用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你的小朋友識"盟"屎吗?
樓主: brian61950
go

你的小朋友識"盟"屎吗? [複製鏈接]

原帖由 brian61950 於 09-8-14 14:12 發表
提議幼稚園將此加入課程.

都是一個好提議,但實行上有點困難……
那麼多學生,又那麼私隱,而且是小朋友,真的在實行上有困難……

原帖由 HappyBa8 於 09-8-18 10:59 發表

都是一個好提議,但實行上有點困難……
那麼多學生,又那麼私隱,而且是小朋友,真的在實行上有困難……

我覺得唔駛老師教啊?

這些應該由家長教返, 唔係老師咪好唔得閒?

原帖由 brian61950 於 09-8-14 14:12 發表
提議幼稚園將此加入課程.

可以行小班教學啦啦終於

原帖由 goodmama2003 於 09-8-18 20:12 發表

叫老師教"盟屎" , 真是難為左老師, 自己生的仔女, 這樣貼身的野, 自己教返啦..

我個女不但自己識"盟" 屎, 仲識自己沖涼, 自己刷牙, 自己洗臉同吃飯, 出街仲自己換衫同著鞋添... 好普通咋..相信好多6.5 ...

老師的責任係[[教學]],自理呢d野係家長應該去教既野!

6歲小朋友係絕對應該有正常同合理的自理能力。

原帖由 goodmama2003 於 09-8-18 20:12 發表

叫老師教"盟屎" , 真是難為左老師, 自己生的仔女, 這樣貼身的野, 自己教返啦..

我個女不但自己識"盟" 屎, 仲識自己沖涼, 自己刷牙, 自己洗臉同吃飯, 出街仲自己換衫同著鞋添... 好普通咋..相信好多6.5 ...

無辦法啦, 而家太多家長推捨責任,  連去呢樣事夠膽講叫學校教,如果係咁, 17歲都學唔曉.

原帖由 brian61950 於 09-7-31 14:50 發表
my son 7 years old still need somebody help........

唔需要人幫啦, 你有咁多時間上網, 不如講小d, 教好自已個小朋友點做清潔.  清潔一定要啦, 7歲應該讀小一啦,唔好佢講做唔到, 你就由佢.

前幾日, 阿女去完便便, 我就突然醒起

說 : 係 wor, 你要學識 盟 di di wor, 遲d 返小學冇人同你盟wor.
女說 : 我識啦.
我說 : 吓, 你識? 咁下次你自己盟完, 我補盟, 睇下你係咪真係識.

那一次, 緊係我盟啦, 我都唔知佢識.
不過我留意到, 佢開頭識 印 vivi 位, 但佢係屋企去完仲叫大人幫佢果wor, 小朋友都係有依賴心, 有一次我叫佢自己clean 啦.

自從果次, vivi 後都是她自己 clean 既, 不過成日唔關門 law = 呢樣都要教埋架

說真的, 叫小朋友自已盟屎真是有點困難, 因為佢地會嫌污糟. 好似我個仔咁, 5歲半, 自已刷牙, 洗面, 沖涼都冇問題, 但叫佢自已做呢樣嘢就話好緊張, 叫晒救命咁, 於是我就先幫佢清潔咗先, 再要佢自已試, 因為佢以為我已經抺乾淨, 佢再抺都有咁驚, 試多幾次佢就可以自已搞掂, 當然為咗乾淨, 自已跟吓眼都好既.

6,7歲的小朋友都不會大便自理? 唉! 20年後又一批"草苺一族"!
‹ 上一主題|下一主題