用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生八達通
樓主: 慧妮會員
go

學生八達通 [複製鏈接]

原來而家仲有車船津貼申請 ?!
原帖由 popokit 於 09-8-2 10:27 發表

無架, bus 要申請車船津貼, 但要經過入息審查.

申請車船津貼, 但要經過入息審查
即是唔係人人可以申請囉???

原帖由 ytpeople 於 09-7-31 23:25 發表
視乎讀幾年級!

我幫呀女在7月申請左(9月入讀中一),申請表寫明中一學生有效期至2011年10月31日,小六及中三或以上要逐年申請。(我填的表係08-09學年的)
...

HI,

但我7月頭曾經去mtr取個form,佢話個張唔update只系俾我參考,到9月會有新一張的,要用中學學校蓋章,咁點解你又可以申請既,我以為學校會派form咖,乜要自己去羅咖,巴士又要另外申請,咁麻煩,我地以前咪好咯,學生全半價,唔駛攪咁多野,話說回頭,而家應該點做.

我個女現在升中三都不須續!

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-8-3 16:05 發表

HI,

但我7月頭曾經去mtr取個form,佢話個張唔update只系俾我參考,到9月會有新一張的,要用中學學校蓋章,咁點解你又可以申請既,我以為學校會派form咖,乜要自己去羅咖,巴士又要另外申請,咁麻煩,我地以前咪好咯,學生全 ...

Yes, I also want to know.

醒目開學勳章

HI,

但我7月頭曾經去mtr取個form,佢話個張唔update只系俾我參考,到9月會有新一張的,要用中學學校蓋章,咁點解你又可以申請既,我以為學校會派form咖,乜要自己去羅咖,巴士又要另外申請,咁麻煩,我地以前咪好咯,學生全 ...

去年上網睇過,應該一年全年都可以申請,但攞咭就只可以一個站取,好似只有金鐘可以取咭,如果九月全港學生一齊做,就可以揀港鉄站攞咭.我係去港鉄站取申請表,填左返學校蓋印,再交去港鉄站,好似十月定十一月,就可以去攞學生八逹通.
不過我個囡要到11月足12歲,唔知可以申請定先.

原帖由 sukkiu 於 09-8-3 18:52 發表

去年上網睇過,應該一年全年都可以申請,但攞咭就只可以一個站取,好似只有金鐘可以取咭,如果九月全港學生一齊做,就可以揀港鉄站攞咭.我係去港鉄站取申請表,填左返學校蓋印,再交去港鉄站,好似十月定十一日,就可以去攞 ...

要足十二歲先可以申請, 上年學校派表, 填交去港鐵, 點知寄信來叫我取回已交費用及申請表. 原來話我個囝未足12歲所以 reject . 如果你囡囡11月才夠12歲, 我諗可以等學校派表才申請. 應夠時間.

我大約o係6月尾至7月頭去取form的。

我諗開學時,應該學校會問邊個同學想申請,然後一次過幫佢地遞交申請,(我諗學校會比埋張form同學填卦?!)

係呀!好似以前咁,學生一律半價就好喇!

HI,

中一開學後才申請,便可於中四開學才續期!
原帖由 abc... 於 09-8-3 17:06 發表
我個女現在升中三都不須續!

我填果張form顯示可以去大圍或金鐘站取;如果在輕鐵客務中心交表,可以往選定的輕鐵客務中心取咭。
原帖由 sukkiu 於 09-8-3 18:52 發表

去年上網睇過,應該一年全年都可以申請,但攞咭就只可以一個站取,好似只有金鐘可以取咭,如果九月全港學生一齊做,就可以揀港鉄站攞咭.我係去港鉄站取申請表,填左返學校蓋印,再交去港鉄站,好似十月定十一日,就可以去攞 ...

醒目開學勳章

知唔知申請要幾耐先可以有? 阿仔九月頭就滿十二歲, 如果等開學先申請會唔會太遲?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

08-09學年張表格寫明:
08年10月16日至11月5日,領取新咭日期係08年12月1日起
08年11月6日或之後遞交,領取新咭日期係交表後21個工作天起

遞交申請表時將獲發收據,憑收據可於港鐵客務中心購買「臨時學生八達通」。
原帖由 veronna 於 09-8-3 22:26 發表
知唔知申請要幾耐先可以有? 阿仔九月頭就滿十二歲, 如果等開學先申請會唔會太遲?

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople 於 09-8-3 23:00 發表
08-09學年張表格寫明:
08年10月16日至11月5日,領取新咭日期係08年12月1日起
08年11月6日或之後遞交,領取新咭日期係交表後21個工作天起

遞交申請表時將獲發收據,憑收據可於港鐵客務中心購買「臨時學生八達通」。
...

唔該晒, 咁即係可以等開學時先申請啦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

原帖由 ytpeople 於 09-7-31 23:25 發表
視乎讀幾年級!

我幫呀女在7月申請左(9月入讀中一),申請表寫明中一學生有效期至2011年10月31日,小六及中三或以上要逐年申請。(我填的表係08-09學年的)
...

ytpeople,
我在3月申請咗學童八達通, 小學蓋印, 到金鐘取咭, 那職員話只用到今年10月31日, 到時又要比20元申請啟動, 因為已是中學, 咁我是否要逐年啟動呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 popokit 於 09-8-3 19:02 發表

要足十二歲先可以申請, 上年學校派表, 填交去港鐵, 點知寄信來叫我取回已交費用及申請表. 原來話我個囝未足12歲所以 reject . 如果你囡囡11月才夠12歲, 我諗可以等學校派表才申請. 應夠時間. ...

真係要足12歲先可以申請,不過唔緊要,個囡返學都唔使洗搭車,咁等遲d足歲先去做.

我估計應該中一學生續期,應該可續3年。

如想清楚肯定,不如打電話問下,港鐵學生乘車優惠計劃辦事處:2922 1009
原帖由 stitchfriends 於 09-8-3 23:46 發表

ytpeople,
我在3月申請咗學童八達通, 小學蓋印, 到金鐘取咭, 那職員話只用到今年10月31日, 到時又要比20元申請啟動, 因為已是中學, 咁我是否要逐年啟動呢 ? ...

原帖由 ytpeople 於 09-8-4 07:38 發表
我估計應該中一學生續期,應該可續3年。

如想清楚肯定,不如打電話問下,港鐵學生乘車優惠計劃辦事處:2922 1009

ytpeople,
Thanks!
得閒打去問吓先.
我又唔知原來可以提早拿去已考到直資中學度蓋印, 以為正式入學才可以蓋印潻.

e + 得個煩, 上次我尊登lunch time 去攪架.

其實我都唔知其他直資中學可唔可以未到9月入學就蓋印,我係幫呀女註冊果陣比職員(我已交了一個月學費),我都係試下咋,不過佢肯幫我蓋印。

你個小朋友以前返學(小學)係咪要搭港鐵呀?
原帖由 stitchfriends 於 09-8-4 10:33 發表

ytpeople,
Thanks!
得閒打去問吓先.
我又唔知原來可以提早拿去已考到直資中學度蓋印, 以為正式入學才可以蓋印潻.

e + 得個煩, 上次我尊登lunch time 去攪架. ...

HI,

我諗果mtr的同事有些誤導, 張form 係舊 但可以交表至2009年8月31日止, 2009年9-10月應該有張新form交表日期可至2010年8月31日止 學校會派, 但如果小朋友已滿12歲在8月31日前一樣可以交.  我今天交了, 仲買了一張臨時學生八達通用住先 expiry date ? Nov 09, 到時如果未退還給mtr, 這張咭就要捭成人價$.
如果要搭車船, 就要申請車船津貼. 要通過入息審查. 開學時學校應該有form , 但可能唔係個個派, 要有需要d同學先至問學校.

醒目開學勳章

原帖由 popokit 於 09-8-4 21:00 發表

我諗果mtr的同事有些誤導, 張form 係舊 但可以交表至2009年8月31日止, 2009年9-10月應該有張新form交表日期可至2010年8月31日止 學校會派, 但如果小朋友已滿12歲在8月31日前一樣可以交.  我今天交了, 仲買了一張臨 ...

係喎,阿仔上年都係開咗學自行去校務處攞喎.
‹ 上一主題|下一主題