用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 買邊本小一選校指南好
樓主: vinyasa
go

買邊本小一選校指南好

咁你係圖書館睇咪得羅,其實上網仲多資料,
例如:寫信形式
       家長的經驗
       自薦信
       學校有無轉校長
       本身學校讀緊的學生媽咪又點講.......等等
重好過你睇小學天書,佢地都係上網搵料,同埋有d人都唔熟果區就話一間不嬲係最差,入到都即走既學校都介紹比人(因果間只出過一個資優生,以前都係派唔到心水學校的人讀),如果唔係果區家長,就仲以為唔錯.比左小朋友入,就真係害人子弟..............

原帖由 臻媽 於 09-8-10 23:03 發表
我早兩個星期去圖書館話想借, 但話係參考書,唔俾借喎?!?!

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

買一本看看也無防, 參考吓, 不過唔好以佢做晒標準, 一百幾十蚊食少餐飯都係度啦.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

OF COURSE, 我一早己喺圖書館刨哂喇, 但都只覺得可作參考用途吧....我只不是想提提此類型書籍係不能外借吧!!!

原帖由 sanlocama 於 09-8-11 09:32 發表
咁你係圖書館睇咪得羅,其實上網仲多資料,
例如:寫信形式
       家長的經驗
       自薦信
       學校有無轉校長
       本身學校讀緊的學生媽咪又點講.......等等
重好過你睇小學天書,佢地都係上網搵料,同埋有d人 ...

原帖由 臻媽 於 09-8-10 23:03 發表
我早兩個星期去圖書館話想借, 但話係參考書,唔俾借喎?!?!

你去參考書區係冇得借走, 你睇書號, 例如係R321.XXXX, 跟住去番相關書架(我記得係300書區), 搵番321.XXXX, 搵到就借得. 不過好搶手, 好難借架. 一個人, 可以借10個星期, 如果冇人BOOK, 借到第5次, 叫老婆/老公BOOK定本書, 借足20個星期, 成5個月呀.

醒目開學勳章

thx!!!!

原帖由 MorriDad 於 09-8-11 11:37 發表

你去參考書區係冇得借走, 你睇書號, 例如係R321.XXXX, 跟住去番相關書架(我記得係300書區), 搵番321.XXXX, 搵到就借得. 不過好搶手, 好難借架. 一個人, 可以借10個星期, 如果冇人BOOK, 借到第5次, 叫老婆/老公BOOK ...

我在二手市場Post了"過來人推介 - 小一入學四寶",可看看是否合適?