用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

學校為學生好,根本就唔會鼓勵學生報10科,就算拔尖8科已經夠分啦.

能力好點的學生,當然会考多點科目。第一,考得越多A對拔尖、選科越有把握。第ニ,的而且确很多學生,對很多科目均有興趣,所恨者,時間和制度限制而己。

相反,學生能力不好,你叫他考9科10科,即係害佢。一般學校考8科,差一點的考6,7科,目的就是要讓學生有多點時間準備。

考多考少,都是学校和學生依据利益的最大化而作出的。

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-8-10 17:28 發表
很想知道今屆會考的尖子(6科有30分)的學生中,有多少是來自政府和津中,有多少來自直資。13名10優生中,好像有5人來自直資的。希望能有高人分析:
是直資的教學方法能培養成績好的學生;
還是好的學生大都去直資

如果是前者,則政 ...

直資都系証明左...原材料最重要.....
相同要俾錢既直資....直資名校靠個名就收到全部(好大部分,可能有d有錢有關係既又唔系band1生都入到 )都系band1生, 次d既直資一樣系出盡法寶想收band1生,根本會考既成績同收生質素一定系正比...

原帖由 Reximom 於 09-8-10 18:01 發表

認同, 認同!

多謝... 我仲諗住一甘講, 實俾平機會告,俾支持平等d人插..
其實人一出生, 已經注定唔平等架啦.....唔明整個平機會出來托... 完全睇唔到平機會可以幫到d弱勢社群d咩...只系睇到平機會攪亂檔,...例如:唔俾登廣告請人寫明男性或女性,根本就系浪費僱主同果d唔系僱主心目中要請既性別d人時間及車費...

有能者選校先,點都比抽簽,靠運氣,假公平主義好。

點解能者選校先呢?

在家中,能者係唔係有先吃權呢?

點解能者不是要更包容,更有責任心呢?

呢啲唔止係公平嘅問題,而係人權嘅問題!

原帖由 Reximom 於 09-8-10 18:01 發表
但九華問題更嚴重, 除左原材料差左, d機器又差左 (以前班好有料既鬼佬神父已經所淨無幾), 製造程序又一成不變 (仲當個個學生都係精英咁教), 有咩辦法唔大倒退呀! ...

其實睇出品, 真系無得弄虛作法假...
好多百年老店就系跟唔到世界轉.....成日沈醉系想"舊屎"

原帖由 judy 於 09-8-10 18:22 發表

點解能者選校先呢?

在家中,能者係唔係有先吃權呢?

點解能者不是要更包容,更有責任心呢?

呢啲唔止係公平嘅問題,而係人權嘅問題!

點解唔俾能者選校先呢?
在家中你可以講親情...但如果有極端例子, 要出去賺錢養家既系唔系可以食先走先呢....如果無能力出去賺錢又食得慢既是否要為尊嚴要親人一直甘等呢, 甚至等到全家都無競爭力呢
但唔俾有能者行先一步...學前財爺講:錢從何來???....
講人權唔系自己行唔到, 就夾硬拖住別人卦

原帖由 Reximom 於 09-8-10 18:26 發表

"分類施教"無問題, 問題係有d學校將d大部份資源俾哂d精英, 不理其他人死活, 咁既情況就應該搵搵平機會做野嗱!

而家制度就系唔俾d學校強者愈強,...d學校就梗系將唔合格既原材料當廢品啦....

原帖由 samuel89 於 09-8-10 18:36 發表

點解唔俾能者選校先呢?
在家中你可以講親情...但如果有極端例子, 要出去賺錢養家既系唔系可以食先走先呢....如果無能力出去賺錢又食得慢既是否要為尊嚴要親人一直甘等呢, 甚至等到全家都無競爭力呢
但唔俾 ...

samuel,

我估你唔会明,唔同你講啦!

原帖由 davidmimi 於 09-8-10 17:04 發表
升中派位係4成自行6成派位,點解仲用以前那套看名校呢??名校自行收番來的4成學生,個個都係精英,餘下6成都係講彩數的,隨時派到全部band 1尾回來的.

即使轉做直資,好似DBS or SPCC,雖然收生質素較平均,但始終要俾錢,最 ...

呢位朋友真係好心水清,講出咗依家個big picture,既簡單又清楚,如果我們仍然用「傳統角度」去評價現在的所謂「傳統名校」,當然就會有咁多問題質疑她們是否褪色!試想想,政府多年當學校、老師、學生係白老鼠咁舞,有幾多間傳統名校還能夠保持她們過往的政策、校風、傳統等。

有中學根本唔准學生報9科,咁邊有十優狀元。

個人最欣賞是九龍華仁,真正薪火相傳的傳统名校,華仁教會真係為栽培年青人辦學,窮鬼個仔和有錢佬個仔都一視同仁,深水埗(全港最窮的區)、油蔴地等好多新移民子弟和基層家庭子弟都有機會入去讀(官校King's就話政府政策啫),有人都講依家啲精英補習風氣高漲啦,講得難聽:有錢補習就攞A機會大啲,佢哋無錢補習,九華校風又唔谷死讀書,公開試整體成績當然是比下去,不過,個別成績都有很多好叻。

不過,最近換咗新校長,政策唔知有無變化。

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-8-10 17:28 發表
很想知道今屆會考的尖子(6科有30分)的學生中,有多少是來自政府和津中,有多少來自直資。13名10優生中,好像有5人來自直資的。希望能有高人分析:
是直資的教學方法能培養成績好的學生;
還是好的學生大都去直資

如果是前者,則政 ...

基本上是政府教育政策的問題,Spcc不是轉直資妳女兒本應在貴區最top的津貼學校就讀。妳又知否直資中學(e.g. spcc)拿左政府資助而走去辦 IB 課程(Non NSS curriculum) 是不合理(甚至違規),但如不辦IB 課程,學校營運同資助又從何而來。試想想十數個中六拔尖,就已經無左百幾萬學費,但少左拔尖就會無生意。簡直一場爭名鬥利鬧劇。不過Spcc就算不轉直資都會是一所好學校。

醒目開學勳章

原帖由 cman_li 於 09-8-10 21:47 發表

基本上是政府教育政策的問題,Spcc不是轉直資妳女兒本應在貴區最top的津貼學校就讀。妳又知否直資中學(e.g. spcc)拿左政府資助而走去辦 IB 課程(Non NSS curriculum) 是不合理(甚至違規),但如不辦IB 課程,學校營運同資 ...

我又咁諗,當政府教育政策以平均分配主義作先決條件的情況下,D傳統學校為保水準出品,想盡辦法維持百年聲譽亦無可厚非.

原帖由 慧妮會員 於 09-8-10 22:14 發表

我又咁諗,當政府教育政策以平均分配主義作先決條件的情況下,D傳統學校為保水準出品,想盡辦法維持百年聲譽亦無可厚非.

辦學精神,利己損人。但都不應違規!

原帖由 慧妮會員 於 09-8-7 20:55 發表
hellomickey,

唉!20年前又點同而家看齊呢,當年的中一生,全港學生攞住張升中成績表去找學校,非精英者都不敢考慮入KING'S, 而家又話跟校網,又話.....(不過一二屆的成績又唔可以代表全部嘅) ...

慧妮會員,

完全同意當年真的是靠成績來選校,現在則是自行考入和派位都有,而且派位還佔多數,兩者因沒有直屬小學。

當年考大學更是過五關斬六將—升中試或中三淘汰試、中五會考、高級或高等試。

原帖由 cman_li 於 09-8-10 21:47 發表

基本上是政府教育政策的問題,Spcc不是轉直資妳女兒本應在貴區最top的津貼學校就讀。妳又知否直資中學(e.g. spcc)拿左政府資助而走去辦 IB 課程(Non NSS curriculum) 是不合理(甚至違規),但如不辦IB 課程,學校營運同資 ...

打從政府政策容許津校轉直資,巳經是個鬧劇,不但加深基層和中產學生的矛盾,學校更變成家長的名利場。營辦直資學校,不再叫辦學,係商業社會的一盤生意,好似電盈咁,生意唔好炒人,被市民鬧無社會責任,咁唔炒人蝕到入肉,又被股東鬧管理不善;營商之道,唔怪得佢用方法搶客。如果違規?違法?我唔清楚,唔敢評論。就算津校,唔夠學生咪被教育局陰乾,殺校,都想盡方法求存啦。

不過咁多間直資,個人最欣賞還是SPCC。

當年King's boy絕大部份家景貧寒,警察家庭可能是比較好,有啲學生窮到你唔信。現時學生都比其他名校草根,其實都是一件好事,始终都要比一個良好學習機會低下楷層和新移民家庭

絕對同意,相信大部份的他們較懂珍惜和成熟,知道自己的環境和他人不同。

原帖由 Reximom 於 09-8-10 17:20 發表

依, minicat/davidmimi, 你又蒲頭嗱!

比起英皇, 你個間九龍華仁近年d成績後退得仲慘烈, 人地英皇去年6科14分都有67%, 算係咁啦,
但九華最後敢公佈個年6科14分得56%, 之後學校報告就再連提都唔敢提, 唔知今年考 ...

請針對事。其實每個人都有自己的喜好,就算那間學校可能有些地方不夠全面或不足,都不會影響對它有情意結的fans,再者學校的成績也不能於一朝一夕去改變。
退一步海闊天空。:D

原帖由 samuel89 於 09-8-10 18:36 發表

點解唔俾能者選校先呢?
但唔俾 ...

點解能者選校先呢?
都係其中一個方法,排隊、抽簽又是另一個選擇,平庸人話抽簽公平啲,叻仔咪話「能者居之」至公道,政府多年來咪將呢樣嘢改來改去!

如果你們認同子女能夠有快樂的校園生活,對子女將來成長、處世,會有深遠影響。咁係咪首選要揀間最適合子女自己嘅,並不是公認最Top最Best的學校呀?如果人人都咁諗去揀,就算用能者選校先的方法,結果出來,我絕對不相信,啲精英尖子會全部揀晒名校讀囉,咁精英教育咪係未必個個都接受。

我覺得學習環境,唔係咁樣「非黑即白」,有很多微妙變化在其中,好似新界很多屋邨學校都不乏尖子,同非尖子同學一樣相處愉快,有另一種互動的化學作用,成績好的學生教吓同學,都唔算拖累他發展,尖子都未必十全十美,人與人之間相處,可以互相幫助、互補不足,你們所謂「分類施教」,祇不過用學業成績分類,子女學習係全方位,待人處世、包容、樂助、正義感、承擔、誠信、關心等等,都不能在學業成績上反影,點算分類施教。

「古之欲明明德於天下者,先治其國。欲治其國者,先齊其家。欲齊其家者,先修其身。欲修其身者,先正其心。」

家裏父母年邁,甚至家人有病,無能力生產,都並不是我們的負累,一家人須要互相尊重包容,請不要舉例一些刻薄的例子,會教壞子女。

呢個topic 好多野學呀.
‹ 上一主題|下一主題