用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼v.s聖心(下午)都收我女,點選好?
樓主: sanlocama
go

瑪利曼v.s聖心(下午)都收我女,點選好? [複製鏈接]

我個人認同Sindy的說法, S6 vacancy info不可以用作參考, 那些info只反映學校的呈報作風, 不能反映成績.

假如係我小朋友有幸同時被兩間學校取錄, 我唔會用成績校風等等去衡量, 始終聖心同Marymount都同樣係非常好和受歡迎的學校, 是旦一間都無死. 亦唔會以小朋友係什麼類型來衡量, 小朋友太多變, 真係估佢地唔到, 是否適合都係要入讀後才知. 我個人反而會主力考慮學校的地點, 時間等等因數, 所以我會選Marymount, 因為佢係全日制.   

原帖由 saint 於 09-8-5 13:51 發表
Hi,
This year's CE result data:
Marymount: 13 S6 vacancy left
SH: 3 S6 vacancy left
http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table
The less S6 vacancy left the better.

原帖由 Sindy 於 09-8-6 10:52 發表

我親戚個女,佢夠分第一輪入....學校第二日朝先打比佢叫佢去註冊..你講第二d學校我唔知,但呢兩間比較熟,學校可能有其他原因唔想報住,但我真係唔知,你第時睇返佢地今年數據,睇返十四分以上有幾人,咪知佢地係咪真係 ...

Data from EDB
香港華仁書院     第一階段S6 vacancies
2009    文科  3/30             理科  9/60
2008    文科  1/30 (外校生range11-26分)
           理科  7/60 (外校生range13-30分)
2007   文科  0/30 (沒有外校生)        
          理科  0/60 (沒有外校生)  
2006    文科  1 (外校生18分)         
           理科  1 (外校生24分)
香港華仁書院 第二階段
文6       理7       05/08[14:53]
文5       理7       05/08[15:07]
文5       理7       05/08[15:28]
文4       理7       05/08[16:08]
文2       理1       05/08[16:30]
文2       理1       05/08[17:02]
文1       理0       06/08[09:59]
文1       理0       06/08[11:53]
文1       理0       06/08[12:56]
第二階段收生完畢
1227 香港華仁書院  文1 理0 - - - - 06/08[12:56]
下午開始第三階段,EDB更新顯示香港華仁文科還有1個位,咁我咪聽Sindy講打電話去問,EDB shows 佢哋文科還有一個位剩,   咁係咪真,我可唔可以嚟報呀?佢沒有話有定無,就問我幾多分,我話18分,佢即刻話我哋收18分以上,我話咪合資格囉,佢話啲話得事嘅去咗食飯,叫我2點再打嚟。我都覺得自己好無聊,唔關事又阻住人攪攪震,不會再打咁嘅電話。
我相信學校留番少少位俾自己友,或者走吓位是無可厚非,未必如實報上EDB,如港華第一階段文3但第二階段文6,但條數無可能差得太遠,如果EDB顯示港華第一階段收生後有12個位,我就唔會信佢哋其實一個位都無啦!

人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,會考成績有一年差咗好平常,可能有些其他因素,都不代表間學校唔好,並不像直資學校年年要交「業績」,看報導:在甘迺迪就讀的李孟源克服侏儒症帶來的困難,取得 16分;他的同學陳志新受肌肉萎縮折磨,雖然要用滑鼠逐個字「篤」作答,仍取得預期的 15分;兩人將升讀中六。用個MOUSE逐個字篤都考得好過很多四肢健存嘅學生,唉!幸福並不是必然,期望子女身體健康,有書讀,讀得開心,又懂關心別人,肯幫助別人,家長巳經覺得幸福。

你話三十分,佢實收你架.... ,無位都整個位你添
外校生11-2x分.....咁咪即係第四階段都有位?

原帖由 greendotdot 於 09-8-6 14:25 發表

Data from EDB
香港華仁書院     第一階段S6 vacancies
2009    文科  3/30             理科  9/60
2008    文科  1/30 (外校生range11-26分)
           理科  7/60 (外校生range13-30分)
2007   文科  0/30  ...

oh

呢個故事教訓我地,
上網問xx vs xx,
同係理財版問買匯豐定中銀好一樣
網友呀網友, 參考下好啦

好多謝各位媽咪的熱心回覆,本人已幫女女選定了學校了!
真的多謝大家的良好建議給本人,
感激萬分!
因為突然有兩間學校都收,
當時有點不知所措,
希望上來bk搵各位幫幫忙,
其實兩間都是不錯的學校,
入邊間都唔會差好遠的,
差好遠就是自已小朋友的學習態度,
每間都有人考第一同第尾,
希望我女女能盡她的能力就好了.
Thank you very much!
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

即係揀o左邊間o者???

原帖由 sanlocama 於 09-8-10 19:04 發表

感激萬分!
因 ...

原帖由 sanlocama 於 09-8-10 19:04 發表

感激萬分!
因 ...

Good luck and all the best.

有咁多家長曾提供不同的寶貴意見,希望樓主也應告訴我們最後的選擇是什麼,以給我們作個參考也好,也讓這個post完滿地結束。

點解樓主唔回應最終決定,好等各人有參考

請睇PM

原帖由 Magi 於 09-8-13 13:39 發表
點解樓主唔回應最終決定,好等各人有參考
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題