用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中選校
樓主: ma_agnes
go

沙田升中選校 [複製鏈接]

thanks for all yr informations.

哦, 有d surprise....5g佢地叩d 乜野CMI 門 lei.....胡中?

thanks, 早前已問朋友借左 09/10 ge 明報"升中選校全攻略"睇了.
原帖由 pineapple0983 於 09-9-8 13:45 發表

其實點排真係好睇個人喜好,我係沙官度Mark"谷得好勁"係因為係叩啲 CMI 門時見過唔止一個沙官既中學生,都係中二既,去啲 CMI度叩門讀中三,話頂唔順。我同其中一個女仔傾過兩句,感覺係谷得好西利之嘛,我諗主要睇人掛。
至於S ...

原帖由 trouble-mum 於 09-8-13 17:25 發表
其實報分時最緊要是頭兩次(, 而且去面試時不要抱大希望, 我有朋友個女今年派中學時, 問題全部答對又答得好(事後問人她表現如何), 以為實考到, 點知抽都抽唔到(估係可能沒有課外活動分), 派到第5志願意!  最緊要:  第 ...

冇錯,頭兩次呈分係最緊要,有好多人誤以為教統度啲學生排名分數係將3次呈分加埋除3,攞個平均分就係個學生既分,咁係錯既。通常佢係將第一、二次呈分既比重加多啲,第三次既比重會少啲;因為係怕啲學校為左彌補第一、二次既低分,係第三次專登出啲淺啲既題目。有啲學校就係因為犯左喱個錯誤,估錯啲學生既Banding,咁啲學生咪報錯學校,鑄成大錯囉。

我諗住垮區

原帖由 carollam310 於 09-9-8 15:35 發表
以成績計係咪甘排??(2009會考成績未知)

CAROL 我想問你份清單係咪漏左聖母無玷呢?同埋啲資料係邊度搵既呢?

原帖由 pineapple0983 於 09-9-9 09:47 發表

冇錯,頭兩次呈分係最緊要,有好多人誤以為教統度啲學生排名分數係將3次呈分加埋除3,攞個平均分就係個學生既分,咁係錯既。通常佢係將第一、二次呈分既比重加多啲,第三次既比重會少啲;因為係怕啲學校為左彌補第一、二次既低 ...

唔好意思,我諗你誤解咗,無論學校三次呈分試的試題出得幾深幾淺,每次呈分試的成績都能夠為全級學生排出一個成績次第,教育局根據這小學前兩年的畢業生考pre S1(全港同一份試卷,例如2009根據2007和2008,2010都是2007和2008,2011參考2008和2010,2012同樣參考2008和2010...如此類推)的考分排序,例如ABC小學2007和2008pre S1平均成績的排序為81,72,71,....,25 最高81分最低25分,ABC小學的學生小明剛剛六月小五呈分試考第一,咁佢就實得81分,今年12月小六呈分試包尾,咁佢就實得25分,出年4月小六第二次呈分試,考第三,咁佢實得71分,咁小明在全港成績次第就以81, 25, 71三個的平均分(59分)來排。

點解第一和第二次呈分比較重要,如上例小明的第一和第二次呈分試的平均分是53分,這個分在全港成績次第排幾多,會通知小明報的兩間自行學校,或者報咗的直資學校,小明靠佢來爭取面試機會,始終成績好的學生,自行便收咗,唔會想淪落到大抽獎,咁第三次呈分對他們相對較次,但是對成績一般的學生來說,三次都咁重要,即是說小明如果自行和直資都失敗,他便要以59分去參加分Band,先來個甲部全港排次第,小明59分排於Band2,可惜小明甲部揀咗三間Band1落空咗,去乙部再本區排次第,幸好這區水平較一般,小明以59分本區落入Band1又抽咗個細林把,最後順利抽中本區Band1頭中學。

當然小三和小六的TSA都會對學校的實際得分作出微調,點玩法就要探吓教育局啲官啦,不過始終pre S1比重較大。

如果唔係咁玩法,間間小學都放吓水,咁點先公平,依家就好似以前考升中試,不過係你地啲師兄師姐代你無乜壓力地去考,所以小明考呈分試如果平均分攞到90分都考到第一嘅話,同小明攞100分考第一係無分別嘅,佢90又好100又好,ABC小學成績排第一這個學生就祇有81分 (根據上例)。

點解今年較多老師估錯邊緣Banding的學生,老實講,老師都是根據今年學生全級排第幾,比較舊年,舉例2008果個全級排60名抽到Band1學校,咁阿小美今年2009全級又係排60咁老師咪話佢都係Band1,但係先前都講咗,2008年係參考2005和2006 pre S1成績,但2009年係參考2007和2008 pre S1成績,如果間小學2007和2008 pre S1成績跌咗,咁小美便有機會係Band2頭,所以marginal要去搏就要自己衡量風險,不要怪晒老師。同一道理,用番同一個例子,明年2010阿小倩全級又係排60名,老師(如果如實告訴學生的話)會參考2009小美的排名和結果,告訴小倩她是Band2頭,咁今次一定無估錯,因為2010和2009都是一樣參考同一組pre S1成績(2007和2008),小倩更加要小心唔好咁搏。

舉例完畢,始終現實是每一次呈分試都是一次性定生死爭取本校全級排名次第,無論子女平時成績幾好都會有閃失機會,所以各科平均,準備充足和心理質素平穩是自己能夠控制的關鍵,咁其餘不受控制的就是依賴前兩屆師兄師姐爭唔爭氣幫你考好啲pre S1中一編班試 啦!

原帖由 greendotdot 於 09-9-12 04:42 發表

唔好意思,我諗你誤解咗,無論學校三次呈分試的試題出得幾深幾淺,每次呈分試的成績都能夠為全級學生排出一個成績次第,教育局根據這小學前兩年的畢業生考pre S1(全港同一份試卷,例如2009根據2007和2008,2010都是2007和2008 ...

雖然我睇唔哂你既文,但都好多謝你既意見。補充一樣嘢,我所講既唔係我憑空想出黎既,係我問教統時,佢地既答案黎。至於係咪佢地既推堂說話,就有待求證啦。

講公開考試成績,都係曾xtim, 沙呂中, 沙崇比較好, 而沙祟有新校舍,公開考試進步好快; 而沙官都問過裡面家長, 如不是精0班, 無人理. 佢既平均成績係幾間來說最差. 而林x謀入過佢web睇過, 近年佢公開考試成績好唔掂, 同以往差了好多.

你地可每間中學入去睇番佢地周年報告便很清楚, 培英, 沙循,沙so都唔錯.

好彩睇到呢個Topic, 解釋咗我心中全區學生點樣排位既疑問---
「例如ABC小學2007和2008pre S1平均成績的排序為81,72,71,....,25 最高81分最低25分,ABC小學的學生小明剛剛六月小五呈分試考第一,咁佢就實得81分,今年12月小六呈分試包尾,咁佢就實得25分,出年4月小六第二次呈分試,考第三,咁佢實得71分,咁小明在全港成績次第就以81, 25, 71三個的平均分(59分)來排。」
Thank you!!

原帖由 greendotdot 於 09-9-12 04:42 發表

唔好意思,我諗你誤解咗,無論學校三次呈分試的試題出得幾深幾淺,每次呈分試的成績都能夠為全級學生排出一個成績次第,教育局根據這小學前兩年的畢業生考pre S1(全港同一份試卷,例如2009根據2007和2008,2010都是2007和2008 ...

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-9-15 01:49 發表
好彩睇到呢個Topic, 解釋咗我心中全區學生點樣排位既疑問---
Thank you!!

祝貴子女升上心儀中學,學有所成之時,唔駛問你地都會 smile forever 啦!

哈哈.....多謝妳先, 希望成妳貴言啦!
不過阿女仲未決定報邊間呀, 佢一時想報Top啲既中學, 一時又話驚跟唔上, 叫佢報阿哥嗰間佢又唔肯, 啲同學叫佢一齊報咩學校, 佢又話跟人地去, 所以我要上嚟睇多啲資料, 然後幫佢慢慢分析再決定囉, 真係大工程!
原帖由 greendotdot 於 09-9-15 02:17 發表

祝貴子女升上心儀中學,學有所成之時,唔駛問你地都會 smile forever 啦!

多謝greendotdot既資料,雖然我都唔係太明白,同埋要消化下,不過十分helpful呀!thx~~~

原帖由 minijelly 於 09-9-17 13:16 發表
多謝greendotdot既資料,雖然我都唔係太明白,同埋要消化下,不過十分helpful呀!thx~~~

不用客氣,其實我要多謝你地咁支持就真,今早先俾人話我隨便亂講廿四,其實,人地幫過我,如果我識嘅,我咪幫番其他需要幫助嘅人,係咁簡單,相信你都會一樣。難得你地家長都咁有禮貌,子女一定品學兼優,揀學校應該不會太難,祝他們升學順利!啲資料都請家長自己求證一吓,希望幫到手!

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 14:35 發表

不用客氣,其實我要多謝你地咁支持就真,今早先俾人話我隨便亂講廿四,其實,人地幫過我,如果我識嘅,我咪幫番其他需要幫助嘅人,係咁簡單,相信你都會一樣。難得你地家長都咁有禮貌,子女一定品學兼優,揀學校應該不會太難,祝他們升學 ...

唔好擺係心度,人地要點講都控制唔到,哈哈...亂UP廿四都UP得咁有紋有路,抵我地咁支持你啦

thanks all mums! the information is very effective.

唉,原來之前牛咪咪係今年年頭問過相同既問題:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1695765&extra=&page=1

結論好似係沙崇同沙循都唔錯。有冇當時有份比意見既媽咪有新意見?

原帖由 greendotdot 於 09-9-17 14:35 發表

不用客氣,其實我要多謝你地咁支持就真,今早先俾人話我隨便亂講廿四,其實,人地幫過我,如果我識嘅,我咪幫番其他需要幫助嘅人,係咁簡單,相信你都會一樣。難得你地家長都咁有禮貌,子女一定品學兼優,揀學校應該不會太難,祝他們升學 ...

係邊度?係邊度有人話你亂嗡廿四?雖然你講既嘢比較長,要有耐性先睇得明;但係言之有物,抵讚!

原帖由 pineapple0983 於 09-9-18 21:21 發表

係邊度?係邊度有人話你亂嗡廿四?雖然你講既嘢比較長,要有耐性先睇得明;但係言之有物,抵讚!

多謝你啦,你都係有心人嚟嘅,你可能有時太爽快直接,但我也睇得出你對人嘅善意,你抵讚就真!大家表達方法不同,殊途同歸,係想大家互相幫助啫!

原帖由 greendotdot 於 09-9-18 22:09 發表

多謝你啦,你都係有心人嚟嘅,你可能有時太爽快直接,但我也睇得出你對人嘅善意,你抵讚就真!大家表達方法不同,殊途同歸,係想大家互相幫助啫! ...

Greendotdot 好多謝你美化我。我係比較燥比較心急既人;有時見倒啲人講極都唔開竅,佢地睇唔倒啲大方向,淨係係啲小問題度糾纏,都幾令人發忟。
唉,網路上乜人都有,係我EQ唔夠,算罷啦。

各位, 一年0既時間真係又過左, 我仲記得上一年都係到15-16緊, 而家小女都入左佢自己鍾意0既中學-沙田培英中學, 開左學已經成個月, 比起小學係辛苦左, 仲訓少左, 因為多左課外活動, 遲左放學, 不過佢都好投入中學生活, 而且沙田中學好多都好好, 只要小朋友投入去讀, 地點都好緊要, 因為中學真係好繁忙, 多10分鍾都係10分,  在此希望新一年D家長都入到間心儀中學啦
‹ 上一主題|下一主題