 b-7 於 09-8-12 19:21 發表
皇仁/BPS/婦女會等英中,何來空位去收張祝珊流出的呢?小道消息有時很矛盾!還是要用理性去討論和分析。

噢, 係喎 ~ 我都幾乎全單照收, 多謝指教...

原帖由 khmama 於 09-8-12 18:33 發表

第一階段係反映學校6科夠14分(3c2d1e)既人數, 以港華3班理科120人, 中六有60個位, 都要剩番9個. 其中一個可能性係佢得51個人考到14分, 佔42.5%. 如果係咁就梗係差啦. 以名校黎計, 理科應該可以有70%考到14分, 除非 ...

明啦 ~ 又係度學到嘢啦....

回覆 7# LittleKidult 的文章

Hi LittleKidult,

Many thanks!

原帖由 b-7 於 09-8-12 19:21 發表

呢d小道消息係由不同年代既校友提供,不約而同咁講,所以我信到十足十架

不過張祝珊真是幾勁就肯定啦!

原帖由 joey_lee14 於 09-8-14 01:16 發表
不過張祝珊真是幾勁就肯定啦!

但如果個學生係呢處好勤力咁讀咗5年書, 會考考到2x分, 但原校都上唔到, 要出去同人爭, (仲要d其他好d嘅學校都唔會有位流出嚟俾你) 咁對個學生同屋企人好似殘酷咗d喎....

我嘅理解有無錯呀?

原帖由 Marco-ma 於 09-8-14 10:25 發表

但如果個學生係呢處好勤力咁讀咗5年書, 會考考到2x分, 但原校都上唔到, 要出去同人爭, (仲要d其他好d嘅學校都唔會有位流出嚟俾你) 咁對個學生同屋企人好似殘酷咗d喎....

我嘅理解有無錯呀? ...

讀名校就預咗要面對呢個問題, 不過334之後就唔再係問題啦.

張祝珊有五班中五(每班四十人),但只有兩班中六(每班三十人)。注定有一百四十人冇得留低。

原帖由 Passerby 於 09-8-14 11:53 發表
張祝珊有五班中五(每班四十人),但只有兩班中六(每班三十人)。注定有一百四十人冇得留低。

200人縮剩60人 即系升中 band1 生再"西"剩1/3都唔夠
唔怪得之前聽過話可以入大學率100%啦...原來系f.5提早出局...

60人當中, 會吾會有D係外校生呀???

原帖由 huayan 於 09-8-14 23:20 發表

好多家長聽到100%入U率...升中果陣已經爭住將仔女送入去啦.....應該吾會再有D係外校生呀???

一定唔會收外校生因為自己學生都收唔晒。

原帖由 huayan 於 09-8-14 23:20 發表

張祝珊今年的高考成績 2009 HKAL EXAMINATION RESULTS
HKALEA - C%PASS%
SUBJECTLEVELCCSCHKALCCSCHKAL
Use of EnglishAS61.1%13.8%100%71.5%
Chinese Language &
Culture
AS57.4%22.5%100%92.7%
Pure MathematicsAL53.8%23.4%92.3%74.0%
Applied MathematicsAS66.7%20.2%100%73.7%
Mathematics &
Statistics
AS50.0%18.3%91.7%74.8%
PhysicsAL66.7%22.7%100%74.0%
ChemistryAL58.3%21.8%95.8%74.3%
BiologyAL72.7%18.4%100%73.3%
Computer ApplicationsAS60.0%18.6%100%79.5%
Chinese LiteratureAL37.5%26.5%87.5%79.3%
EconomicsAL46.4%21.8%96.4%76.4%
GeographyAL58.8%21.5%88.2%74.7%
HistoryAL50.0%32.8%100%84.3%
Principles of AccountsAL50.0%22.7%100%73.6%
NO. OF A, B & C PER STUDENT:3
4 Distinctions / 4A1 student
3 Distinctions / 3A4 students
2 Distinctions / 2A2 students
1 Distinction  / 1A11 students
ADMISSION TO UNIVERSITIES:100%
The University of Hong Kong48.1%
The Chinese University of Hong Kong31.5%
Hong Kong University of Science & Technology3.7%
Hong Kong Polytechnic University3.7%
City University of Hong Kong3.7%
The Open University of Hong Kong1.9%
Hong Kong Shue Yan University3.7%
Overseas3.7%

原帖由 Passerby 於 09-8-15 10:38 發表
張祝珊今年的高考成績 2009 HKAL EXAMINATION RESULTSHKALEA - C%PASS%SUBJECTLEVELCCSCHKALCCSCHKALUse of EnglishAS61.1%13.8%100%71.5%Chinese Language &
CultureAS57.4%22.5%100%92.7%Pure MathematicsAL53.8% ...

的的確確好勁!!!

不能理解f1-f5有200人,去到f6只得60人!!!

100%入U的數據值得參考嗎?? 咁有冇計到餘下140人入唔入到U呢??

中六餘位的因數好多, 有無考慮有d學校, 較多學生的家庭經濟環境幾好, 好多都讀完中五去外國呢 ?

要做好校譽, 唔比人話收生肉酸, 係米間間都要朝著張祝珊的 " 精英" 方向 ?
‹ 上一主題|下一主題