用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

原帖由 mmak 於 09-8-5 21:50 發表
vhunghk,

你係咪都有報太子個英文班??

大家好! 囡囡都係今年畢業生, 想請問你們講太子英文班,
係唔係每年只得一次5月份申請果間 ?
另外還想問有沒有其他英文班好介紹 ?
謝謝 / JJ71

fyeung,

Please check PM.

parentslove,
我在另一個 forum 見到你一直都等緊 good hope 的消息, 而家如願以償, 恭喜.

All,
剛收到 Grant 的 Year 2 分班通知, 而家試下搵有咩同學仔會同個仔一班. 個仔開學, 做阿媽的都緊張埋一份.

Dear Bird Bird,

Thank you for your encouragement again and I think our daughters are the same class.

原帖由 birdbird 於 09-8-14 21:36 發表
parentslove,
我在另一個 forum 見到你一直都等緊 good hope 的消息, 而家如願以償, 恭喜.

All,
剛收到 Grant 的 Year 2 分班通知, 而家試下搵有咩同學仔會同個仔一班. 個仔開學, 做阿媽的都緊張埋一份. ...

Dear talie,

BK 係一個好好嘅平台俾我地呻吓... 開心 or 失意都可以上嚟傾吓嘛....

傻女, 抑鬱症... 可大可少架, 你諗埋一邊真係會鬱到病架... 香港地 工作/生活壓力大, 真係要學識放鬆D...

我囡考小學(私校)咪一樣哀晒... 幾愁呀!!
我都係自問, 我女學術唔差, 只是個性太活潑, 把口講唔停啫, 但無理由間間唔收佢呀, 點解呢??....
我嗰時都有少許秃斑(脫髮)呀, 幾驚呀!!!! ... 唔靚喎, 你話幾恐怖呀.... 唔靚... 喂~世界末日 啦 !!

上嚟BK 傾吓,講吓, 見有人慘過自己, 又見朋友有好消息, 戥人開心.... 朋友又開解吓我.
自己都諗通咗... 日子應該係開開心咁過會好D.

一句無心快語, 其實你朋友不會介意的, 可能是自己諗多咗... 下次即時call back "say sorry"... 快快解決咗... 咪無事囉, 係咪...

多D上嚟傾計啦~~~ 好掛住你...

原帖由 talie 於 09-8-7 12:25 發表

fyeung,  mmak and all,

我地失意於私小, 心情跌至谷底, 最後做埋 "隱蔽家長".

自問, 我女學術唔差, 只是個性被動, 慢熱, 怕醜. "隱蔽" 期間, 不停同我女講, 識或唔識, 都要開口作答, 不然, 老師會認為你唔識/唔適合. 叩門用品亦每天點算.

至6月, 幸運地派到本區第一志願: 天神. 一天光晒.

本應好開心, 但因為失言 -- 一位媽媽於派彩當天致電問候, 可惜佢派得唔理想. 但我於掛線前居然向她說: "恭喜晒!!" 事後便立即責怪自己因為興奮而亂講說話, 之後就將興奮的心情收起, 好像得了 "產後抑鬱症" 一樣, 派得頭獎, 但唔知用什麼心情面對.

現在, 隨着暑期作業的進度及開學日子的貼近, 心理慢慢地適應起來. :)

關於乳齒, 我女生了3隻大人牙, 有4顆已脫, 另有4顆在搖.

JJ71,

太子英文班,你講5月份申請個間,superxxx.係呀!
其實我都係盲中中咁報左,諗住收左先算.而家上左2堂,主要係操sentence對答.由於我上堂時間係平日,所以我都唔知可唔可以維持到

英文班??我見好多小朋友都有參加British Council,我無上過,因為太遠咯.希望其他媽咪可以比到意見啦!!

原帖由 JJ71 於 09-8-13 09:44 發表

大家好! 囡囡都係今年畢業生, 想請問你們講太子英文班,
係唔係每年只得一次5月份申請果間 ?
另外還想問有沒有其他英文班好介紹 ?
謝謝 / JJ71

原帖由 fyeung 於 09-8-17 13:05 發表
JJ71,

其實我都係盲中中咁報左,諗住收左先算.而家上左2堂,主要係操sentence對答.由於我上堂時間係平日,所以我都唔知可唔可以維持到

英文班??我見好多小朋友 ...

Hi fyeung,
多謝你的回覆
JJ71

原帖由 fyeung 於 09-8-17 13:05 發表
JJ71,

英文班??我見好多小朋友 ...

weekdays係好難維持, 尤其我地呢d working mum.  charlotte係weekday一向上開個d英文堂9月都要嘗試轉fri/sat.

british council好遠bor.....除非住係港島區.

belle,

Go west Vs Superkids 係咪差不多??

BTW, 我覺得superkids 都幾深, 每月都會默書...好忙!

原帖由 belle 於 09-8-20 18:46 發表
Actually, you can try Gowest for English Tutorial.  Miss Wong is very good.  Go west is near SuperKids.

原帖由 belle 於 09-8-20 18:46 發表
Actually, you can try Gowest for English Tutorial.  Miss Wong is very good.  Go west is near SuperKids.

請問你地有冇 GOWEST 電話/Website ?
Thanks/JJ71

belle,

你囝囝讀咗Go West 幾耐吖??

原帖由 belle 於 09-8-21 15:44 發表

I think Go west is different from Superkids.  Superkids teach students with their own syllabus.  But Miss Wong in Go west will follow the syllabus of your kid's school.   Their students come from La ...

原帖由 talie 於 09-8-7 12:25 發表
fyeung,  mmak and all,

我地失意於私小, 心情跌至谷底, 最後做埋 "隱蔽家長".

自問, 我女學術唔差, 只是個性被動, 慢熱, 怕醜. "隱蔽" 期間, 不停同我女講, 識或唔識, 都要開口作答, 不然, 老師會認為你唔識/唔適 ...

talie ,
其實失意何止你一個呢!
我咪一樣咁失意,
個仔in 小一時,發生好多對佢不利的事,
令佢佢情緒低落,行為有d唔正常:
1) 我剛要生bb,唔得閒理佢,
2)佢在學校因小事被某一家長去訓導主任度投訴,
  個家長仲叫個訓導主任叫晒d學生孤立我個仔,唔好同我個仔玩,好彩個訓導主任都覺得個家長大過份,無理佢!

3)個仔同英文老師唔夾,話英文老師曾2次同手整痛佢隻耳同塊面,佢好唔開心,日日都話唔返學,仲話點解以前d老師都好錫佢,點解英文老師會打佢??

4)佢尿道炎及發作,interview時例必去3次洗手間,
  daddy陪佢去interview時都唔知,係我之後問番佢至講,
  但為時已晚,當時都已經in 得7788了,我仲比醫生鬧我咁 奈至同佢睇醫生!!

而佢in宣小果日仲發埋燒同去左3次toilet!!最後係waiting list.好彩佢係in祟真時無去過toilet,結果就收左佢,

心儀的學校無收佢,我初時都好失落!
不過事後我諗番,其實阿佢已經盡左力了,
讀書除講學校之外,
父母的support,學生的資質同家庭環境都好重要,
只要有好的父母及環境,
我們的子女都一定會成才的,
希望佢地升小一都讀得開開心心啦!

忘記背後,努力面前!

知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

Was your son studying in St. Catherine's?  Hurt by the Net teacher?

唔係踩你一腳, 但係你明知發燒重去interview, 如果其他小朋友唔好彩傳染到, 又影響到小朋友之後既面試....係米應該同學校解釋特別arranage 呢
Jolin

hannah616,

唔開心事過左,無疑upper老師係惡左,蒑蒑成日都咁講,Miss Tse好惡架,可能prepare定小學d老師都係咁.
準備好心情仲有一個星期就開學,話咁快個悠長暑假已經放完咯!

原帖由 hannah616 於 09-8-23 11:47 發表

talie ,
其實失意何止你一個呢!
我咪一樣咁失意,
個仔in 小一時,發生好多對佢不利的事,
令佢佢情緒低落,行為有d唔正常:
1) 我剛要生bb,唔得閒理佢,
2)佢在學校因小事被某一家長去訓導主任度投訴,
  個家長仲叫個訓 ...

係呀, 悠長暑假就快結束,
大家準備開學d 野準備成點呀?
呢個星期夜晚叫小朋友早d 上床,
早上就早d起身,
慢慢較番個生理時鐘準備迎接小一新生活.

We are ready!!

birdbird,

你囝囝係咪已經開咗學??

原帖由 birdbird 於 09-8-24 20:16 發表
係呀, 悠長暑假就快結束,
大家準備開學d 野準備成點呀?
呢個星期夜晚叫小朋友早d 上床,
早上就早d起身,
慢慢較番個生理時鐘準備迎接小一新生活.
‹ 上一主題|下一主題