用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位

原帖由 khmama 於 09-8-8 12:02 發表
根據英皇既學校報告, 上年考生188人而中六收生123個, 6科14分佔67%. 都唔算好差, 第一階段有位剩唔出奇.  ... 能夠keep到67%已經唔錯. 名校其實唔止睇成績, 仲有環境, 老師教得好唔好等等, 但讀書係要小朋友努力, 唔係入咗名校就會變狀元. 如果有人可以報下英皇top既考生成績就會有個公道o的既評價.

今日參加課外活動見到一個英皇生,佢六科30分滿分,計九科就42分,人品、禮貌一流。

原帖由 畢學武 於 09-8-9 00:08 發表
振英哥一定是叻仔,不過當年升中六應該是King's 仔的首選,振英哥71年中五畢業74年理工高級文憑畢業,King's 76年金禧紀念有人見過佢,佢1977年布裏斯托理工學院 畢業,佢應該衹是讀了一年top-up degree,而布裏斯托理工學 ...

我又咁估,話就話可以申請警察福利助學金交學費啫,但係當年要用英鎊自己俾生活費(港紙十萬八萬一年),振英哥話過他求學時生活都算艱苦,在英國有無去酒樓做part-time幫補吓就唔知啦(犯法),不過當年在HK Poly讀完張Higher Dip去英國的Poly讀一年就攞個first degree,去University就要讀兩年,大家都攞first degree,但振英哥早一年畢業,慳一年錢,又早人一年揾工揾錢,年資又多咗,佢讀果科咁專業,經驗好重要,佢咁叻仔,條數相信佢會係咁計。如果你講果間係Bristol Polytechnic,當年都唔算差。

呢個有可能,振英哥和劉山青71年5B班畢業,即是中四考全級四十至八十,算中上。中五入HKPoly HD都不容易,當年Surveying 好似得Poly有開,HD畢業加考試加經驗已經可做Charter Surveyer,好多Poly畢業生留學都是過吓瘾、還心願,振英哥去英國之前好可能已經考晒試,以振英哥咁叻仔及咁識走位,完全有可能,不過King's仔當年首選一定是中六,跟住HKU Medic,有一班中六叫6M,M for Medicine。
我始終比較尊敬山青和71年中七畢業的陳毓祥,雖然兩個都是儍仔。
當年King's boy絕大部份家景貧寒,警察家庭可能是比較好,有啲學生窮到你唔信。現時學生都比其他名校草根,其實都是一件好事,始终都要比一個良好學習機會低下楷層和新移民家庭。
原帖由 greendotdot 於 09-8-9 14:10 發表

我又咁估,話就話可以申請警察福利助學金交學費啫,但係當年要用英鎊自己俾生活費(港紙十萬八萬一年),振英哥話過他求學時生活都算艱苦,在英國有無去酒樓做part-time幫補吓就唔知啦(犯法),不過當年在HK Poly讀完張Higher ...

原帖由 畢學武 於 09-8-9 18:34 發表
呢個有可能,振英哥和劉山青71年5B班畢業,即是中四考全級四十至八十,算中上。中五入HKPoly HD都不容易,當年Surveying 好似得Poly有開,HD畢業加考試加經驗已經可做Charter Surveyer,好多Poly畢業生留學都是過吓瘾、還 ...

咁講估計你也是當年的King's仔罷,難得聽到有人都咁體裇啲需要幫助的人,不愧是香港七八十年代受教育的中堅份子,對社會有承擔。新一代被寵壞了,父母太溺愛,又抵受唔住太多物質引誘,加埋個福利社會,價值觀變晒質...

其實有啲人唔鍾意振英哥,都怪佢個八萬五死橋,累到幾多中產雞毛鴨血,緊係誓神劈願駡佢,但我就估老董好心做壞事,身為船王長子都想幫香港社會做啲嘢,抄新加坡果套過嚟,讓人人有屋住,咁振英哥的意見咪對號入座囉,點知個figure計錯咗數,好似美國佬依家印銀紙咁,又唔用漸盡式慢慢加上去試吓,皆因為老董更唔信任啲公務員,落得如此收場。相比之下,老董對社會係有心無力,對下屬有情義,曾Sir就想做好自己份工,取悅其上師多過服務市民,對下屬更...

如果現在由我揀,兩害選其輕,我都會在曾xx、唐xx、梁xx、甚至xxx娥之中楝果個King's仔。

原帖由 慧妮會員 於 09-8-8 21:51 發表

greendotdot,

想請問:聽聞當年係由於BPS冇理科而令KING'S男校收女生此說是否屬實?

幾十年前係由於BPS冇senior laboratory 而令教育署規定KING'S收BPS女生讀預科,BPS有senior laboratory 之後都無減到而變成4班中六及收女生(方敏生是其中一個)

原來如此,
方敏生讀文科,係小有的有米學生。

原帖由 cman_li 於 09-8-10 00:17 發表

幾十年前係由於BPS冇senior laboratory 而令教育署規定KING'S收BPS女生讀預科,BPS有senior laboratory 之後都無減到而變成4班中六及收女生(方敏生是其中一個)

原帖由 畢學武 於 09-8-10 11:53 發表
原來如此,
方敏生讀文科,係小有的有米學生。

相信當年king's舊生....好多而家已經系香港既中產,甚至系精英.....但呢個神話,唔知而家會否變質...甚至開始破滅呢...

原帖由 samuel89 於 09-8-10 14:02 發表

相信當年king's舊生....好多而家已經系香港既中產,甚至系精英.....但呢個神話,唔知而家會否變質...甚至開始破滅呢...

其實係DxS同Spxx被國際學校搶走班大商家及富豪客仔、才會有機會比所謂中產及公務員客仔報讀。港華同king's無轉直資就唯有為副選。

始終傳統名校的名字是薪火相傳,只要入讀的學生繼續努力就得。

原帖由 cman_li 於 09-8-10 14:20 發表

其實係DxS同Spxx被國際學校搶走班大商家及富豪客仔、才會有機會比所謂中產及公務員客仔報讀。港華同king's無轉直資就唯有為副選。

始終傳統名校的名字是薪火相傳,只要入讀的學生繼續努力就得。 ...

呢句好正:loveliness:

相信啲人唔喜歡振英哥是看不出他想什麼,說得好聽是深藏不露,不好聽是深沉。冇人知他做過什麼事這麽得阿爺信任。

有人分析過近年QC成绩相對地保持,KC下跌是因為灣仔和東區樓价比西區高,所以西區比較多新移民家庭,而且男校多,中產家庭多數會選有中、小學的學校,因為較有揸嗱,在教署政策下,KC收新生質素自然比較低。不知是否如此。

另外有人說:拯救下跌名校成績最好方法是回復升中試和取消分區派位制度。這個我是贊成的,但不是為了拯救名校,而是升中試比較公平。

看見每年啲入爭入所謂頂级名校,用會考及A-level成績去衡量,這祇會令這些學校盡收天下兵器,製做明星效應。愚見是祇要學習環境好和成績合理就可以了。

原帖由 greendotdot 於 09-8-9 22:58 發表

咁講估計你也是當年的King's仔罷,難得聽到有人都咁體裇啲需要幫助的人,不愧是香港七八十年代受教育的中堅份子,對社會有承擔。新一代被寵壞了,父母太溺愛,又抵受唔住太多物質引誘,加埋個福利社會,價值觀變晒質...

其實有 ...

可能你年紀小,唔知到以前政府資助中學學位不足,要用升中試來決定一部份學生不能享受資助中學教育,這是升中試最不好的地方,但現在人人有書讀,情況完全唔同。有能者選校先,點都比抽簽,靠運氣,假公平主義好。

原帖由 Reximom 於 09-8-10 16:10 發表

第樣唔知, 不過支持復辟升中 試呢樣就一定係愚見嗱, 除非自己係經營d mug mug 補習社, mug mug 補習天王, 個班友!

原帖由 畢學武 於 09-8-10 16:38 發表
可能你年紀小,唔知到以前政府資助中學學位不足,要用升中試來決定一部份學生不能享受資助中學教育,這是升中試最不好的地方,但現在人人有書讀,情況完全唔同。有能者選校先,點都比抽簽,靠運氣,假公平主義好。

...

其實而家既定升中方法都叫做出公平...起碼自行有2次機會俾家長全港中學任揀....問題系大抽獎點解要分校網... 可能分校網都系支持樓價既一個主要因素啦....

Totally Agreed

原帖由 cman_li 於 09-8-10 14:20 發表

始終傳統名校的名字是薪火相傳,只要入讀的學生繼續努力就得。 ...

升中派位係4成自行6成派位,點解仲用以前那套看名校呢??名校自行收番來的4成學生,個個都係精英,餘下6成都係講彩數的,隨時派到全部band 1尾回來的.

即使轉做直資,好似DBS or SPCC,雖然收生質素較平均,但始終要俾錢,最TOP一班尖子都俾QC, KINGS收左, 可能有人唔贊成,但10個尖子,起碼7個揀免費的.

我想講,現在的制度,係無學校可以收足全部尖子,津校就要收部分豬頭骨,直資就收唔到最TOP那班.

我認為KINGS仍是名校,學校為學生好,根本就唔會鼓勵學生報10科,就算拔尖8科已經夠分啦.

原帖由 davidmimi 於 09-8-10 17:04 發表
升中派位係4成自行6成派位,點解仲用以前那套看名校呢??名校自行收番來的4成學生,個個都係精英,餘下6成都係講彩數的,隨時派到全部band 1尾回來的.

即使轉做直資,好似DBS or SPCC,雖然收生質素較平均,但始終要俾錢,最 ...

其實名校全收band 1頭學生有什麼問題呢
點解要用4成自行6成派位呢個制度去攪混band 1學生....如果話驚標籤效應, 根本分3個banding ..本身已經系標籤啦... :(

原帖由 Reximom 於 09-8-10 17:20 發表

, minicat/davidmimi, 你又蒲頭嗱!

比起
英皇, 你個間九龍華仁近年d成績後退得仲慘烈, 人地英皇去年614分都有67%, 算係咁啦,
九華最後敢公佈個年614分得56%, 之後學校報告就再連提都唔敢提, 唔知今年考成點呢, 可唔可以谷底反彈呢?

英皇, 九龍華仁近年d成績後退,其實証明左一個簡單原理....原材料有偏差, 任你間工廠製造程序幾嚴謹, 出來既製成品點都會有"次貨",......
所以我一直都贊成"分類施教" , 反對"有教無類".....有能力及時能力相若既學生聚合一齊精英教育, 有何不可 能力同資質系個天賦與既, 唔系靠父母有錢有關系才能入讀名校,點解要怕標籤效應呢