用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教區主教湯漢表明不提倡學校參與驗毒.... ...
樓主: b-7
go

教區主教湯漢表明不提倡學校參與驗毒.... [複製鏈接]

幾多細路濫藥搞到五癆七傷, 而家係講緊救命呀...
驗尿係侵犯私隱嗎? 我覺得係面對問題至真!
為人父母都係想保護自己的子女而已。如果俾我知道阿女拒絕驗尿, 我即刻捉佢去化驗所驗頭髮呀!

原帖由 emmyfok 於 09-8-11 22:39 發表
幾多細路濫藥搞到五癆七傷, 而家係講緊救命呀...
驗尿係侵犯私隱嗎? 我覺得係面對問題至真!
為人父母都係想保護自己的子女而已。如果俾我知道阿女拒絕驗尿, 我即刻捉佢去化驗所驗頭髮呀! ...

雖然香港系三權分立.....但系呢D大是大非既問題上...仲一味講司法獨立, 講私隱(吸毒濫藥本身絕對唔只系個人問題,可以影響家人,社會).....甘同諱疾忌醫有咪分別...講句歪理:政府攞你既尿液去驗,系要使錢架....唔系攞著數架...甘情況仲講咪"私隱保障"呢...

請各位正視現在大埔、北區濫藥的問題有多嚴重,唔係剩係識鬧句政府無能,而係要盡快打擊吸毒風氣漫延,私隱重要還是生命重要?太多顧慮只會給販毒份子更多機會,只有全民齊心響應,自發驗證自己無吸毒,最好由演藝人首先發起,主教都可以參加,救救年青一代,大家都應出力!

原帖由 kychanhkg 於 09-8-12 10:57 發表
請各位正視現在大埔、北區濫藥的問題有多嚴重,唔係剩係識鬧句政府無能,而係要盡快打擊吸毒風氣漫延,私隱重要還是生命重要?太多顧慮只會給販毒份子更多機會,只有全民齊心響應,自發驗證自己無吸毒,最好由演藝人首先發起,主教都 ...

演藝人吸晒毒,反面教材。
‹ 上一主題|下一主題