用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 微調方案---118間英中會否受影響?
go

微調方案---118間英中會否受影響?

微調方案下明年中中可以開英文班,咁部分band 1尾學生可能去左d好中中學校讀。
118間英中會否受影響?例如band 1尾英中?
假如band 1英中收唔夠band 1生,咁洗唔洗返轉頭開1-2班中文班?
謝謝!

原帖由 師奶 於 09-7-23 10:07 發表
假如band 1英中收唔夠band 1生,咁洗唔洗返轉頭開1-2班中文班?
謝謝! ...

假如現英中收唔夠Top40%生,要開中文班!

Almost all current EMI secondary schools can operate all EMI classes.

As more and more good students are attracted to other secondary schools that can operate EMI classes, some current EMI secondary schools will be forced to operate CMI classes after the next review 6 years later.

哪些會是「高危」的 current EMI secondary schools ?有沒有它們的落車「排序」?

其實真是唔明白,如果band1英中收唔足band1生,但又唔開中文班,咁又會點呢?有d根本就是band1中中,佢係可以開英文班,但是佢又唔開,咁又會點? 其實,係唔係政府只是想比機會一d想開英文班的中中。但是又唔想做到咁明顯喳?

原帖由 hkugac 於 09-7-23 10:59 發表

假如現英中收唔夠Top40%生,要開中文班!

哪些會是「高危」的 current EMI secondary schools ?有沒有它們的落車「排序」?

Through-train schools

唔該晒^^

band1學生,係全港排定全區排?

醒目開學勳章

For this new scheme, it's 全港排 top 40%

原帖由 iantsang 於 09-7-31 12:49 發表
For this new scheme, it's 全港排 top 40%

既然是全港top 40%,那麼,即使學校收足100%地區band one生,仍有可能要開中文班? 小學老師也只能確定學生是否地區band one,未能知道是否屬全港band one?家長更加不清楚!

最受惠的地方,亦都是政府挂在口邊那句,唔會再有中英學校分別。理由是 英文班 分到中中的中學,即代表本是英文中學的班會變為中文班,當然會越年變多呢。