用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣可以令小朋友唔怕講普通話?
go

怎樣可以令小朋友唔怕講普通話?

小兒很喜歡講英文, 但普通話就唔肯講及沒有自信, 可能我曾經取笑過他講普通話唔正, 請問你們有咩好方法令他喜歡講普通話? (小兒今年9月會升P.1, 及學校會用普通話教中文, 所以我真的很煩惱呢!) 謝謝!

原帖由 wynma 於 09-8-3 18:28 發表
小兒很喜歡講英文, 但普通話就唔肯講及沒有自信, 可能我曾經取笑過他講普通話唔正, 請問你們有咩好方法令他喜歡講普通話? (小兒今年9月會升P.1, 及學校會用普通話教中文, 所以我真的很煩惱呢!) 謝謝! ...

don't be worry,同學講佢就講架la or  try 普通話書法班啦,一舉兩得又冇咁刻意.
無知是福

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-3 19:56 發表
我個仔話:「我又唔係大陸人,做咩要講普通話?」我地響屋企從來無講過呢D野,唔知佢點解會咁諗,不過九月升小一係普教中,希望可以「焗」佢多D講。

...

應該唔怕,因為都會有很多同學 d 普通話,會講得好普通。反而我覺得留意下 d 普通話老師講得是否標準,因為有位舊幼稚園同學個間小學,佢來自內地加上普通話超級好聽,佢話 d 老師 d 普通話講得唔標準。

咁就慘喇! 老師都講得唔標準, 又點會教得好D小朋友呢!

原帖由 happyvalley 於 09-8-3 20:24 發表

應該唔怕,因為都會有很多同學 d 普通話,會講得好普通。反而我覺得留意下 d 普通話老師講得是否標準,因為有位舊幼稚園同學個間小學,佢來自內地加上普通話超級好聽,佢話 d 老師 d 普通話講得唔標準。 ...

原帖由 wynma 於 09-8-3 20:38 發表
咁就慘喇! 老師都講得唔標準, 又點會教得好D小朋友呢!

所以個間小學咪再無用普通話教中文,用返廣東話。

對於小一加上唔適普通話的小朋友,一入學又要中文數學,英文,普通話的中國語文,會聽唔明老師講書。

唔會.因小朋友適應能力很强.普通話差可以聽多啲普通話CD。很有用架!

原帖由 abc... 於 09-8-4 15:16 發表
唔會.因小朋友適應能力很强.普通話差可以聽多啲普通話CD。很有用架!

如果學校有支援都幾好。

我仔最初由唔識聽講, 到而家 (升小三)可以聽講都可以, 所以唔怕, d小朋友適應力好強架, 放心wor.

原帖由 smallmama 於 09-8-5 15:39 發表
我仔最初由唔識聽講, 到而家 (升小三)可以聽講都可以, 所以唔怕, d小朋友適應力好強架, 放心wor.

家長有冇日夜支援,呢樣好重要。

我就係怕仔仔會聽唔明老師講咩囉!咁會連累佢D中文都會差D架!

原帖由 happyvalley 於 09-8-4 11:36 發表

所以個間小學咪再無用普通話教中文,用返廣東話。

對於小一加上唔適普通話的小朋友,一入學又要中文數學,英文,普通話的中國語文,會聽唔明老師講書。 ...

原帖由 wynma 於 09-8-5 23:18 發表
我就係怕仔仔會聽唔明老師講咩囉!咁會連累佢D中文都會差D架!

我都係咁唸。

唔洗怕WOR小師弟, 學習環境, 係會令小朋友改變, 放心LA

原帖由 wynma 於 09-8-5 23:18 發表

Hi gordon,

點解你會叫我做小師弟ge?

原帖由 gordon 於 09-8-6 10:07 發表
唔洗怕WOR小師弟, 學習環境, 係會令小朋友改變, 放心LA

wynma,

pls check PM

原帖由 wynma 於 09-8-6 23:15 發表
Hi gordon,

點解你會叫我做小師弟ge?

點樣唔怕講普通話 ?? 我就覺得最好請個1對1既專教普通話老師, 等佢一定要開口講, 無得閃....嘻嘻 !

看dvd 普通話"喜洋洋"

如果學校有語言環境配合......就應該唔需太擔心.   
我小朋友上年升小一,  英文(一般,K2-3 係出面都上過好多堂, 但都唔願講),普通話(只係幼稚園唱下D兒歌, 沒有係出面上堂).  上年返小一時初初.... 佢真係聽唔明老師講咩, 但過左半個學期..... 見佢同老師講普通話...跟住我問佢點解你唔同我講普通話ga , 佢即刻話你都唔識咪唔同我講lor .... 依家講 英文+普通話 都有進步!

原帖由 kiukiudaddy 於 09-8-3 19:56 發表
我個仔話:「我又唔係大陸人,做咩要講普通話?」我地響屋企從來無講過呢D野,唔知佢點解會咁諗,不過九月升小一係普教中,希望可以「焗」佢多D講。

...

回覆 1# wynma 的文章

小朋友說普通話當然是件好事,作爲家長的,應該鼓勵他說,其實,你孩子這麼小,應該把拼音掌握好,不然很難學會普通話的。加上,雖然很多老師都會說普通話,但是他們說的真的不一定標准的,普通話的標準,是包掛很多方面的,例如:輕聲 兒化音……
因為本人是做私人補習的。