用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2009-2010 NCB a.m.
樓主: coco04
go

2009-2010 NCB a.m. [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hi Rebecca,

I tried to look for 昕昕's picture but can't find, she must have grown a lot now.  Sometimes I went to Maritime Square and look at the kids around and see if I can find her.  But I guess she should look a lot different with the picture you have here.

So how do you all feel about the parents' day?  I think it's very informative (or may be too details) and in general is quite relax for our PM briefings.  How's it for the AM briefings?  The only negative thing is I think the two new English young teachers are a bit nervous in our PM session and wasn't speaking very fluently.  How were they in AM session?

Ian

原帖由 rebeccaloky 於 09-8-6 08:59 發表
昕昕番group 1呀, 校車叔叔又咪通知點樣安排, 最worse case, o個兩個禮拜自己帶
teresalok620,
你校車係邊度上車呀, 我o係Tsing Yi呀!

其實我覺得sacred heart做得好好,由registration, 到新生日,好systematic, 比起昕昕之前間學校,好好多,打電話番佢問野,都好helpful, so far都好滿意!
係呀,am英文老師有dd nervous, 唔知上下晝係咪都係佢地,同埋d老師好young, 不過miss chu都好似ok, 下晝係咪都係miss chu呀?
昕昕張相影得好肉酸,that's why 你認唔到佢,baba就係咁是旦,激c!
[img][/img]

醒目開學勳章

I think Miss Chu (Lorraine Chu, right?) teaches the AM classes only, since the principal mentioned the PM teacher hasn't returned to HK yet.  The other two are quite young and very nervous indeed.  I heard from their accent which carries a bit of Chinese way of English pronunciation so I wonder if they are from mainland China.  Just my guess.  But I think they must have joined very recently since I guess the kindergarten are adding more English sessions than they used to have.

Anyway, the whole application process throughout are very nice, and people are all helpful.  I think we have chosen the right one for our daughters!

Let's keep in touch and we can share more information between am and pm classes of NCB.

原帖由 rebeccaloky 於 09-8-23 11:53 發表
其實我覺得sacred heart做得好好,由registration, 到新生日,好systematic, 比起昕昕之前間學校,好好多,打電話番佢問野,都好helpful, so far都好滿意!
係呀,am英文老師有dd nervous, 唔知上下晝係咪都係佢地,同埋d老師好young ...

agreed that 朱老師好似幾nice!當日安排都好smooth, 係我地am class over run左少少, 所以叫我地有咩打去學校問

我都見當日2個新英文老師比較green少少, 仲好緊張, 唔知位native speaker會唔會教nc班? 不過英文點都要校外同屋企再同佢加強....

我都唔知我地坐同一張枱, 不過我老公話佢果陣已經認到你, 因為佢睇過昕昕個BLOG, 不過我就無印象, 下次你要叫我相認下
都唔明點解個食物盒無預放毛巾既位, 好在之前迦南有送毛巾盒仲幫我地貼晒相同名, 可以慳返, 其實我覺得咁細個小朋友, 點解D書唔放係學校, 日日帶咁多野, 真係揹死佢地喇, 又衫褲, 又食物盒, 又書, 又毛巾, 唔通真係會快D學到獨立

原帖由 rebeccaloky 於 09-8-23 07:40 發表
童童mama,

原來我地班都有2-3個童童,我睇左童童album, 終於發現o係課室坐我隔離係你地, 我坐係你hb隔離, haha,  又咁橋,下次一定要相認

其實我都估到你係童童ma,因為你地好似樣,但我地班實在太多童童,喊錯就唔好啦,下次我地要相認!
我想問係咪有架van,上Robinson Road,no. 56? 知唔知邊度有得搭,同多唔多人, 我次次搭12M, 轉到我暈!

原帖由 coco04 於 09-8-24 21:47 發表
我都唔知我地坐同一張枱, 不過我老公話佢果陣已經認到你, 因為佢睇過昕昕個BLOG, 不過我就無印象, 下次你要叫我相認下
都唔明點解個食物盒無預放毛巾既位, 好在之前迦南有送毛巾盒仲幫我地貼晒相同名, 可以 ...
[img][/img]

我知金鐘有架小巴去羅便臣道, 由北角開出, 但唔知幾多號, 要問下我老公先
家長會果日我淨係覺得副校長講左好耐, 長左少少, 變左上課室既時間就緊迫左d, 我仲諗住老師會帶我地參觀下4樓添
唔知係咪之前我朋友講到shk好得不得了, 所以我去到又覺得一般咁, 或者真係期望太大掛, 不過只要我個女讀得開心, 其他野都係次要0既

網上搵到既資料

新巴23、23B;城巴40;專線小巴56、56A候車處:
金鐘道(太古廣場外)

書包真係拎好多野, 可能以前nursery, 係放在學校, 星期五先拎返屋企

星期六我等巴士, 12號, 等左好耐...最後都係打的上去....相信9月1 個classroom都會幾多人下, 唔知會唔會好混亂....

醒目開學勳章

hi coco04,

I think it is because the vice-principal went too long in the AM briefing, that's why the time is a bit rush in that case.

In the PM briefing, the vice-principal became very aware of time and told us she better stop to avoid too much delay again.  So, we can spent longer time in the classroom.

原帖由 coco04 於 09-8-25 10:06 發表
我知金鐘有架小巴去羅便臣道, 由北角開出, 但唔知幾多號, 要問下我老公先
家長會果日我淨係覺得副校長講左好耐, 長左少少, 變左上課室既時間就緊迫左d, 我仲諗住老師會帶我地參觀下4樓添
唔知係咪之前我朋友講到shk ...

謝謝你, 我次次都搭bus或taxi, 唔知van多唔多人搭呢? 我諗住搭taxi, 但又驚番工時間中環同金鐘有排等, 所以.......煩緊!

原帖由 coco04 於 09-8-25 10:15 發表
網上搵到既資料

新巴23、23B;城巴40;專線小巴56、56A候車處:
金鐘道(太古廣場外)
[img][/img]

我都驚多人, 所以都係搭的士安全d

各位NCB 同學仔, 你地返學返成點呀?

晴晴好鐘意返學, 星期一大家記住帶相/剪報返學校分享!

點解要帶相/剪報? 要做家課喇

朱老師話童童仲係好bb, 試過玩sir滑梯時間到, 老師叫返課室, 佢竟然同老師講:我未玩完, 跟住就喊, 又試過上堂時間想走去同小朋友玩, 又話佢食野慢....唉...唔知幾時至會定定地,不過佢都好鍾意返學, 返到屋企會將d公仔當同學, 然後要我地扮老師點名

終於捱完呢個適應周喇

原帖由 teresalok620 於 09-9-10 14:39 發表
各位NCB 同學仔, 你地返學返成點呀?

晴晴好鐘意返學, 星期一大家記住帶相/剪報返學校分享!

逢星期一小朋友都要做個閱報分享, 可以同佢地搵報紙

逢星期一小朋友都要做個閱報分享, 可以同佢地搵報紙, 相之類貼在白紙上, 教佢地同同學仔簡單介紹下內容就oaky, 你睇下親子蜜語有資料

童童好快就會適應學校規舉, 見其他同學仔做, 佢好快會follow, 加油呀!

今日晴晴同昕昕2個NCB班既小朋友一齊搭校車,估唔到2個第一次見,咪過西隧已經玩到拖晒手仔, 好friend咁, 笑c人!

原帖由 teresalok620 於 09-9-13 00:12 發表
逢星期一小朋友都要做個閱報分享, 可以同佢地搵報紙, 相之類貼在白紙上, 教佢地同同學仔簡單介紹下內容就oaky, 你睇下親子蜜語有資料

童童好快就會適應學校規舉, 見其他同學仔做, 佢好快會follow, 加油呀! ...
[img][/img]

rebecca, 真係gar? 咁就好啦, 一齊坐校車開開心心呀, 今日麻煩晒你照顧埋晴晴呀!!

今日校車點呀, 有無在停車場落? 真係有少少擔心

今日校車都係停左係門口, 媬姆ee送到5樓就等佢自己行, 我就跟住落班房, 唔知係咪無左名牌, 落到四樓樓梯口都無人接應, 我咪即刻拖晴晴搵老師話佢知NCB班, 然後先同昕昕vv, 如果得佢地都唔知點算!

原帖由 teresalok620 於 09-9-14 13:42 發表
rebecca, 真係gar? 咁就好啦, 一齊坐校車開開心心呀, 今日麻煩晒你照顧埋晴晴呀!!

今日校車點呀, 有無在停車場落? 真係有少少擔心
[img][/img]

oh, 不ee唔係送到佢地入課室....等我叫姐姐記得同晴晴帶好名牌先
‹ 上一主題|下一主題