用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

karen8888,

我囡睇個牙醫 同 穎晴媽咪 講法一樣, 唔使脫的??
個牙醫話其實前排D牙仔係 O係後面出的, 只不過是多數小朋友D牙仔甩咗先再生新牙, 我地一直都誤解咗 以為係BB牙下面生出嚟咋..
佢話如果我想都可以照幫我囡脫牙, 但其實無幫助的, 佢教我每日幫個囡搖鬆隻牙仔.
前面架牙仔甩咗,後面隻新牙會移返上前..

原帖由 Karen8888 於 09-8-4 13:22 發表
fyeung, birdbird:

Cherie於上星期到牙醫脫了一隻牙, 前面隻未鬆, 後面隻巳出. 個女啲牙又大又密, 我都驚唔夠位出大人牙, 生得唔靚又要錢括牙 ...

yes, same class w/fyeung.

原帖由 mmak 於 09-8-5 21:50 發表
vhunghk,

你係咪都有報太子個英文班??

birdbird,

long time no talk.  Please come and talk more here.

原帖由 birdbird 於 09-8-4 16:38 發表

Karen8888,
oh, 要去牙醫到脫牙, 咁咪.... 好痛囉. 而家至怕佢地d BB牙未鬆時大人牙就出. 咁樣出牙, 好多時都唔夠位. 大少個牙醫話如果係咁, 大人幫手搖鬆d前面隻bb牙. 我就想個仔唔好咁快出大人牙.... 因為唔捨得 ...

回覆 1# vhunghk 的文章

好似這年代個個小朋友到要牙醫幫手咁.
我個女第一隻又係後面出左前面唔係好鬆.
現在第二隻又係咁, 不過再拖下先啦..隻隻都找牙醫, 可能破產架

mmak

嘩, 咩zoe出左咁多牙...

我個囡未有聲氣, 可能, 要7 歲先甩牙! 都好, 佢擦牙咁是旦, 遲出易保養d

all

若果嚴牙e 貴, 可以好似我個囡咁, book Philip Dental Hospital,  http://www.ppdh.org.hk/b5/index.htm, 佢地係教學e院, 您話小朋友出牙有問題, 好似頂住, 就實俾您睇 (有教學value 嘛)! 但要預早book, 每日小朋友quota 唔係好多....我姨生女係嗰殊讀緊牙科護士, 我就有佢幫我跟lor! 但聽佢講, 每個patient 都有at least 2個正規牙d 傍住d新手睇, 所以無問題架! 幾10蚊, 抵到爛!係唔就腳lor!

醒目開學勳章

SC upload 左新相呀

talie,

hi!多d上黎呀!

各位,

除左拔牙之外,係咪要安排小朋友去洗牙架?or等到大D先呢??
我收到dvd啦,蒑蒑當晚已經開黎睇,到佢出場個段,即刻彈起身跟住跳舞添,好唔捨得st.cat呀.

原帖由 meowross 於 09-8-6 10:33 發表
mmak

我個囡未有聲氣, 可能, 要7 歲先甩牙! 都好, 佢擦牙咁是旦, 遲出易保養d

all

若果嚴牙e 貴, 可以好似我個囡咁, book Philip Dental Hospital,  http://www.ppdh.org.hk/b5 ...

唔好意思,遲咗報到tim

all,

有相睇..

http://travel.webshots.com/album/573914791ffTjGQ

fumiko,

牙醫話如果我想都可以照幫我囡脫牙, 但其實無幫助的, 佢教我每日幫個囡搖鬆隻牙仔.

我朋友幫個囡脫咗隻Baby teeth, 係因為隻牙仔鬆咗"吊吊fing" 驚小朋友 食嘢吞咗....

遲D上咗小學有牙科保健.. 到時再去check ??

原帖由 fumiko 於 09-8-6 10:15 發表
好似這年代個個小朋友到要牙醫幫手咁.
我個女第一隻又係後面出左前面唔係好鬆.
現在第二隻又係咁, 不過再拖下先啦..隻隻都找牙醫, 可能破產架

ross,

唉! 佢好鬼煩架... 隔3.5.7日...佢就問我:佢甩牙未??....
又話要tooth fairy 送個金幣俾佢... 邊有細路咁鬼貪心架, 成日屈人送嘢??....

我咪焗住成日要幫佢睇吓.. 有無動靜??...
話時話, D 牙仔一係唔出, 出開就"把把聲"咁嚟....

原帖由 meowross 於 09-8-6 10:33 發表
mmak

all

若果嚴牙e 貴, 可以好似我個囡咁, book Philip Dental Hospital,  http://www.ppdh.org.hk/b5 ...

Hello talie,

喂~你都好耐無 show up ??.... 又係"齋睇"一族

開學D嘢搞掂未??... 你平日咁有準備, 今次有無料分享吓??

BTW, 你囡會讀邊間??

原帖由 talie 於 09-8-6 11:42 發表

vhunghk,

你地就好啦, 我1st choice 揀星期二的, 你地仲係同班tim ar...

原帖由 vhunghk 於 09-8-6 00:09 發表
yes, same class w/fyeung.

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-5 17:03 發表
小熊媽咪,

妳係指新X城的學X教室及新開果間小X士?

學X教室 : 新X城呢間係總校,初期就係果幾
個股東 (門外貼左專題介紹果幾位) 打骰兼授課
,之後就外聘導師返黎教,依家就係特許經營
模式運作,將軍澳區都開左好多間,我大 ...

唔該sai妳呀穎晴媽咪!

all,

有 Upper Graduation Performance 嘅相呀~~

thanks, talie..

原帖由 talie 於 09-8-6 11:42 發表

原帖由 fyeung 於 09-8-5 18:00 發表
穎晴媽咪,

都話你多料架啦!

小熊媽咪,

不過話時話,補我會搵私人上門.可以慳左d時間,唔使走來走去,而且出面會幾個小朋友一班,可能會多左傾計.

...

甘又係, 我lum住wan人看住她做功課咋.....不過都驚她掛住傾計, 到時mon住先.

其實私人上門市價幾錢到呢?

原帖由 mmak 於 09-8-6 14:59 發表
vhunghk,

你地就好啦, 我1st choice 揀星期二的, 你地仲係同班tim ar...

你地上甚麼班呀?

原帖由 mmak 於 09-8-6 15:11 發表
all,

有 Upper Graduation Performance 嘅相呀~~

thanks, talie..

fyeung,

唔駛急,小學每年有牙科保健,通常會係平日上課
時間內由學校帶去 check (之前會有通告俾家長,
到檢查果日學生要帶一枝牙刷返學校,去到牙科診
所會有牙醫檢查及教小朋友正確刷牙的技巧),如
牙醫認為小朋友需要洗牙 or 補牙 就會出張預約
紙夾落本牙科手冊度俾小朋友帶回家給家長依所
約日期時間返去接受治療便可!

原帖由 fyeung 於 09-8-6 13:02 發表

各位,
除左拔牙之外,係咪要安排小朋友去洗牙架?
or 等到大D先呢??
穎晴媽咪

我女一隻牙都未甩...  唔知幾時開始...
‹ 上一主題|下一主題