用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

原帖由 atta 於 09-9-26 01:20 發表
HELLO!!!原來我MISS左呢PART TIM.
大家好嗎?

喂, 你又搬咩, 我個仔話下個月7號開始, 你個仔唔搭校車喎.

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-28 21:27 發表

喂, 你又搬咩, 我個仔話下個月7號開始, 你個仔唔搭校車喎.

係呀.我搬呀.你上返FACEBOOK搵我啦.
你就知點解喇...你個仔話你知我搬.有無話你知我有一日LUNCH返去寵壞你同YUYUNG個仔呀.哈哈!!!!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

真係好快喎

原帖由 atta 於 09-9-30 00:01 發表

係呀.我搬呀.你上返FACEBOOK搵我啦.
你就知點解喇...你個仔話你知我搬.有無話你知我有一日LUNCH返去寵壞你同YUYUNG個仔呀.哈哈!!!!
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

我想問下各位, 如果在默書果日請假, 咁會唔會補默架?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

唔需要補默,如果呢個學期你只係默咗4次書的話就照除翻4次的平均分,所以默書請病假係冇影響的。

唔該你呀

原帖由 kc 於 09-10-4 07:57 發表
唔需要補默,如果呢個學期你只係默咗4次書的話就照除翻4次的平均分,所以默書請病假係冇影響的。

各位家長:

阿女班今日派左測驗範圍,似乎都考幾多.

大家知唔知中文科圖書赤腳國王考D咩?那本圖書好似都未曾派過回家.點算?

d範圍都係咁上下遮, 同小一時差不多, 果本中文圖書, 我估就黎派架喇, 多數讀下佢地做果d工作紙, 讀下d詞語咁, 一齊努力

原帖由 Lauyl 於 09-10-7 23:30 發表
各位家長:

阿女班今日派左測驗範圍,似乎都考幾多.

大家知唔知中文科圖書赤腳國王考D咩?那本圖書好似都未曾派過回家.點算?

原帖由 YuYung 於 09-10-8 18:01 發表
d範圍都係咁上下遮, 同小一時差不多, 果本中文圖書, 我估就黎派架喇, 多數讀下佢地做果d工作紙, 讀下d詞語咁, 一齊努力

範圍都確係差不多, 不過 d 工作紙就好似多左, 內容又多左.

今個星期又無時間溫書喇, 阿囝要做視藝功課, 有排畫呀,
下個星期一定要開始溫書喇

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-10-8 22:15 發表

範圍都確係差不多, 不過 d 工作紙就好似多左, 內容又多左.

今年D英文默書都深架 , 明明做 POSTMAN , policeman ,
都唔用, 用D深字, 未學行, 先學走, 有時睇見佢成日做功課,
溫書, 都覺得佢辛苦 , 但你唔溫唔得....... ,

唯有叫佢加油啦.....

原帖由 wing1128 於 09-10-12 11:07 發表
今年D英文默書都深架 , 明明做 POSTMAN , policeman ,
都唔用, 用D深字, 未學行, 先學走, 有時睇見佢成日做功課,
溫書, 都覺得佢辛苦 , 但你唔溫唔得....... ,

唯有叫佢加油啦..... ...

咪就係囉, 仔仔補英文嗰樹都話佢哋 d 英文字深, 仲有呀, 又冇特登教 present tense, 今日份功課又冇啦啦要做.

極之認同,我老公成日都好不滿,佢話唔見得教左好多野,但測驗考試又好深,分明係靠家長。我地夫婦都返工,真係好辛苦,抽唔到時間教佢。
我同老公成日都7,8點先返屋企,今年唯有叫佢留在九龍返補習班做功課,爸爸放工才接她,於是每晚都成八時許,九時才吃飯。但佢好似捱唔住,好辛苦。(上年因為我大肚,同事體恤,我才可每天接佢放學,回家教佢做功課。)
我同老公想下年小三幫佢轉校,但心大心細。最大原因係我地住粉嶺,想返沙田,大埔上學,唔想佢舟車勞頓。但培正係名校,好難入,唔捨得放棄。

原帖由 lokyau 於 09-10-14 19:50 發表
極之認同,我老公成日都好不滿,佢話唔見得教左好多野,但測驗考試又好深,分明係靠家長。我地夫婦都返工,真係好辛苦,抽唔到時間教佢。
我同老公成日都7,8點先返屋企,今年唯有叫佢留在九龍返補習班做功課,爸爸放工才接她, ...

我都覺得測驗和考試較深,但又另一方面,功課和默書量比其他學校較少,平日都算輕鬆, 最忙都是測驗考試前兩星期。

我都好有同感, (中,數,常,期他OK都可應付) BUT 英文,
成日用故事書, 成日比晒D功課家長教, (所以培正教英文好易) , 家長自己教, 唔合格 , 你自己想 , SO 培正家長 ,
1) 請補習 教英文 ,
2) 自己頂
3) 唔合格 (靠學校)

BUT  ~ 1) & 2)  (都係唔合理的)
苦了(家長 & 學生) , 但可以點  ???  

原帖由 lokyau 於 09-10-14 19:50 發表
我同老公成日都7,8點先返屋企,今年唯有叫佢留在九龍返補習班做功課,爸爸放工才接她, ...

真係幾嬲,依家有present tense的工作紙,我問我個女,佢話老師冇乜教,佢唔知係乜。但有d同學根本已識,所以老師就教得好快。我女兒不嬲上學好專心,只是錯在阿媽冇預早教定佢,所以就學唔識。如果學校有英文教科書,我都可以睇住個範圍,拎教科書教定佢。依家唯有買街外練習教佢。

買補充比佢地做都無用啦.有時間先得架.
我而家兩公婆都無時間教.想佢返補習班但如果日日返就要放棄游校隊.亞仔當然唔想啦.但係我又無時間教.真係慘!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

原帖由 atta 於 09-10-16 00:06 發表
我而家兩公婆都無時間教.想佢返補習班但如果日日返就要放棄游校隊.亞仔當然唔想啦.但係我又無時間教.真係慘! ...

我都係靠星期六, 日先可以做 extra exercise, 平時仔仔返到屋企都 4.半, 一星期一日補普通話, 一日補英文, 做完功課等我返屋企 check 埋又夠鐘食飯, 之後已經要沖涼瞓覺......忙忙碌碌又一日. 所以 d 默書呀, 背金句呀, book report 呀, 全部星期六, 日做......超忙. 萬一我星期六, 日要返工仲 c, 靠佢 daddy 真係

今日放學時見到你家姐, 仲以為係你, 差dd就"打"左招呼, 好彩隻手收得快先無嚇親你家姐, 真係一額汗呀...
我地都係呀, 補習班多數在星期六, 因為阿囝做功課進度慢, 1-5跟本無時間, 依家d小學生真係辛苦

原帖由 atta 於 09-10-16 00:06 發表
我而家兩公婆都無時間教.想佢返補習班但如果日日返就要放棄游校隊.亞仔當然唔想啦.但係我又無時間教.真係慘! ...

小二其實真係算幾輕鬆架喇,我大仔今年小五真係突然多咗好多功課,還有樣樣都好似要返黎等家長教咁嘅,我都唔明d細路點解一日要返咁多個鐘頭學,但又唔係學晒返黎喎,放咗學要靠補習先真係學返考試測驗d嘢嘅,等如佢地每日要對著d書本起碼12個鐘,真係好慘呀!
‹ 上一主題|下一主題