用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞: ...
go

港島區中六收生最肉酸的 5 間英中﹝官津﹞:

家長所能得知,最能反映有關中學整體會考成績的數據:

1. 聖士提反書院:文科空位  12,理科 15﹝更新時間:05/08  13:32﹞
2. 英皇書院:文科空位 9,理科 11 ﹝更新時間: 05/08  13:43﹞
3. 瑪利曼中學: 文科空位  5,理科 8﹝更新時間:05/08  13:08)
4. 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9 ﹝更新時間:
05/08  13:37 ﹞
5. 聖公會鄧肇堅中學:文科空位 4,理科 0,商科 5
﹝更新時間: 05/08  13:44﹞

﹝資料來源:取自 09 年 8 月 5 日 1:50 pm 的教育局有關網頁,即第一階段收生結束時,所有官津中學的收生數據,我有將它列印﹞

As far as I know, these schools operate 3-4 classes in Form 6 so it is not surprising at all for them to have a few F6 places left after Phase I. We should look at the whole picture first before making any comments.

會吾會很多飛的去咗恒商呀 :loveliness:

原帖由 chunheimama 於 09-8-7 22:38 發表
會吾會很多飛的去咗恒商呀 :loveliness:

據報導也有很多夠分數的學生寧願不報自己的學校,亦要一試莊啟程。

原帖由 johnmon 於 09-8-7 23:46 發表

據報導也有很多夠分數的學生寧願不報自己的學校,亦要一試莊啟程。

此乃潮流,玩埋呢兩年喇!

做這些 「 14 一條龍 」英中的中五生真好哇!會考求其考夠 14 分就可保證原校升中六,學生家長都冇壓力,嘻嘻

可憐的「皇仁仔」.......考到廿幾分,都要出外做乞兒......尤其是理科生......嗚嗚!

Band I  家長升中選校,真係要戴眼呀!

原帖由 b-7 於 09-8-7 09:18 發表
家長所能得知,最能反映有關中學整體會考成績的數據:

1. 聖士提反書院:文科空位  12,理科 15﹝更新時間:05/08  13:32﹞
2. 英皇書院:文科空位 9,理科 11 ﹝更新時間: 05/08  13:43﹞
3. 瑪利曼中學: 文科空位  5,理科 8﹝更新時間:05/08   ...

聖士提反書院係band2直資英中, 唔係官津.

原帖由 khmama 於 09-8-8 11:36 發表

sorry 呀  此兩界仍然係官津  從令外角度看,  聖士提反書院係有10A狀元的英中。

(申報利益. 我同以上五間英中全無關係, 但很想和它們有關係)

1. 聖士提反書院係自2008年9月起收的中一生才轉為直資,以前收的是「津貼」,沒有學費。
2. 教育局發佈的空位,直資另設一網頁,聖士提反書院不在其中,而在官津之頁。

原帖由 b-7 於 09-8-8 12:15 發表
1. 聖士提反書院係自2008年9月起收的中一生才轉為直資,以前收的是「津貼」,沒有學費。
2. 教育局發佈的空位,直資另設一網頁,聖士提反書院不在其中,而在官津之頁。
...

有冇各階段全港官津同直資空缺資料post上黎? 呢o的資料好有用. 我唔記得抄底.

請問中6收, 係咪任何中學, 都要優先收有14分自己學生嗎?
會唔會有d中學理科要25分, 文科要18分, 先至收, 而自己中5學生, 唔達標準就收出面學生 (街客)?

第一階段一定要先收自己14分或以上的學生, 有多出位才可在第二階段或以後收外來生。

原帖由 catcatmom 於 09-8-10 11:26 發表
請問中6收, 係咪任何中學, 都要優先收有14分自己學生嗎?
會唔會有d中學理科要25分, 文科要18分, 先至收, 而自己中5學生, 唔達標準就收出面學生 (街客)?

Many thanks!

原帖由 88muimui 於 09-8-10 11:35 發表
第一階段一定要先收自己14分或以上的學生, 有多出位才可在第二階段或以後收外來生。

回覆 1# catcatmom 的文章

但有些學校考十四分以上太多,中六學位不夠,十四分也返不回原校!據聞前幾年張祝珊二十幾分都返不回原校中六!

利益申報 : 我個仔係ssc讀緊F4理科, 來年會考.
ssc去年先轉支直資, 所以都仲有幾年算係官津.
ssc程度一般, 成績都係一般, 但係都係英中, 不過學生就幾參差..
第一階段收唔足唔出奇, F5兩班理科, F6兩班理科, 自然會有人out. 有d外邊學生亦唔鐘意ssc, 話返學辛苦, 有d直情驚d山路, 我識有朋友個妹就係讀讀下F6, 佢住西環, 都話因為要早起身同驚山路而唔讀.
我地住南區, 如果係南區黎計, 我都會再選佢為第一選擇, 地理環境係主要因素. 當然同出面d名校比, 一定冇得比..

原帖由 khmama 於 09-8-8 11:36 發表

抱歉!因為是列印出來的,更是要用放大鏡來看。我相信有報刊收錄,因為我最近見過「星島」編印出版的去年資料。

原帖由 khmama 於 09-8-8 12:25 發表

有冇各階段全港官津同直資空缺資料post上黎? 呢o的資料好有用. 我唔記得抄底.

請問怎樣分析收生情況反映會考成績
例如 : 香港華仁書院:文科空位 3,理科 9
餘下少量的學位,但仍不理想嗎?
請賜教

回覆 3# LittleKidult 的文章

Hi LittleKidult,

因英中學額和升中學童減少, 老師說小兒是band 1尾, 我相信將變為band 2.
我想報讀 SSC, 免得大抽獎落空, 機會大嗎?
SSC 會收band 1 / 2 生為主?
請問校風如何? 英文程度如何?
從SSC出灣仔约多少車程?

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-8-10 15:13 發表
但有些學校考十四分以上太多,中六學位不夠,十四分也返不回原校!據聞前幾年張祝珊二十幾分都返不回原校中六!

張祝珊不嬲2x分都要西出黎架,會去皇仁/BPS,佢係好top既學校,但不高調,係東區就知

Hi MUMMYSIK,

Sorry, 我唔知轉直資後成績係點,或者你問下其他 BK mum。
出灣仔應該有6/6A 巴士,不過好似由中環到學校要成1hr 15min!另外有40號綠van去銅鑼灣,車程就唔太清楚。

原帖由 MUMMYSIK 於 09-8-11 09:34 發表
Hi LittleKidult,

因英中學額和升中學童減少, 老師說小兒是band 1尾, 我相信將變為band 2.
我想報讀 SSC, 免得大抽獎落空, 機會大嗎?
SSC 會收band 1 / 2 生為主?
請問校風如何? 英文程度如何?
從SSC出灣仔约多少 ...