用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 買邊本小一選校指南好
go

買邊本小一選校指南好

醒目開學勳章

買邊本小一選校指南好, 邊本資料詳細D

原帖由 vinyasa 於 09-8-1 00:33 發表
買邊本小一選校指南好, 邊本資料詳細D
我當年陸陸續續買過5、6本,有的是同一本但不同年份。講真,唔係太有用。本本都係揚善(唔敢話隱惡),d善大概仲係學校提供。信佢地就間間都好。

正如其它媽媽話齋,黎BK問好好多。

邊本都OK,但千祈唔好買「荷X」記嗰本。

原因好簡單,有日我同老婆發現,書本有訪問小朋友部份,其中兩個小朋友居然講嘅嘢內容係一模一樣,連字數都一樣,明顯係粗製濫造。

原帖由 littlefaith 於 09-8-1 22:31 發表
邊本都OK,但千祈唔好買「荷X」記嗰本。

原因好簡單,有日我同老婆發現,書本有訪問小朋友部份,其中兩個小朋友居然講嘅嘢內容係一模一樣,連字數都一樣,明顯係粗製濫造。 ...

圖書館借得架啦,有啲內容真係抄前一兩年架.
無知是福

網上資料

里到最齊最豐富!

原帖由 中英數常 於 09-8-1 23:42 發表
里到最齊最豐富!

D數據及資料有好多唔準,上網看小學概覽好過
8-)

最新出版「小一選校的藝術」,唔敢話係最好,但呢本係由家長角度寫既小一選校書。由淺入深解釋選校的技巧,包括從新整理過的全港小學數據,有別其他小學天書。

OK便利店和各大書局有售,部份OK便利店已經售罄,遲D先會補貨。本書無膠袋封起,歡迎睇過內容才買!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

支持「小一選校的藝術」!

Uncle DOS & Auntie-DOS有兩個 兒子!
大仔讀華德下午,細仔讀民生 (希望冇記錯)!

對小一選校和育兒素有心德!

利益聲明: 唔識Uncle DOS & Auntie-DOS
小兒今年升小一,幼女升K1,坊間小一選校天書也買了5-6本.
未有買「小一選校的藝術」, 因是新版, 但Uncle DOS 的website info幫了我們很多.

同意「小一選校的藝術」是一本不錯的書, 內容算易明, 都算幾一針見血. 幫助我地唔少.

原帖由 Auntie-DOS 於 09-8-3 15:02 發表
最新出版「小一選校的藝術」,唔敢話係最好,但呢本係由家長角度寫既小一選校書。由淺入深解釋選校的技巧,包括從新整理過的全港小學數據,有別其他小學天書。

OK便利店和各大書局有售,部份OK便利店已經售罄,遲D先會補貨。本 ...

我都買咗喇,的確值得推介﹗尤其解釋統一派位同埋有關資料都好評細,看後對有關機制一目了然。

(唯一可惜係我主要想揀直資學校,所以清楚統一派位嘅機制同策略對我唔係太大用)

醒目開學勳章

我昨天打書釘看了Uncle DOS「小一選校的藝術」, 相當好,只不過大部份內容在各位爸爸媽媽分享下,已經在討論區公開了.

但下年我替囡囡報學校前也會買.始終資料集中一些

醒目開學勳章

TOTALLY AGREE!!

原帖由 littlefaith 於 09-8-5 10:29 發表

我都買咗喇,的確值得推介﹗尤其解釋統一派位同埋有關資料都好評細,看後對有關機制一目了然。

原帖由 littlefaith 於 09-8-5 10:29 發表

(唯一可惜係我主要想揀直資學校,所以清楚統一派位嘅機制同策略對我唔係太大用) ...

我本來都有打算主要棟直資,但世事難料,始終幫亞仔搵番個backup,感覺穏陣d。

我都有買過幾本関於小一選校的書,我都覺得這本「小一選校的藝術」幾好,講得幾清楚,若果對亞公這套小一選校機制唔清楚的話,睇左之後會明白好多。同埋本書會教你點interpret一d數据,都係其他書本没有的。

我見到OK有得賣, 喺上環.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

由於OK便利店書種數目太多,有時候賣走了也忘記從倉補回至架上。因此當大家問店員時,請道出貨品編號  (XSU100)
,店員會從倉取書給你了。

其他大書店如三聯、商務、大眾、中華等等都有售!

我係真心推薦這本書,希望大家唔好覺得我買廣告!
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

期實每年出既小一指南都係搬字過紙,年年d料都差唔多,係圖書館都有得借08/09/10都有,唔洗浪費咁多錢買黎睇,自己上小學概覽都睇到大部份資料,又可直接上學校網頁睇仲清楚,再唔係我覺得係e度仲可以睇到更多每間學校真實情況,d指南有好多都係唔夠update同收左廣告費.
為小朋友選學校最除了學校質數,最緊要係個教學方法合唔合適你小朋友,就算比間超好學校而小朋友唔受果種教法只會嘥左個小朋友.如揾得合適小朋友既教法自然學得輕鬆更吸收.以上只係我個人意見,只作參考.

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

其實我看了好幾本不同的小一書... 好多大出版社的出品, 都流於表面... 數據方面其實本本都差唔多... 睇下你想要什麼...

至於大家講個本"小一選校的藝術" 我都買了一本送給人... 選這本的原因, 是內容比較中肯, 不是一本純講選校攻略的書... 其實買這本書送給人的主因是它的售後服務... 作者有自己的網站,  可以發問各樣的問題... 買其他大出版社是沒有這種服務了...
Hello

回覆 1# wheno 的文章

呢本"小一選校的藝術" 我都有買...

以我的經驗,千祈唔好花錢買,
資料都唔準,對搵學校幫助不大,
如有心想讀一間的學校,只要有誠意,
就可以考到或叩到門,
(不過家長同小朋友有禮貌有家教,說話要清楚令人明白,有條理),
去邊間都唔難.
圖書館借得架啦.

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

醒目開學勳章

我早兩個星期去圖書館話想借, 但話係參考書,唔俾借喎?!?!

原帖由 sanlocama 於 09-8-10 19:14 發表
... 圖書館借得架啦