用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
樓主: samuel89
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-8-8 13:21 發表

請問d資料邊度睇...我上king's網頁都搵唔到....連會考成績都無公布....

每間學校既周年報告, 等如學校既成績表, 入面會講會考成績, 入大學比例, 甚至中一學前測驗成績等等, 比埋個link你慢慢睇.
http://www.kings.edu.hk/pages/report.htm

原帖由 khmama 於 09-8-8 13:29 發表

每間學校既周年報告, 等如學校既成績表, 入面會講會考成績, 入大學比例, 甚至中一學前測驗成績等等, 比埋個link你慢慢睇.
http://www.kings.edu.hk/pages/report.htm ...

多謝晒:loveliness: 原來放在學校既周年報告內...

錯,係四十幾年前既事

原帖由 慧妮會員 於 09-8-8 13:11 發表

冇錯,係近年既事

醒目開學勳章

原帖由 畢學武 於 09-8-8 13:49 發表
錯,係四十幾年前既事

係,多謝你指正,我都係聽我同事講(佢讀KING'S)近年收咗女生以為係近年的事添.

振英哥英皇中五畢業,未有在英皇讀中六,不知他是自己唔讀還是學校唔收,我想是後者,他的同學劉山青就叻仔。當時中六應該還容易入,中三科九分就得。A=1 B=2 C=3

原帖由 nicholasmom 於 09-8-6 13:26 發表

梁振英母校

原帖由 畢學武 於 09-8-8 13:58 發表
振英哥英皇中五畢業,未有在英皇讀中六,不知他是自己唔讀還是學校唔收,我想是後者,他的同學劉山青就叻仔。當時中六應該還容易入,中三科九分就得。A=1 B=2 C=3

...

唔會卦....英皇唔收振英哥讀中六....

梁於英皇書院中五畢業,1974年獲香港理工學院建築測量系高級文憑,及後赴英國布里斯托理工學院進修,獲估價及地產管理學位

原帖由 samuel89 於 09-8-8 14:05 發表

唔會卦....英皇唔收振英哥讀中六....

原帖由 畢學武 於 09-8-8 14:13 發表
梁於英皇書院中五畢業,1974年獲香港理工學院建築測量系高級文憑,及後赴英國布里斯托理工學院進修,獲估價及地產管理學位

哦....甘情況...梁絕對唔系"尖子'....不過肯定系"叻仔"..

英皇由六十年代以經有四班中六,八十年代中五由四班加到五班。英皇女生好吃香的。
原帖由 khmama 於 09-8-8 13:16 發表

唔出奇呀, o的名校女生自己學校收唔晒咪入去讀囉. 再睇真o的佢個報告, 原校直升上中六既學生佔中六學位既大約92%, 即110人, 相等於中五生既58.5%. 即係有部分夠分(佔67%)既同學冇原校升讀. 而中六升中七就唔見咗25 ...

原帖由 samuel89 於 09-8-6 00:00 發表
英皇今年無10優狀元...
第一日中六收生後竟還有4個文科學位收唔夠生
http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_vacancy_table

請問是否意味英皇傳統名校地位已經褪色..... ...

不知此校近年會考成績和 WYK, SPC & SSC 比較如何?

King's 成績一向比SPC, SSC好,近年應該都係,WYK唔知。
King's 學生多年來和其他學校一樣,有人係King,有人係屎。

原帖由 elbar 於 09-8-8 17:49 發表

不知此校近年會考成績和 WYK, SPC & SSC 比較如下

原帖由 畢學武 於 09-8-8 18:22 發表
King's 成績一向比SPC, SSC好,近年應該都係,WYK唔知。
King's 學生多年來和其他學校一樣,有人係King,有人係屎。

相信好多人都唔信, 你有無數據支持呢...

原帖由 samuel89 於 09-8-8 14:29 發表

哦....甘情況...梁絕對唔系"尖子'....不過肯定系"叻仔"..

振英哥的父親是警察,做咗36年,守過港督府,當年好多警察家庭,就算做散仔,家境唔太好,啲子女都排住隊去英國升學,因為祇要夠年資,可以申請警察福利助學金,重好過一般公務員申請果種,一年重有張免費來回機票返香港探親,咁俾你揀你會唔會留低係香港被填鴨!

振英哥係叻就肯定啦,不過唔怕得罪,幫子女改名有時真係好緊要,如果個名跟住自己一世,就要求神拜佛成世都唔好改朝換代.....攪吓笑啫,有怪莫怪。

英雄莫問出處,睇吓馬時亨咁,HKU third-class honours畢業,但他成功建立人際網絡的能力,唔係所謂尖子能夠做得咁成功。個人認為讀書叻唔等於處世都叻

原帖由 畢學武 於 09-8-8 18:22 發表

我就記得30幾年前,King's (英皇) 和 Queen's (皇仁)  齊名,確是風頭一時無兩, 當年他們的畢業生入去HKU,情況就如今日的軒小上午和下午校入皇仁咁,現在好多資深醫生唔少都是由King's 入HKU醫學院畢業。當年King's 收過F6女仔添。

不過世事如棋,今天的Queen's 仍然紅極一時,但今天的King's 就今非昔比,情況和九龍區的伊利沙伯中學如出一轍,當年的QE都是多少讀書叻的學生首選!

醒目開學勳章

原帖由 greendotdot 於 09-8-8 21:35 發表

我就記得30幾年前,King's (英皇) 和 Queen's (皇仁)  齊名,確是風頭一時無兩, 當年他們的畢業生入去HKU,情況就如今日的軒小上午和下午校入皇仁咁,現在好多資深醫生唔少都是由King's 入HKU醫學院畢業。當年King's 收過F6 ...

greendotdot,

想請問:聽聞當年係由於BPS冇理科而令KING'S男校收女生此說是否屬實?

原帖由 慧妮會員 於 09-8-8 21:51 發表

greendotdot,

想請問:聽聞當年係由於BPS冇理科而令KING'S男校收女生此說是否屬實?

我記得當年BPS中五都有理科喎,中六我就唔肯定,但King's收F6女生都唔一定收來自官校啩,當年都有天主教男中學F6收女生啦,天主教會都可以突破,證明香港上一代人的成功並非僥倖,勤力捱得苦仲要識變通。

不過你好像暗示緊政府現在的某些政策....聽講有啲官小一定要收一些無學校肯收的新移民子弟插班。啲官中又要收番大部分官小的畢業學生,咁樣唔知對官校的整體成績...

數據就冇,SPC,SSC都冇公佈成績,KC最少都公佈統計數字,幾年前甚至每科成績公佈。
KC成績差了是肯定的,不過每年都有多人拔尖是事實。
原帖由 samuel89 於 09-8-8 18:44 發表

相信好多人都唔或信, 你有無數據支持呢...

四十幾年前唔知,三十幾年前BPS中六一定有理科,當年因KC理科出名,中六有不少女名校理科(由其是BIO)的TOP GIRL轉來。
我見過Ying Wa, St Stephen Girl有女校男生添。
KC一直不是最TOP的學校,甚麼港大附屬中學我覺得是誤傳(可能是KC在HKU對面),成績一定比QC差,當年是,現在都是,其實所有官校整體成績都差了,QC都係,不過慶幸KC學生未有人因非禮、偷竊、吸毒被拉。

原帖由 greendotdot 於 09-8-8 22:43 發表

我記得當年BPS中五都有理科喎,中六我就唔肯定,但King's收F6女生都唔一定收來自官校啩,當年都有天主教男中學F6收女生啦,天主教會都可以突破,證明香港上一代人的成功並非僥倖,勤力捱得苦仲要識變通。

不過你好像暗示緊政 ...

其實以上提過的名校都有出產0分生.

振英哥一定是叻仔,不過當年升中六應該是King's 仔的首選,振英哥71年中五畢業74年理工高級文憑畢業,King's 76年金禧紀念有人見過佢,佢1977年布裏斯托理工學院 畢業,佢應該衹是讀了一年top-up degree,而布裏斯托理工學院 亦不是甚麼名校。

原帖由 greendotdot 於 09-8-8 21:11 發表

振英哥的父親是警察,做咗36年,守過港督府,當年好多警察家庭,就算做散仔,家境唔太好,啲子女都排住隊去英國升學,因為祇要夠年資,可以申請警察福利助學金,重好過一般公務員申請果種,一年重有張免費來回機票返香港探親,咁俾你揀你 ...
‹ 上一主題|下一主題