用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問什麼叫TSA?
go

請問什麼叫TSA?

如題!
TSA係咩野黎架?
我見好多補充練習都有這三個英文字母
想向各位請教!
謝!

原帖由 羊咩囝 於 09-7-27 17:02 發表
如題!
TSA係咩野黎架?
我見好多補充練習都有這三個英文字母
想向各位請教!
謝!

還有我都想知下考 TSA 要點樣準備,會唔會好慘!

.

原帖由 happyvalley 於 09-7-27 17:30 發表

.

tsa = territory-wide system assessment = 全港性系統評估
a tsa 模擬試卷 web site for you all........
http://www.classroom.com.hk/weblink/c-tsamock/

學校同老師會安排的
原帖由 happyvalley 於 09-7-27 17:30 發表

.

原帖由 brian61950 於 09-7-27 21:38 發表

tsa = territory-wide system assessment = 全港性系統評估
a tsa 模擬試卷 web site for you all........
http://www.classroom.com.hk/weblink/c-tsamock/

小二已經開始做數學 TSA,好深深深深深深

原帖由 monteazul 於 09-7-27 21:56 發表
學校同老師會安排的

功課會唔會做小點,默書默小點呢,唔該晒。

Of course not, teacher and school will push P.3 and P.6 student very hard.
原帖由 happyvalley 於 09-7-27 21:58 發表

功課會唔會做小點,默書默小點呢,唔該晒。

係唔係小三同小六先要考?
其餘班級就唔洗?
我見小一至小六D補充練習都有TSA三個字
是全港性評估?
係唔係等同過往的學能測驗咁呀?

.

其實唔好咁擔心, 去睇下官方網址喇:
http://www.systemassessment.edu.hk/pri/index.htm

建議睇睇每年的評估卷和評估報告,尤其評估報告可知道全港學生主要在哪些地方出問題,再看看自己子女會否也出現同一問題。

學校如有安排小朋友有bca戶口,30/7開始可以到新的bca網頁嘗試做練習 http://www.bca.hkeaa.edu.hk

TSA於小三、小金及中三各設一次,但有些學校小一起已作訓練,故出現一年級也有TSA補充。不過相信真的要訓練的最多只是答題模式,如選擇題的圓圈需填滿(因為用電腦SCAN答案紙來評改), 字體要端莊/深色/拭擦要澈底等就任何考試也需著重。

愛收集舊書包、背囊的傻人

原帖由 羊咩囝 於 09-7-27 22:53 發表
其餘班級就唔洗?
是全港性評估?

教育局講唔雖要學生操練,不過好難,學校已經講明到時唔補課會有麻煩 ,又辛苦我囡囡。

.

只有小三同小六的學生要考,不過,TSA的題目形式同傳統的考試有很大的差異,所以學生要由小一開始訓練。
所以小一至小六D補充練習都有TSA三個字

原帖由 羊咩囝 於 09-7-27 22:53 發表
其餘班級就唔洗?
是全港性評估?

聽朋友 說TSA係評估間學校的水準, 而不是評估學生的水準,是嗎?

是呀,所以只有學校緊張:;pppp:
原帖由 Uran 於 09-7-28 18:33 發表
聽朋友 說TSA係評估間學校的水準, 而不是評估學生的水準,是嗎?