用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學選校天書
go

中學選校天書 [複製鏈接]

請問坊間有沒有升中指南或天書等供家長參考呢?
   0    0    0    0

留意明報, 年年都出一本, 不論升幼稚園, 升小學, 升中學, 到時到候一定出本不同升學書及講座給家長看的.

原帖由 daphnemama 於 09-8-3 21:17 發表
留意明報, 年年都出一本, 不論升幼稚園, 升小學, 升中學, 到時到候一定出本不同升學書及講座給家長看的.

查實所刊載的都是基本資料,好過冇啦!

同意, 果d天書都只係提供一般參考資料.
其實最好都係去你心儀的中學實地觀察, 例如午飯及放學時間都去睇多幾次, 同埋多d上學校網,睇佢最update 的資料,又睇吓 佢學校出果d通告等等...

謝謝各位指教。
不知星島日報是否也有派發類似的天書呢?大約在何時?除學校的成績外,我也想了解各中學的課外活動等資料, 如體育及音樂等表現, 除上各學校網逐一查看外,不知那裏可以一次過找到呢?

原帖由 Queen4 於 09-8-4 15:17 發表
謝謝各位指教。
不知星島日報是否也有派發類似的天書呢?大約在何時?除學校的成績外,我也想了解各中學的課外活動等資料, 如體育及音樂等表現, 除上各學校網逐一查看外,不知那裏可以一次過找到呢? ...

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/ 幾好架....
揀左你想睇既中學仲有該中學自己本身份網址,電話地圖..

原帖由 Queen4 於 09-8-4 15:17 發表
謝謝各位指教。
不知星島日報是否也有派發類似的天書呢?大約在何時?除學校的成績外,我也想了解各中學的課外活動等資料, 如體育及音樂等表現, 除上各學校網逐一查看外,不知那裏可以一次過找到呢? ...

那些資料全都在"中學概覽"找到,仲分o西區添。鍾意邊間就睇邊間,資料齊全,如要進一步資料,更可直接click入相關學校的網頁查看,例如上一學年的學校報告(Annual School Report),便可了解該校的會考及高考成績入U率等等,相當方便,故無須在坊間刻意找尋甚麼天書。

醒目開學勳章

原帖由 KWOKTT 於 09-8-4 10:18 發表
同意, 果d天書都只係提供一般參考資料.
其實最好都係去你心儀的中學實地觀察, 例如午飯及放學時間都去睇多幾次, 同埋多d上學校網,睇佢最update 的資料,又睇吓 佢學校出果d通告等等... ...

講得冇錯,實地觀察可以見到真實的一面.

don't buy ming pao

Anything wrong with MingPao's information?

原帖由 Queen4 於 09-8-7 13:51 發表
Anything wrong with MingPao's information?

I think it doesn't mean anything wrong, it means nothing be useful maybe!

回覆 2# Queen4 的文章

不用買天書,上BK知道的資料更多更深入!

我曾購買升一搜獵攻略,除了八十題問題及一些信函的格式外,它能為你評改Profile。

如你要多些學校資枓及評價,一定是在討論區的資料為準。
‹ 上一主題|下一主題