用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

請問係未上網做個d呀?
原帖由 YuYung 於 09-9-10 17:07 發表
我想問下尋日派左一份關於課堂中英數提升課程及教材, 有無人買呀? 有無用架?
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

係喎, 我估係, 不過唔知係唔係?
不過綱上做我就唔多想買, 如果係有書有本就會諗諗佢

原帖由 milk2004 於 09-9-10 18:00 發表
請問係未上網做個d呀?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

我都係網上做就想買
原帖由 YuYung 於 09-9-10 18:28 發表
係喎, 我估係, 不過唔知係唔係?
不過綱上做我就唔多想買, 如果係有書有本就會諗諗佢
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

舊年我唔知道, 買左綱上功課, 最後做都未做過, 浪費金錢, 可能對 Jerry 係無問題的, 但對我囝就......哎

原帖由 milk2004 於 09-9-10 22:08 發表
我都係網上做就想買
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

回覆 1# YuYung 的文章

我想問下二誠班同學仔呀, 大碼仔手冊寫 29/9 交中文閱讀銅獎? but 點可以睇得切呀......

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-12 23:02 發表
我想問下二誠班同學仔呀, 大碼仔手冊寫 29/9 交中文閱讀銅獎? but 點可以睇得切呀......

你係圖書館借薄啲少啲字的書睇!

日日睇1本, 睇到架, 去圖書館借, 又叫佢自己在學校圖書館借, 咁樣好快完成架喇

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-12 23:02 發表

各位家長:

想請問閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?那銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?另外,小女的老師派發了一本循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在手冊內嗎?

因小女是新生,請多提點,謝謝!

原帖由 Lauyl 於 09-9-14 20:13 發表
各位家長:

想請問閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?那銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?另外,小女的老師派發了一本循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在手冊內嗎?

因小女是新生,請多提點,謝謝! ...

1. 閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?
-->係自選, 睇完之後自行寫手冊.

2. 銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?
-->老師會另行派功作紙 for book report.

3. 循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在手冊內嗎?
-->循環圖書是不可以登記在手冊內

今朝一起身就開電視, 見到仲係8號, 再訓過, 我囝一路訓訓到9點幾, 一張開眼就問, 點解今日閙鐘唔嚮

無拉拉多左一日假, 佢打電話比朋友煲粥, 跟手仲約埋一齊出去食飯, 再玩一玩, 咁就一日喇 轉下眼又天黑, 回家做晚飯

大碼B媽媽:

唔該晒!我現在明白多了.

原帖由 大碼BB媽媽 於 09-9-14 22:00 發表

1. 閱讀計劃的書籍是否自選,閱書後自行填寫在手冊?
-->係自選, 睇完之後自行寫手冊.

2. 銅獎要求完成一份讀書報告又怎樣做呢?
-->老師會另行派功作紙 for book report.

3. 循環圖書,要做工作紙,那這本書要登記在 ...

P1 開學未有很多之如此類的綱上作業 ,
上年唔知, 仲睇左一大輪, 買了2 個比仔仔 ,
唔知有無用 5 次 , 邊有時間 ??
(學校D)中文百寶箱 & 英語果D唔洗錢 ,
都係做吓 , 其他  ,佢做好DD功課,溫好D書,
我都唔知幾開心啦, 有時間都休息下, 做下
運動啦, 宜家D (H1N1) 甘勁 .

舊年我唔知道, 買左綱上功課, 最後做都未做過, 浪費金錢, 可能對 Jerry 係無問題的, 但對我囝就......哎 引用:
原帖由 milk2004 於 09-9-10 22:08 發表
我都係網上做就想買

好有同感呀....

原帖由 wing1128 於 09-9-18 05:57 發表
P1 開學未有很多之如此類的綱上作業 ,
上年唔知, 仲睇左一大輪, 買了2 個比仔仔 ,
唔知有無用 5 次 , 邊有時間 ??
(學校D)中文百寶箱 & 英語果D唔洗錢 ,
都係做吓 , 其他  ,佢做好DD功課,溫好D書 ...

我女係一個好自動自覺嘅人,咁上年咪諗著買黎比佢做吓囉,咪又係開頭做過幾個星期之後就冇日日做喇!佢話d題目出得好慢好悶喎

請問有無二光班的家長可告知我,下星期中文默書的日期和時間,小女今天甚麼都沒有寫回來,真給她氣死!

我估全部默書都係一樣架,

下星期二, 中默第8,9課, 希望無記錯喇, 因為囝未番來呀, 今晚再對下先,

原帖由 Lauyl 於 09-9-22 22:04 發表
請問有無二光班的家長可告知我,下星期中文默書的日期和時間,小女今天甚麼都沒有寫回來,真給她氣死!

原帖由 YuYung 於 09-9-23 17:05 發表
我估全部默書都係一樣架,

下星期二, 中默第8,9課, 希望無記錯喇, 因為囝未番來呀, 今晚再對下先,

係呀, 大碼都係咁寫呀, 下星期二默第 8-9課.

我個仔個班都無寫,唔駛怪你個女,手冊真係無寫,唔係佢抄漏,不過我無問我個仔幾時默,因為我諗住今週温。等我今晚問吓佢。
原帖由 Lauyl 於 09-9-22 22:04 發表

HELLO!!!原來我MISS左呢PART TIM.
大家好嗎?
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

你咁忙, 有時間多D上黎睇下喇

原帖由 atta 於 09-9-26 01:20 發表
HELLO!!!原來我MISS左呢PART TIM.
大家好嗎?
‹ 上一主題|下一主題