用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼v.s聖心(下午)都收我女,點選好?
樓主: sanlocama
go

瑪利曼v.s聖心(下午)都收我女,點選好? [複製鏈接]

原帖由 purpletulip 於 09-7-30 00:40 發表
My friend's daughter also could not stay in MMS. Her result has many A except Maths(72). I think you should think of your daughter ability;otherwise, there will be a big trouble six years later. Be ca ...

你又提佢放返個位出黎呀?你又問mcs & mps,即係你覺得sh 好過mcs ?72係分黎架?以我所知,全部學校係五六年班,都唔會話你知幾分架喎..............你個fd有無點你,定你係咪真知架?

回覆 1# sanlocama 的文章

Hi,

You may also consider their HKCE results these years. Overal, SH seems to have better results than Marymount.

5 Aug will have this year's data. See for yourself.

You may think it's too remote to talk about secondary school results, but still it has some reference and indication.:D

原帖由 saint 於 09-7-30 09:05 發表
Overal, SH seems to have better results than Marymount...

有無數據copy出黎大家分享下?我都好想知呀, thanks

Sindy,

My friend told me her daughter checked the exam in class but not brought the paper home. I asked about MCS & MPS because I've planned to write P.4  entrance exam next year. My daughter is not studying at a famous school at the moment, but she is ranked 1st in form(3 classes). I want to have a try next year. Do you think I have a chance to get in MCS or MPS??pls give advise.

原帖由 purpletulip 於 09-7-30 11:54 發表
Sindy,

My friend told me her daughter checked the exam in class but not brought the paper home. I asked about MCS & MPS because I've planned to write P.4  entrance exam next year. My daughter is not  ...

唔知呀有無機會,有d學校,就算你考全級第一,都可能未必夠人地幾十名內程度好......掉返轉又係一樣......無頭緒,試下無防,有個經驗都總算賺左

>*o*<
>*o*<
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

原帖由 sanlocama 於 09-8-3 17:29 發表
>*o*<
>*o*

兩間都好好,飲得杯落.
我揀marymount,英文好好,煩少樣.
除中文堂外,小息都唔准講中文.
無知是福

Of course marymount!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 Sindy 於 09-7-30 08:32 發表

你又提佢放返個位出黎呀?你又問mcs & mps,即係你覺得sh 好過mcs ?72係分黎架?以我所知,全部學校係五六年班,都唔會話你知幾分架喎..............你個fd有無點你,定你係咪真知架? ...

sindy

又吾係全部學校, 5, 6年級都吾講分數比學生知既
我女就會對卷, 亦知道自己幾多分
所以before 派成績表前, 我自己已經計好晒佢平均分有幾多
而見家長時, 老師亦有講阿女的平均分係幾多

因應呢個topic, 比我都會揀marymount

回覆 23# Sindy 的文章

Hi,

This year's CE result data:

Marymount: 13 S6 vacancy left

SH: 3 S6 vacancy left

http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table

The less S6 vacancy left the better.

原帖由 saint 於 09-8-5 13:51 發表
Hi,

This year's CE result data:

Marymount: 13 S6 vacancy left

SH: 3 S6 vacancy left

http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table

The less S6 vacancy left the better.

瑪利曼不嬲都唔報晒上去架............但聖心仲會有位淨?

都唔係有得越多位淨係better架,佢地可能仲有好出路,咪唔報原校囉....所以睇佢post成績出黎會好d

原帖由 Sindy 於 09-8-5 15:01 發表

瑪利曼不嬲都唔報晒上去架............但聖心仲會有位淨?

都唔係有得越多位淨係better架,佢地可能仲有好出路,咪唔報原校囉....所以睇佢post成績出黎會好d ...

嘉諾撒聖心  
中六  文科2班 60人  理科2班  60人   共120人

瑪利曼         
中六  文理商3班  共90人

According to the S6 vacancy today:

第一階段    嘉諾撒聖心  文3  理0
               瑪利曼        文5  理8

第二階段     15:04   瑪利曼          文0  理4
                15:14   嘉諾撒聖心  文0  理0
                15:27   瑪利曼          文0  理1
                16:07   瑪利曼          文0  理0

很明顯,瑪利曼今年會考整體成績較自己上年為差,而嘉諾撒聖心今年會考整體成績較自己上年為佳,但我不是以這個數據來比較說嘉諾撒聖心好過瑪利曼,我都好鍾意瑪利曼,校園又靚,口碑都說學生英文好。但嘉諾撒聖心實而不華,中一至中五每級開6班成240人,要個個都好成績確係有難度,今年最少有117人攞14分或以上(已不計那些合資格但不願原校升讀的學生),我認為成績巳算不俗啦!

大家常常以 A校 head to head 和 B校 比較邊間好啲,塞翁得馬,焉知非禍,就算貴子弟有幸入讀皇仁、女拔,但他們沒有上進心,又或者這所學校根本不適合他們,咁又唔係墊人底,仲要背住個「名牌」嘅包袱,更加抬不起頭。其實家長應該先問吓自己,入名牌學校是為了滿足自己,還是真是希望子女有所成就!

我係想講,佢報出黎收唔收夠人,只可以作一好初步參考,但唔可以作準,因為夠十四分,並唔可以係呢度反影晒出黎,可能有人有24分以上,去左排恒商呢........同埋,佢收唔收夠人,未必要係第一階段報晒上教署confirm收果d佢報左,未confirm收既未報,都可以架麻.........以往經驗,總之會係第二階段之前一定報晒,唔信你出年可以試下打去問下有無位,你可以同佢講顯示仲有位喎,睇下佢點答你?

聖心以往經驗,第一階段都會無位架啦,有位係都應該係可能未報上教署,佢地要趕係限期前交數架,所以交得幾多得幾多囉

原帖由 greendotdot 於 09-8-5 17:56 發表

嘉諾撒聖心  
中六  文科2班 60人  理科2班  60人   共120人

瑪利曼         
中六  文理商3班  共90人

According to the S6 vacancy today:

第一階段    嘉諾撒聖心  文3  理0
               瑪利曼         ...

原帖由 Sindy 於 09-8-5 18:53 發表
我係想講,佢報出黎收唔收夠人,只可以作一好初步參考,但唔可以作準,因為夠十四分,並唔可以係呢度反影晒出黎,可能有人有24分以上,去左排恒商呢........同埋,佢收唔收夠人,未必要係第一階段報晒上教署confirm收果d佢報 ...

我唔係包抝頸,你的說法是針對學校某些做法,我們又不是校長,沒有看到學生的真正成績表,我當然不反對你說,第一階段S6 vacancy info衹能用作參考,當然,夠25分嘅或者會去咗排恒商,但係有無咁多人呀?仲有,收滿人又唔去update,行政有無咁混亂呀?如果行政真係咁混亂,又會每隔一段時間update 如下:
第一階段    13:10  瑪利曼        文5  理8
第二階段    15:04   瑪利曼       文0  理4
               15:27   瑪利曼       文0  理1
               16:07   瑪利曼       文0  理0
我是對事,不要見怪,祇覺得你的說法有些牽強,舉例以下學校第一階段巳收滿人,但人家個個未夠1:00 pm已update咗EDB啦:
高主教書院       文0   理0    05/08[11:36]
聖若瑟英文書院    0      0    05/08[11:38]
聖士提反女子中學  0      0    05/08[12:33]
英華女學校          0      0   05/08[12:17]
聖保祿中學           0     0   05/08[12:02]
香港真光中學        0     0   05/08[12:25]
庇理羅士女子中學   0    0 0  05/08[12:27]
嘉諾撒書院           0    0    05/08[11:29]   等等...
這個所謂參考對家長唔多唔少都有些labelling 標籤效應啦,玩得這個遊戲就要守規則,呈上EDB的數據又點會是是旦旦(唔係無線新聞),你說憑"以往經驗",我都非常尊重寶貴的經驗,但要較理性分析,有些經驗是否適用?你叫我出年試吓打電話去測試辨證你的說法,真是用心良苦,但世事多變,到出年這個時候可能北韓錯誤跌咗個原子彈落南中國海,我哋一齊走緊難都唔奇,點可重組同一樣事件呀?將來嘅我估你都唔會信,不過我會憑"以往數據"...不是"以往經驗"讓大家分享:

Data from EDB

瑪利曼中學       第一階段S6 vacancies
2009    文科  5/60             理科  8/30
2008    文科  9/60 (外校生range17-24分)
          理科  9/30 (外校生range19-26分)
2007   文科  5/45 (外校生range14-30分)
          理科  10/45 (外校生range15-30分)  
2006    文科  8 (外校生range14-29分)
          理科  10 (外校生range17-30分)

嘉諾撒聖心書院     第一階段S6 vacancies
2009    文科  3/60             理科  0/60
2008    文科  10/60 (外校生range13-27分)
           理科  5/60 (外校生range12-30分)
2007   文科  0/60 (沒有外校生)        
          理科  0/60 (沒有外校生)  
2006    文科  0 (沒有外校生)         
           理科  0 (沒有外校生)

聖心從"以往經驗",第一階段都會無位,但凡事都有機會變,舊年開始有15個位,咁又係咪應該係可能未報上教育局(教署是過去式)?聖心今年成績應該較舊年好,瑪利曼中學年年有位剩,我估可能有較多家長中五後會送囡囡到外國升學!雖然大家都係討論吓,但始終有些意見或會影響到網友的子女,個人會盡量小心求證和更新。

不過特別想重提一點,子女懂得多些關心幫助別人,他們已經將自己創造為名牌,何必再去刻意追逐名牌學校?順其自然,最重要是適合子女自己。個人親身體會,舊年帶個女去考插班試,場面好大陣像,成300人由佐敦道line up到加士居道入場,啲校公企係個大閘前,門口高、狗又大,粗聲粗氣喝我個女,攞100蚊(考試費)出嚟揸住先好入閘,家長唔入得,fine. 自己送上門,怨乜嘢!入齊個Hall分級再line up又等,剛剛間小學放學,家長乘亂混入在Hall門口左看右看,聽到有個該校小學生(約小四或小五)路過問校公做乜個Hall咁多人,校公話插班生考試,本人親耳聽到這個小朋友說;"I hate 插班生."  可能祇是個別行為表現,但如果小女因為讀咗這間名校,10歲8歲便去憎恨別人...小女太渣考唔到,咁食不到的葡萄是酸的,隨便你說,塞翁失馬,焉知非福。本人另一個體會,九龍一間都算出名的小學,返學同學仔之間唔叫早晨,放學同學仔之間唔叫Bye Bye,頭也不回,很cool,同學仔見到同學仔的家長會望一望你。年年如是,巳經不覺出奇,出奇的是,轉到港島一間小學,返學同學仔之間叫早晨,放學同學仔之間叫Bye Bye,同學仔見到同學仔的家長會叫你uncle和auntie,學生有紀律,功課唔識你教我我教你,校舍較舊而且狹窄,學生又多,迫在一起,但見到啲同學仔們放學都好開心。

世事無絕對,唔係話名校,師資好,校園又大又靚,有私家泳池、球塲,配套應有盡有,佢哋啲學生就個個讀得好開心,將來大把前途。好似有啲人,請人擇定吉日吉時改定過吉名,開刀生仔,咁這個BB將來就大富大貴啦,係咪咁簡單?不過做咁多嘢所費不菲,屋企倒是有點錢,其實個BB早巳註定出生時衣食無憂先啦,駛乜擇吉日吉時呀?謀事在人,成事在天。

講到離晒題,樓主想選 Marymount 定 Sacred Heart ? 都要回應吓嘅,但本人覺得樓主的問題是open-ended?  但又有咁多人當是close-ended question 咁答,都幾funny!  較多人揀Marymount,但都有人揀Sacred Heart,我覺得好似按個人喜好投票多啲,樓主請恕怪得罪,你又無提供任何有關你囡囡的資料,私隱的資料當然不可,但起碼例如她的興趣,擅長,性格,朋友仔溝通,老師讚賞,返學交通,囡囡喜歡邊間校園,活動...等等的其中一項,咁人家才可適當回應嗎?舉個例子,樓主的囡囡好動活潑,哦,聽聞Marymount 校風開放,而Sacred Heart 較保守,咁你囡囡可能揀Marymount 較為適合喎!.........睇怕我倒是講多錯多,請各位曾經回應的有心人也多多包函!

瑪利曼v.s聖心(下午)都收我女,點選好?

其實不會很難揀, Marymount小一至小三比較輕鬆D, 一年級用一年級課本, 無考試, 全英語教學 (除中文、普通話同聖經), 聖心比較谷, 會教深一至二年, 有很多墨書、測驗和考試, 小朋友同家長如果接受到可以揀聖心, 雖說聖心是英文小學, 但其它科目是用中文教, 所以整體上Marymount的英文水準會高些, 樓主可看看小朋友的性格自己可接受程度作比較來決定。

瑪利曼

原帖由 greendotdot 於 09-8-6 05:58 發表

我唔係包抝頸,你的說法是針對學校某些做法,我們又不是校長,沒有看到學生的真正成績表,我當然不反對你說,第一階段S6 vacancy info衹能用作參考,當然,夠25分嘅或者會去咗排恒商,但係有無咁多人呀?仲有,收滿人又唔去update,行政 ...

我親戚個女,佢夠分第一輪入....學校第二日朝先打比佢叫佢去註冊..你講第二d學校我唔知,但呢兩間比較熟,學校可能有其他原因唔想報住,但我真係唔知,你第時睇返佢地今年數據,睇返十四分以上有幾人,咪知佢地係咪真係有位囉,我都無包拗頸,大家分享自己見到既野啫....純粹討論分享

仲有,你可以睇下華仁,點會仲有位丫......所以我說只可以作好初步參考

我果時keep低中六學額資料,係因為我大女要搵學校,都想睇下咩學校通常都有好多位淨

Hi,

Another reference is that the class size in Marymount is 160 but the no. of people taken the exam was just 130.

Does it imply that some students had avoided taking the public exam and went abroad to further their studies?

I just want to know more, that's all. Please do not get upset with my query.
‹ 上一主題|下一主題